Et godt glas til anden: Disse vine passer godt til julebordet
Anden er fed og kraftfuld, serveres med sukret, sursødt rødkål og karamel på kartoflerne, mens sovsen er jævnet og lavet på stegevæsken. Det nytter ikke at tænke kontra – man må bevæge sig med strømmen og tænke i kraftfulde baner, frugtsødme, moderat tannin – eller alternativt vælge decideret sød vin med syre. Vi guider til nogle gode bud her.
1. Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2020, André Brunel, Rhône. Frankrig
93 point
Grenache, syrah, mourvèdre og cinsault fra en af Châteauneufs pionerer tilbage fra områdeløftet i slutningen af 1980’erne. I dag har sønnen Fabrice taget over. Châteauneuf har den fornødne muskelkraft og varmende alkohol til at klare tilbehøret til anden, men Fabrice Brunels stil er heldigvis også med tryk på friskhed. Let bagt jordbær, rosmarin og lakrids styrer næsen, mens lakridsen dukker op igen i smagen, mundfornemmelsen er varmende, rig, men alligevel livlig med tryk på de røde bær i eftersmagen og antydet turkish delight. Med 14,5 % er den ikke for brændende, men rummelig nok til din tallerkens overload.
Annonse
379 kr., findes i udvalgte Meny, Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly- butikker
2. Cairanne La Jean de Verde 2021, Domaine Alary, Rhône. Frankrig
92 point
Jean-Etienne Alary i Cairanne er økologisk certificeret, og hvis du skal have et godt køb til juleanden og gerne vil have tyngden fra det sydlige Rhône, kunne du overveje denne. Grenache blandet med carignan og lagret i betontanke. Jean-Etienne praktiserer biodynamik i marken. Carignan giver syre og rustik tannin til grenache. Som andre Rhône-appellationer skal Cairanne passe på med overmodenhed, men de biodynamiske marker giver altid modenhed ved lavere sukkergrader. Grillet brombærgren, maste brombær og chimichanga til et grillet berberiandebryst. Udtalt lakrids i eftersmagen med et strejf af bitterhed. Den virker perfekt sammen med det sprøde andeskind.
Til julemadens fedt, syre, sødme og krydring ville en syrah fra det nordlige Rhône være for benet og stram, men Mike Dunns udgave, endda oppe fra det brutale Howell Mountain, har den fornødne svulmende krop. Den er stadig sort på trods af syvårsalderen, dufter som en drøm om sørøverskibe, Lakrisal, soja og hvid peber. Den smager vildt af lakrids og julekryd-
derier, nellike, allehånde og har pirrende syre. Jeg vil råde dig til at lave din egen rødkål, søde med ribsgelé og intet andet, måske endda forsage de brunede kartofler og til gengæld svælge i andebrystet. Retro Cellars’ syrah bliver for tør, hvis der er sukker i maden. Sikke en eftersmag!
4. Geyserville 2021, Ridge Vineyards, Alexander Valley. USA
95 point
Jeg drikker ikoner! Geyserville kræver fuld opmærksomhed og hjemmelavet julemad hele vejen igennem. Styr din trang til sødning af rødkålen, og gem en rest til senere på aftenen, når julegaverne er pakket op, og børnene er lagt i seng. Eric Baugher laver vinen i dag efter mere end 50 årgange fra Paul Drapers hænder. Her 76 % zinfandel, 16 % carignan og 6 % petite sirah fra de op mod 130 år gamle stokke. Kombination af Syditalien, Rhône og Californien. Sødmefuld amerikansk eg, men modgået af buskads og grene fra carignan. Umanerligt velstruktureret og den amerikanske eg med kokostoner harmonerer smukt med krydderierne i and og kål. Fremragende.
Smagningens billigste vin og en af de mest virksomme. Ovenikøbet zinfandel med lidt flaskelagring. Den modgår ryet som kortdistanceløber. Zinfandel kan sagtens lagre og udvikle sig. Joseph Wagner er søn af Caymus-grund-
læggeren Chuck Wagner. Der står boysenbær i bøgerne om zinfandel, og det er her. Overvej at søde din rødkål med boysenbærgelé eller marmelade. Næsen har også lakrids og mint, mens smagen er forbløffende smooth og frisk. De 14,8 % virker nærmest moderate, og jeg vil påstå den har forfriskende eftersmag. Jeg er forbløffet over så livlig blårød bærfrugtighed der stadig er i vinen efter syv år.
Jeg har stået foran stokkene her. Jeg har taget et foto af de krogede kummerformer, zinfandel blandet med bl.a. grenache og carignan. Turleys vinmager Tegan Passalacqua drejer stokkene fra 1922 i retning af langt mere friskhed, end da jeg besøgte marken første gang tilbage i 2005.
Den holder 15,9 %, men lugter af pebermyntekrydret brombærkompot. Sød, koncentreret ja, men strutfrisk. Smagen varmer, men har igen friskhed og syre i kernen og eftersmagen. Jeg kan ikke lade være med at forestille mig slidsomme bønder plante marken iført groft bomuldsstof og overalls dengang i tyverne. Der er frugtte i eftersmagen. Opulent raffineret.
7. Amarone della Valpolicella Cavolo 2019, Brigaldara. Italien
95 point
Stefano Cesari holder til i landsbyen San Floriano i classico-zonen af Valpolicella, men Cavolos druer kommer fra marker uden for zonen. De er tørret i 120 dage og tæller corvinone, corvina, rondinella m.fl. Brigaldaras Cavolo er et sjældent eksempel på corvinones evner. Druen er mere krasbørstig end corvina i sin struktur. Næsen har kirsebærlikør og sveske, men ilden forbliver pakket bort. En mundfuld og du får et spark – både med træsko og filtfutter. Tannisk, bister, kraftfuld, lakridset og pakket med fernet branca, men druernes syre løfter den. Knastør og nobel og helt uden klistersødme. De 16 % pakker and og rødkål godt ind.
8. Amarone della Valpolicella Marne 180 2019, Tedeschi. Italien
94 point
Lige dele corvina og corvinone suppleret med rondinella og som sådan meget typisk og klassisk. Riccardo Tedeschi står for en mere normalvinøs stil for amarone. Ja den har 16,5 %, men duften er ikke sveskepræget eller sukkersød. Vi går mere i retning af bitre kirsebær og espresso på bar-
disken i Verona. Der dukker friske vilde brombær op med iltning. Indre kerne af bitter, kirsebærbonbon og lakridsrod. Fra pergola- og guyot-opbundne vinmarker bl.a. rundt om hjembyen San Pietro in Cariano lidt nordvest for Verona. Storslået og kraftfuld, men alligevel frisk – den tog hele tallerkenens indhold med storm.
9. Châteauneuf-du-Pape Chaupin 2022, Domaine de la Janasse, Rhône. Frankrig
95 point
En andel af grenache-klaserne er røget hele i gæringskaret. Familien Sabon har desuden ladet de bittesmå grenache-druers saft lagre på store foudres og demi-muids. Frugten stammer fra oldgamle planter lieu-dit’et Chaupin længst mod nord i appellationen, hvor jorden af sandet som en strand. Grenache og sand er lidt en global nichetrend i øjeblikket. Vi er på 15,5 %, men duften er som højsommerens hindbær blandet med knust rosenpeber, mens smagen varmende, lakridset, diskret bitter, men meget lav på tannin. Nellikerne i rødkålen bliver suppleret af vinen, og den omfavner andens dybde. Kroppen er saftig på trods af den varmende fornemmelse. Det her er vinen, du skal overbevise svigerfar med.
10. Riesling Ürziger Würzgarten Spätlese Fructsüss 2019, Markus Molitor, Mosel. Tyskland
94 point
En lillebitte pjevs ved siden af de andre wrestlere her på siderne, men pjevsen er manøvredygtig, adræt og lusket. 7,5 %, men til gengæld restsukker, så man sukker af velbehag. Mosel spätlese er ikke så kontroversielt et valg som tidligere, men vælger du mosel-riesling-løsningen, så må du forvente panderynker fra svigerfar. Flintegnister, syltet limefilet, saltet grape, litchi og røg dominerer næsen. Begyndende tertiære noter af bivoks, diesel og syrlige vingummier. Der ligger et mineralsk svirp i enden af smagen. Utroligt, hvor godt det virker sammen med sprødstegt and og asientvistet rødkål. Sukkersød ja, men syren skriger, så det hele smelter sammen i ske.
11. Amarone della Valpolicella Classico Sant’Urbano 2019, Speri. Italien
95 point
Speri-familien står stadig for en smukt balanceret og moderat tung amarone-
stil, som passer vældig godt til mere legesyge julemiddage, hvor hovedmotiverne er og bliver and, kartoffel og rødkål, men hvor krydringen udfordrer traditionen. Overvej anvendelse af rosiner, svesker og figen eller daddel i anden og tørrede bær i rødkålen. Duften emmer af saftige sydfranske agen-svesker, tørrede kirsebær, muldjord, tørt aromatisk træ og lakrids. Alkoholen er moderate 15 % for en amarone. Smagen er i komplet harmoni mellem alkohol, tannin og bitter-
stof. Den er tør, struktureret seriøst og madvenligt på den balancerede måde. Fornem amarone.
400 kr., findes i udvalgte Meny, Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly butikker
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.