Yves le lay

Kok Yves Le Lays yndlingsrestaurant i København er ret svær at finde: ”Men det er simpelthen bare en fantastisk lille perle”

Dansk-franske Yves Le Lay, der er køkkenchef på À Terre, er vokset op med en far, der kreerede nogle af de bedste måltider, han nogensinde har fået, og lærte ham, at mad udover teknik og smag handler om at skabe minder. Her fortæller han om, hvordan hans far har præget hans madstil, om sit hårdeste år som kok og om det bedste råd, han har fået.

Offentliggjort

Hvad har været dit livs bedste måltid?

”Hvis vi snakker gourmet, er det på den trestjernede michelinrestaurant Epicure på Hotel Bristol i Paris. Det er for mig det tætteste, man kan komme på perfektion.

I min barndom var det altid min far, der lavede mad. Han var ikke kok. Han var bare sindssygt glad for at lave mad og meget gastronomi-interesseret. De måltider, han lavede, er nogle af de bedste måltider, jeg har fået i mit liv.

Måltiderne handlede ikke kun om teknik og smag, men om andre ting – at man er fælles om det og sidder sammen og skaber nogle minder. Ud af de 365 dage, der er på et år, vil jeg skyde på, at vi fik noget fra grillen 250 af dem. Det var lige meget, om der var sne, slud, vind eller skybrud. Han havde bare en parasol, han stillede over grillen. Det var ikke vejrbestemt. Han grillede når som helst, og det kunne være alt fra en kylling på et rotisseri til en hel grillet fisk, nogle lammespyd eller også bare en bøf.