Når du skal holde dig oppe hele natten for at se NFL, nytter det ikke noget at spise som en lineman. Vi foreslår en mere spansk og mindre amerikansk tilgang til portionsstørrelsen på dit Super Bowl-måltid. Her er fire stærke småretter, der skal spises med fingrene. Opskrifterne er til 4 snacksultne personer.
Knockout nuggets
Annonse
Det skal der i:
1 kg oksehaler
2 dl hvidvin
70 g hvedemel
1 spsk tomatpuré
5 dl oksebouillon
50 g parmesan
Salt og peber
2 æg
Hvedemel
Rasp
7 dl solsikkeolie
Røget pebersauce
2 røde peberfrugter
20 gram røgede mandler
1 tsk sherryvineddike
1 tsk Worcestershire sauce
3 tsk olivenolie
Sådan gør du:
Annonse
TIP: Du gør dig selv en tjeneste ved at lave og nedkøle massen til dine nuggets dagen forinden.
Dæk oksehalerne med vand, hæld hvidvinen og et par laurbærblade ved. Bring i kog, læg låg på, skru ned på laveste blus, og lad det koge indtil kødet let falder fra benene. Hvis du har en trykkoger (se nu at få den købt), tager det en time. Ellers tager det tre.
Pluk kødet fra benene, og kom dem i en beholder. Undgå så vidt muligt sener og fedt. Krydr med salt og peber.
Hæld kogelagen i en beholder, og sæt den i fryseren, indtil fedtet er stivnet på toppen. Løft så fedtet af, og rør det op med de 70 gram hvedemel i en kasserolle. Tilsæt tomatpuréen, og rist denne meljævning over laveste varme et par minutter.
Varm 500 ml af kogelagen op, og pisk den lidt efter lidt ind i meljævningen. Kom godt rundt i hjørnerne med piskeriset, så det ikke brænder på. Når al væsken er jævnet, lader du den tykke sovs koge igennem ved lav varme og under omrøring et par minutter.
Vend sovsen sammen med det plukkede oksekød, riv parmesanen i, og smag til med salt og peber. Køl massen ned i køleskabet. Gerne indtil næste dag, men i hvert fald indtil den er fast og fjedrende.
Rul nu dine nuggets i cylinderform i hånden. Panér dem således: Vend dem først i en beholder med mel, så i en med de to piskede æg, og til sidst i en tredje med rasp.
Nu er du klar til at fritere: Varm solsikkeolien op i en gryde. Den er varm nok, når et raspkorn med det samme stiger til overfladen og farves brunligt. Steg dine nuggets i hold, så du undgår, at de klumper sammen og sænker varmen på olien. Tag dem op med en hulske og dryp dem af på køkkenrulle, når de har farve som en flødekaramel.
Pebersauce:
Halvér peberfrugterne, og læg dem i ovnen med en dråbe olivenolie på et stykke bagepapir. Kom dem i en 225 grader varm ovn, og bag dem 20 minutter.
Tag dem ud, og pak dem ind i sølvpapir eller i en lufttæt beholder med låg. Lad dem stå i 15 minutter. Hiv forsigtigt skindet af pebrene, og kassér det.
Blend peberfrugtkødet med mandler, olie, eddike og Worcestershire sauce. Smag eventuelt til med ekstra salt.
Chunky guacamole
Det skal der i:
Annonse
2 modne avocadoer
1 hakket fed hvidløg
Saft af en lime
1 spsk olivenolie
1 grøn jalapeño eller en anden mild grøn chili uden kerner hakket fint
Et par kviste koriander hakket groft
Salt
Sådan gør du:
Halvér avocadoerne og befri dem for skræl. Skær dem ud i 1 x 1 centimeter tern.
Rør dem sammen med resten af ingredienserne med en gaffel, indtil du har en klumpet mos. Smag til med salt.
Buffalo Wings
Kyllingevinger er ikke en basisvare i danske supermarkeder. Men hos din halalslagter kan du få dem frosne og somme tider også friske. Det lykkedes også til dette foto at skaffe friske i Meny, men det kan man ikke regne med. Med andre ord: Sørg for at få kyllingevingerne hjem i god tid. Det skal der i:
1 kg ferske eller optøede kyllingevinger
2 tsk bagepulver
2 tsk havsalt
50 g smør
1 spsk mild chilisauce
1 spsk sherryvineddike
1 spsk tomatpuré
1 finthakket hvidløg
Sådan gør du:
Skær vingespidserne af, og kog en suppe på dem en anden god gang. Del den resterende vinge i to i albueleddet.
Tør vingestykkerne grundigt af med et viskestykke. Vend dem i en stor skål med salt og bagepulver, så det fordeler sig jævnt. Fordel vingerne med luft til hinanden på bageriste.
Bag dem ved 230 grader i ca. 20 minutter, eller indtil vingerne er gyldne og sprøde.
Smelt smørret i en stor stegepande, tilsæt chilisauce, sherryeddike, tomatpuré og hvidløg, lad det koge sammen til en ensartet masse under omrøring.
Tilsæt kyllingevingerne, og steg dem i marinaden, indtil den er opsuget. Servér med:
Blue cheese dip og bladselleri
Det skal der i:
50 g blåskimmelost, fx Blå Kornblomst
50 g cremefraiche 18 %
100 g mayonnaise - køb den, eller se her, hvordan man laver den selv i Euroman-artiklen ’Den store herrefrokost’
Saft af en halv citron
Peber
Sådan gør du:
Mos osten med en gaffel.
Pisk cremefraichen og derefter mayonnaisen i, indtil dressingen er helt glat. Rør citronsaften i, og smag til med peber.
Deviled eggs
Det skal der i:
- 4 æg
- 30 g finthakkede skalotteløg
- 1 bundt finthakket purløg
- 15 g grofthakkede kapers
- 1 tsk tabasco
- ¾ spsk ketchup
- 1 ½ spsk mayonnaise
- 1 tsk dijonsennep med top
- Fine strimler af stærk rød chili efter behag
Sådan gør du:
1. Kog æggene i 9 minutter. Køl dem helt ned i rindende vand.
2. Pil æggene, halvér dem, og tag blommen ud.
3. Hak blommerne groft, og bland dem sammen med de øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber. Fyld denne æggesauce tilbage i æggehviderne, og servér.
Foto: Ulrik Jantzen
Tre amerikanske bajere håndholdt af Amager Demons
Pabst Blue Ribbon
Alkohol: 4,5 %
PBR er let og læskende som en sommerbrise. En klassisk amerikansk billig-pilsner, der ikke gør modstand, mens du hælder den i hovedet, men måske med en anelse mere malt- og humlesmag end for eksempel Coors. Prisen har gjort den til en yndling blandt amerikanske hillbillies og punkrock-bands. På det seneste har hipsterne taget den til sig.
Lagunitas Day Time Ale
Alkohol: 4,6
Det californiske bryggeri har lavet en øl, der har mindre alkohol, men tilnærmelsesvis lige så meget smag og konsistens som bryggeriets stærkere IPA’er. En letdrikkelig øl med en behagelig snert af humlet grapefrugtbitterhed, men uden hovedpinen.
Brooklyn: Defender IPA
Alkohol 6,7
Den røde malt, der er anvendt til denne øl, giver både farve og en let bitter karamelsødme, der får denne robuste IPA til at strejfe over i det julede.