Tips og tricks: Sådan spiser du asparges
Det er så sikkert som ammen i kirken, aspargesene er over os, og aspargessæsonen varsler sommerens komme. De er her imidlertid så kort, at magien ved asparges aldrig fortager sig.
Foto: René Riis
Skal vi nu til det igen, altså snakke om asparges? Ja, det er same procedure as every year, James, men man er og bliver gastronomisk koldhjertet, hvis man ikke bliver rigtig glad hvert år for de nye kartofler, de spæde, grønne ærter, jordbærrene, rabarberne … Og ikke mindst de grønne og hvide asparges, som både varsler sommeren og med deres sæsonslut til sankthans minder om, at nu går det den anden vej igen.
Kristine Marie Jensen (1858-1923), bedre kendt som Frk. Jensen og forfatter til danmarkshistoriens bedst sælgende kogebog, skriver i førsteudgaven fra 1901: ”Selv i den rigtige Aspargestid ere de henkogte Slikasparges dog ofte de billigste og spises derfor omtrent lige så meget som de friskstukne …” Og så henviser hun desuden til at købe dansk konserves, helst Beauvais.
Den gode Frk. Jensen havde økonomi som et kardinalpunkt, så hun er i den forstand lovlig undskyldt. Men naturligvis er det de friske asparges, vi skal tale om her, og de er umiddelbart en relativ kostbar grøntsag, der skal behandles derefter, men spørgsmålet er, om de nu egentlig også er så dyre, når man betænker, hvor arbejdskrævende de er at dyrke?
Det helt enkle