Måske har du set reality tv-programmer som ’Byt Familien’, hvor en person i en periode skifter sit hjem og sin tilværelse ud med en andens.
Nu kaster 37 internationale topkokke, heriblandt vore hjemlige køkkenchefer René Redzepi og Paul Cunningham, sig ud i et lignende eksperiment.
For ikke alene skal de pakke deres knive, forlade deres egen restaurant og bytte den ud med pladsen bag komfuret i en af deres internationale kollegers køkkener.
Det er også meningen, at gæstekokken i de dage, opholdet varer, skal flytte ind i sin kollegas hjem, leve hans liv, vande hans planter og spise hans havregrød om morgenen med hans familie. Eller hvad de nu har for vane det sted i verden, hvor han havner.
LÆS OGSÅ: 9 ting du ALDRIG må gøre når du koger pasta
Kokkene repræsenterer 17 forskellige lande og tæller verdensstjerner som franske Alain Ducasse (ejer af mere end 20 restauranter rundt om i verden, heraf flere med tre Michelin-stjerner) og italienske Massimo Bottura (indehaver af verdens 3. bedste restaurant Osteria Francescana).
Køkkencheferne rejser hjemmefra 5. juli, og det hele munder ud i en middag, som de skal arrangere i deres nye rammer, og som afholdes den 9. juli i toprestauranter fra Japan til Chile og fra Nordsverige til Brasilien.
Begivenheden koordineres af Gelinaz, et internationalt kokke-fællesskab og omrejsende workshop, og hjernen bag arrangementet er Gelinaz’ indflydelsesrige leder, Andrea Petrini, der blandt andet er bestyrelsesformand i den franske afdeling af den prestigiøse World’s Best Restaurant-liste.
”Det er en stor mand i gastro-verdenen. Det er ikke hver dag, han ringer. Det er som at tale med paven selv,” siger Paul Cunningham, der for nylig blev kontaktet af Petrini, der ville høre, om han havde lyst til at være med til den store byttedag.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du agurkesalat
”Jeg blev superstolt,” siger Paul Cunningham, der er køkkenchef på Henne Kirkeby Kro i Vestjylland.
Køkkenbyttet er allerede blevet arrangeret ved lodtrækning, og kokkene har fået at vide, hvor de skal hen.
Men offentligheden, herunder de potentielle gæster, får ikke at vide, hvor de forskellige kokke skal hen, inden dagen hvor middagen afholdes.
Bliv ven med os på Facebook
”Jeg kan sige så meget som, at jeg skal rigtig langt væk. Jeg kommer til at få noget sol. Og ham, der skal overtage her i Henne Kirkeby, han kommer også fra den anden side af jorden. Han får et kæmpemæssigt kulturchok,” siger Paul Cunningham.
Han mener, at man må gå ydmygt ind til opgaven, når man skal kokkerere, ikke bare i en anden koks køkken, men i et andet folks madkultur.
”Du skal ikke komme ind med dit ego, men som om du var elev. Det er ikke meningen, at jeg skal komme og lave den mad, jeg normalt laver, med de råvarer, jeg normalt kunne finde på at bruge. Jeg begynder helt fra scratch.”
Paul Cunningham er gået i gang med at læse op på regionen, kokken og maden, der hvor han skal hen. Han ser frem til at blive taget i skole af personalet på restauranten. Men det der med at skulle flytte ind hos sin kollegas familie, det har han det lidt blandet med:
”Han fester lige rigelig for mig. Måske jeg ender med at tage på hotel.”
LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej
Fakta: Disse kokke og restauranter er med i puljen
Danny Bowien, Mission Chinese Food, New York — USA
Sean Gray, Momofuku Ko, New York — USA
Sean Brock, McCrady's, Charleston — USA
David Kinch, Manresa, Los Gatos — USA
Daniel Patterson, Coi, San Francisco — USA
Dominique Crenn, Atelier Crenn, San Francisco — USA
Carlo Mirarchi, Blanca, New York — USA
Blaine Wetzel, Willow's Inn, Lummi Island — USA
Colombe Saint-Pierre, Chez Saint-Pierre, Le Bic — Canada
Claude Bosi, Hibiscus — England
Magnus Nilsson, Faviken, Järpen — Sverige
Peter Nilsson, Spritmuseum, Stockholm — Sverige
René Redzepi, Noma, Copenhagen — Danmark
Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Henne — Danmark
Kobe Desramaults, In De Wulf, Dranouter — Belgien
Mehmet Gurs, Mikla, Istanbul — Tyrkiet
Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Tokyo — Japan
David Thompson, Nahm, Bangkok — Thailand
Ben Shewry, Attica, Melbourne — Australien
Jock Zonfrillo, Orana, Adelaide — Australien
Bertrand Grebaut, Septime, Paris — Frankrig
Alain Ducasse, La Plaza Athenee, Paris — Frankrig
Yannick Alleno, Le Doyen, Paris — Frankrig
Inaki Alzpitarte, Le Cheateaubriand, Paris — Frankrig
Mauro Colagreco, Mirazur, Menton — Frankrig
Alexandre Gauthier, La Grenouillere, Montreuil/Mer — Frankrig
Ana Ros, Hisa Franko, Kobarid — Slovenien
Davide Scabin, Combal Zero, Rivoli — Italien
Fulvio Pierangelini, Hotel de Russie, Rome — Italien
Riccardo Camanini, Lido 84, Gardone Riviera — Italien
Massimo Bottura, La Francescana, Moderna — Italien
Massilmillano Alajmo, Le Calandre, Venice — Italien
Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, San Sebastian — Spanien
Albert Adria, Pakta, Barcelona — Spanien
Alex Atala, D.O.M., San Paolo — Brasilien
Rodolfo Guzman, Borago, Santiago — Chile
Virgillo Martinez, Central, Lima — Peru
Kilde: grubstreet.com
Billetsalg begynder 13. maj her.
LÆS OGSÅ: Ni ting du aldrig må gøre når du koger pasta
LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten
LÆS OGSÅ: Syv frisurer der klæder de færreste mænd