Vi shopper gode køkkenknive og tilbehør

Skal du starte din grejsamling i dag, så start med at købe dig en god kniv. Den gode køkkenkniv er et af de mest uundværlige værktøjer i enhver koks gastronomiske værktøjskasse. Og det hvad enten du er professionel michelinkok eller blot en madglad amatør.

Vi shopper gode køkkenknive og tilbehør
Offentliggjort

Tilbage i 2013 vandt disse smukke knive den prestigefyldte Red Dot Design Award for bedste designkoncept. En æresbevisning, som gav designerne bag, canadiske Ian Murchison og Rohan Thakar, blod på tanden til at sætte produkterne i produktion. Den oprindelige idé med knivene var at skabe en kniv, hvor hovedparten af produktet var produceret i træ, således at kun den nederste del af knivbladet var i stål. Og det var dette koncept, som oprindeligt vandt designprisen.

Da knivene efterfølgende skulle sættes i produktion, viste det sig dog, at denne konstruktion ville blive for skrøbelig. Så Murchison og Thakar valgte derfor at ændre konstruktionen, så produktionsmodellerne i dag består af en fuldsmedet kniv, produceret i tysk X50CRMOV15 rustfrit stål – beklædt med olieret canadisk ahorn på den ene side. Et meget smukt og særegent projekt, som nok mest sigter efter gastronomiinteresserede designaficionadoer, da knivene formentlig er for skrøbelige og vedligeholdelseskrævende til at appellere til mere professionelle brugere.

Knivene kan købes gennem designernes eget produktionsselskab Warehouse, hvor man også kan købe en specialdesignet knivblok, hvor knivene udstiller sig på smukkeste vis, når de ikke er i brug.

Engelske JosephJoseph har skabt det smarte og kompakte forskærersæt Duo™Carve, som fylder minimalt i skuffen, når det ikke er i brug. Sættet kommer med et beskyttende cover, og kniv og stegegaffel kan klikkes sammen ved hjælp af indbyggede magneter. Kompromiset i produktet er stegegaflen, som bliver meget tynd i håndtaget og derfor ikke er særlig behagelig at håndtere. Ud over dette er det et sympatisk og veldesignet produkt.

Køkkenkniven er et så indarbejdet værktøjsikon, at det er svært at forestille sig egentlige alternativer – det forsøger den norditalienske knivproducent Del Ben dog nu at ændre på. Ikke ved at skue ud i fremtiden, men ved at vende blikket tilbage i tiden – helt tilbage til stenalderen. Primitive-kniven er således inspireret af de forhistoriske flinteøkser og er altså en kniv, hvor håndtaget er integreret oven på selve knivbladet. Dette giver kniven en meget anderledes ergonomi, noget, man helt sikkert skal vænne sig til – men som får meget positive anmeldelser fra brugere.

Kniven er smukt, næsten skulpturelt formgivet i rustfrit stål og kan købes i enten en blank eller en mat udgave. Med til kniven følger en holder i stål, så man kan have produktet stående fremme, når det ikke er i brug.

Den amerikanske knivsmed Bob Kramer har produceret håndsmedede køkkenknive siden 1994, knive, som han løbende sælger på auktioner gennem egen hjemmeside. Og knive, som bliver solgt til meget høje priser med ventelister på over et år. De mest avancerede knive fra Kramers hånd, er damascerede kokkeknive med mere end 400 sammensmedede stållag. Knive, som det tager den dygtige Master Bladesmith op til en uge at producere.

Hvis du ikke er klar til at tage banklån for at erhverve dig en køkkenkniv fra Bob Kramer, findes der heldigvis kommercielle alternativer. Eksempelvis EURO Stainless kollektionen, som er et licensprodukt – produceret af tyske Zwilling efter Bob Kramers detaljerede anvisninger. EURO Stainless knivene har mere end 100 lag af to forskellige ståltyper, som tilsammen danner det fantastisk hårde og smukke damaskudseende. Kernen består af det meget hårde og homogene SG2 stål, som efter endt forarbejdning når en hårdhed på 63 på Rockwell-skalaen.

Zwilling sender nu en specialudgave af deres Miyabi 6000MCT kollektion på gaden – en udgave som bærer michelinkokken Thomas Hermans signatur, under navnet Miyabi X Herman. Knivserien består af seks knive – to kokkeknive (20 og 24 cm), en universalkniv, en brødsav, en santuko-kniv samt den uundværlige urtekniv. Alle med knivblade i 65 lags damaskstål, udstyret med et blødt afrundet skaft i den hårdføre træsort pakkatræ.

Ud over tilføjelsen af Thomas Hermans underskrift, skiftet fra rød til gul på Miyabi-logoet samt udskiftningen af to røde afstandsstykker til to sorte i håndtaget, er Miyabi X Herman knivene identiske med Miyabi 6000MCT kollektionens knive. Dog kan du i sidstnævnte kollektion også tilkøbe en udbenerkniv og en kokkekniv på 16 cm. Dette ændrer dog ikke ved, at Miyabiknivene – om det være sig Herman Edition eller 6000MCT udgaverne – er utroligt smukke og velfungerende knive.

Knivene produceres iøvrigt på Mayabis egen fabrik i Seki i Japan (byen, hvor også knivene fra Yaxell produceres).

Knivblokke er praktiske men sjældent kønne. De gør engelske Edge of Belgravia nu noget ved. Den seje stealth-inspirerede knivholder Black Diamond gør op med de traditionelle træblokke og byder med sit utraditionelle transparente design velkommen til en ny oplevelse til dig og dine knive.

Holderen har plads til hele 11 knive, som står vinklet i forhold til hinanden, når de er placeret i holderen. Det gør dem nemmere at få fat i, når de skal bruges. Samtidig kan du nyde dine knive i fuldt flor, da også knivbladene er synlige i Black Diamond.

Den luftige konstruktion, som er produceret i softcoated plastik, har dog den ulempe, at den ikke er så tung som traditionelle knivblokke – og derfor heller ikke så stabil i brug. Edge of Belgravia producerer ligeledes forskellige kollektioner af knive. Produkter, som dog efter vores mening ikke helt kan leve op til knivblokkens innovative design.

OBH introducerer nu den stilige Arctic knivkollektion, bestående af fem gennemdesignede og velproportionerede knive – en stor og en lille kokkekniv, en brødsav, en urtekniv og en filetkniv. Alle bærer de det unikke gennemskårne metalhåndtag, som dels gør, at håndtaget har en behagelig fjedreeffekt (til trods for at knivene er produceret i 100 % rustfrit stål), dels gør det enkelt at hænge knivene op på en krog, som alternativ til opbevaring i skuffer eller i en knivblok. Hele kollektionen er yderst veldesignet med god fornemmelse for bearbejdning og detaljering.

Siden 1932 har japanske Yaxell Corporation produceret køkkenknive af høj kvalitet med udgangspunkt i den ældgamle Katana-tradition – kunsten at smede de legendariske samuraisværd. Virksomhedens seneste kollektion – Super GOU – består af 12 superskarpe knive, mønstersmedet i Damaskus-stål i 161 lag.

Mønstersmedning eller damascering, som det også kaldes, er et af varemærkerne for japanske køkkenknive og er kendetegnet for knive med en kerne af ekstremt hårdt stål, omsluttet af et varierende antal tynde lag af rustfrit stål i forskellige hårdheder. Styrke og hårdhed i én og samme kniv, der holder skarpheden og er let at slibe op igen. De mange fine stållag giver knivbladet en smuk changerende overflade, som mest af alt minder om krusninger i vand.

At producere en damasceret kniv i 161 lag er en teknologisk og håndværksmæssig bedrift i sig selv. Super GOU kniven har en god balance og vægt. Og håndtaget, som ved første øjekast ligner et træhåndtag, er produceret i det hårdføre og hygiejniske kunstmateriale Micarta, bestående af en blanding mellem harpiks og hør.

Om du er til strygestål, elektrisk knivsliber eller bagsiden af en gammel porcelænstallerken, er vel et spørgsmål om temperament, men du kommer ikke udenom fra tid til anden at genslibe dine knive. Og jo mere regelmæssigt du gør det, des større glæde får du af dine dyrt købte håndværktøjer.

Vi vil forslå at du prøver kræfter med den traditionelle japanske dobbeltsidede slibesten til vådslibning. En næsten meditativ oplevelse, som samtidig sikrer et rigtig godt resultat – hvis du da har tålmodigheden i orden. Vi har testet en af slibestenene fra japanske Yaxell. En sten, hvor den grove side er korn 1.000 og den fine side er korn 3.000.

Som med den japanske teceremoni, skal du gennemgå en række praktiske ritualer, inden du kan gå i gang med slibearbejde. Både slibestenen og den medfølgende afrettersten skal først lægges i vandbad i ca. 10 minutter. For at sikre en jævn og ens overflade på slibestenen skal du herefter med en blyant tegne et skakmønster på slibestenens to sider. Et mønster, der efterfølgende slibes væk med afretterstenen. Den fugtige slibesten placeres nu i den medfølgende skridsikre holder og vinkelholderen, som sikrer, at du altid opnår den korrekte vinkel på knivsæggen.

Først nu er du klar til den egentlige slibning, som starter på den grove side af stenen. Efter endt slibning vaskes sliberester af slibestenen, vinkelholder og afrettersten renses med en grov børste og det hele lufttørres inden opbevaring. Ren meditation.