Trendforsker: ”Manden går ikke længere i værkstedet, når han skal være en mand”
Madlavningen skal ikke være en sur pligt. Tværtimod. Køkkenet er mandens nye "kreativ space" á la værkstedet men nu med plads til avancerede køkkengrej, maskiner og udfoldelse. En maskulin livsstil, kalder trendforsker det.
Et nyt køkken skal i dag være et velfungerende madværksted frem for et stort flot køkken, som man kan imponere naboerne med
"Grej, smarte funktioner og stadig mere it finder nu vej ind i køkkenet, En tendens, der kan ses i takt med, at køkkenet i større og større grad er blevet mandens domæne. Der skal være plads til de store skarpe knive, kreativitet og avancerede køkkenmaskiner, som helst skal være lette at komme til og pakke væk, fortæller marketingsdirektør Invita, Helle Fyllgraf Holst..
Louise Byg Kongsholm er trendforskere, og hun er helt enig med marketingsdirektøren.
"Vi kender alle til at have for lidt tid i hverdagen. Derfor bliver maden i hverdagen ofte den lette løsning, og så skal den til gengæld have gas i weekenden," forklare hun og fortsætter:
"At lave mad er blevet et livsstilsprojekt. Det er vigtigt, at vi kan lave maden fra bunden, så der produceres smoothies, friskpresset juice, hjemmebagt brød osv," siger hun og understreger, at det oftere og oftere er manden, der står i køkkenet.
Køkkenet er indrettet således, at der er plads til Mads' køkkengrej og maskiner. Eksempelvis har han fået installeret et stort skab med plads til de forskellige køkkenmaskiner. Skabet åbnes ved et let tryk, og lågerne bliver skudt ind langs siderne, så de er gemt helt væk.
"Skabet giver meget mere plads i køkkenet," fortæller Mads Schytte. "Mit 'legetøj' står klar til brug, og min kone slipper for at se på det hele tiden. Der er lys, elstik og glasplade i bunden, så jeg kan sjaske ud over det hele. Når gæsterne kommer, lukker jeg det bare ned, så køkkenet straks ser ryddeligt ud," forklarer han.
Marketingsdirektør Helle Fyllgraf Holst fra Invita bekræfter, at køkkenmaskinerne for alvor rykker ind i de nye køkkener. Og, ligesom Mads Schytte understreger, er det vigtigt, at de er lette at få fat i, når de skal bruges, mens de skal være ligeså lette at gemme væk, når man er færdig.
Og maskinerne skal gerne have følgeskab af andre ting, der gør livet lettere i køkkenet – f.eks. et køkkenkværn i vasken, så kartoffelskrællerne forsvinder, eller en Quooker ved vasken, så skoldende vand er lige ved hånden, og en Qooler, som sørger for koldt drikkevand med det samme.
Det var netop, hvad Mads Schytte valgte plus et vinkøleskab og en emhætte, der er indbygget i loftet, så den ikke generer, når man laver mad.
"Nu er det jo ikke sådan, at køkkenet bare et mit domæne. Jeg har fået alle mine ønsker opfyldt til et køkken, som har plads til mine maskiner og lækre detaljer som f.eks. skuffer i massivt træ, men der er plads til hele familien," understreger Gastromanden.
"Faktisk kan jeg ikke huske, at vi har hygget os så godt sammen om at lave mad før," siger Mads Schytte.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.