Verdens bedste køkkenchefer bytter køkken, råvarer - og liv

Verdens bedste køkkenchefer bytter køkken, råvarer - og liv
Offentliggjort

Måske har du set reality tv-programmer som ’Byt Familien’, hvor en person i en periode skifter sit hjem og sin tilværelse ud med en andens.

Nu kaster 37 internationale topkokke, heriblandt vore hjemlige køkkenchefer René Redzepi og Paul Cunningham, sig ud i et lignende eksperiment.

For ikke alene skal de pakke deres knive, forlade deres egen restaurant og bytte den ud med pladsen bag komfuret i en af deres internationale kollegers køkkener.

Det er også meningen, at gæstekokken i de dage, opholdet varer, skal flytte ind i sin kollegas hjem, leve hans liv, vande hans planter og spise hans havregrød om morgenen med hans familie. Eller hvad de nu har for vane det sted i verden, hvor han havner.

LÆS OGSÅ: 9 ting du ALDRIG må gøre når du koger pasta

Kokkene repræsenterer 17 forskellige lande og tæller verdensstjerner som franske Alain Ducasse (ejer af mere end 20 restauranter rundt om i verden, heraf flere med tre Michelin-stjerner) og italienske Massimo Bottura (indehaver af verdens 3. bedste restaurant Osteria Francescana).

Køkkencheferne rejser hjemmefra 5. juli, og det hele munder ud i en middag, som de skal arrangere i deres nye rammer, og som afholdes den 9. juli i toprestauranter fra Japan til Chile og fra Nordsverige til Brasilien.

Begivenheden koordineres af Gelinaz, et internationalt kokke-fællesskab og omrejsende workshop, og hjernen bag arrangementet er Gelinaz’ indflydelsesrige leder, Andrea Petrini, der blandt andet er bestyrelsesformand i den franske afdeling af den prestigiøse World’s Best Restaurant-liste.

”Det er en stor mand i gastro-verdenen. Det er ikke hver dag, han ringer. Det er som at tale med paven selv,” siger Paul Cunningham, der for nylig blev kontaktet af Petrini, der ville høre, om han havde lyst til at være med til den store byttedag.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du agurkesalat

”Jeg blev superstolt,” siger Paul Cunningham, der er køkkenchef på Henne Kirkeby Kro i Vestjylland.

Køkkenbyttet er allerede blevet arrangeret ved lodtrækning, og kokkene har fået at vide, hvor de skal hen.

Men offentligheden, herunder de potentielle gæster, får ikke at vide, hvor de forskellige kokke skal hen, inden dagen hvor middagen afholdes.

Bliv ven med os på Facebook

”Jeg kan sige så meget som, at jeg skal rigtig langt væk. Jeg kommer til at få noget sol. Og ham, der skal overtage her i Henne Kirkeby, han kommer også fra den anden side af jorden. Han får et kæmpemæssigt kulturchok,” siger Paul Cunningham.

Han mener, at man må gå ydmygt ind til opgaven, når man skal kokkerere, ikke bare i en anden koks køkken, men i et andet folks madkultur.

”Du skal ikke komme ind med dit ego, men som om du var elev. Det er ikke meningen, at jeg skal komme og lave den mad, jeg normalt laver, med de råvarer, jeg normalt kunne finde på at bruge. Jeg begynder helt fra scratch.”

Paul Cunningham er gået i gang med at læse op på regionen, kokken og maden, der hvor han skal hen. Han ser frem til at blive taget i skole af personalet på restauranten. Men det der med at skulle flytte ind hos sin kollegas familie, det har han det lidt blandet med:

”Han fester lige rigelig for mig. Måske jeg ender med at tage på hotel.”

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej

Fakta: Disse kokke og restauranter er med i puljen

Danny Bowien, Mission Chinese Food, New York — USA

Sean Gray, Momofuku Ko, New York — USA

Sean Brock, McCrady's, Charleston — USA

David Kinch, Manresa, Los Gatos — USA

Daniel Patterson, Coi, San Francisco — USA

Dominique Crenn, Atelier Crenn, San Francisco — USA

Carlo Mirarchi, Blanca, New York — USA

Blaine Wetzel, Willow's Inn, Lummi Island — USA

Colombe Saint-Pierre, Chez Saint-Pierre, Le Bic — Canada

Claude Bosi, Hibiscus — England

Magnus Nilsson, Faviken, Järpen — Sverige

Peter Nilsson, Spritmuseum, Stockholm — Sverige

René Redzepi, Noma, Copenhagen — Danmark

Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Henne — Danmark

Kobe Desramaults, In De Wulf, Dranouter — Belgien

Mehmet Gurs, Mikla, Istanbul — Tyrkiet

Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Tokyo — Japan

David Thompson, Nahm, Bangkok — Thailand

Ben Shewry, Attica, Melbourne — Australien

Jock Zonfrillo, Orana, Adelaide — Australien

Bertrand Grebaut, Septime, Paris — Frankrig

Alain Ducasse, La Plaza Athenee, Paris — Frankrig

Yannick Alleno, Le Doyen, Paris — Frankrig

Inaki Alzpitarte, Le Cheateaubriand, Paris — Frankrig

Mauro Colagreco, Mirazur, Menton — Frankrig

Alexandre Gauthier, La Grenouillere, Montreuil/Mer — Frankrig

Ana Ros, Hisa Franko, Kobarid — Slovenien

Davide Scabin, Combal Zero, Rivoli — Italien

Fulvio Pierangelini, Hotel de Russie, Rome — Italien

Riccardo Camanini, Lido 84, Gardone Riviera — Italien

Massimo Bottura, La Francescana, Moderna — Italien

Massilmillano Alajmo, Le Calandre, Venice — Italien

Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, San Sebastian — Spanien

Albert Adria, Pakta, Barcelona — Spanien

Alex Atala, D.O.M., San Paolo — Brasilien

Rodolfo Guzman, Borago, Santiago — Chile

Virgillo Martinez, Central, Lima — Peru

Kilde: grubstreet.com

Billetsalg begynder 13. maj her.

LÆS OGSÅ: Ni ting du aldrig må gøre når du koger pasta

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten

LÆS OGSÅ: Syv frisurer der klæder de færreste mænd