Efter krisen: De rigeste har genvundet formuen – og lidt til
Foto: Getty Images
Gordon Gekko og vennerne på Wall Street blev rystet, da Lehman Brothers gik fallit, og finansverden kom i frit fald for snart seks år siden. Men mens store dele af verdens fattigste stadig døjer med arbejdsløshed og faldende indtægter, er de rigeste kommet op igen. Oven i købet har de øget deres del af kagen, ifølge en helt ny rapport fra OECD.
OECD er en international organisation, der arbejder for økonomisk vækst i de demokratiske lande, og de ser selv den stigende ulighed som et alvorligt problem. Faktisk opfordrer de deres medlemslandes regeringer til straks at skride til handling.
"Regeringerne er nødt til at overveje eventuelle yderligere besparelser på de sociale udgifter meget nøje. Det kan føre til yderligere problemer for de mest sårbare og være med til at skade den fremtidige sociale sammenhængskraft," skriver OECD.
Her er nogle af de ubehagelige konklusioner i rapporten:
- Antallet af mennesker, der ikke har råd til at købe tilstrækkeligt mad, er steget i 23 lande. Især i lande som Grækenland og Ungarn – men også i USA.
- Udgifter brugt på uddannelse er faldet i forhold til BNP i halvdelen af OECD-landene siden starten på krisen. Især i lande som Island, Sverige og USA. Sådanne nedskæringen vil ramme de fattigste mest, siger OECD.
- De fattigere husholdninger har mistet større del af deres indkomst, end de bedre stillede har, eller har haft mindre gavn af genrejsningen efter krisen – især i lande som Estland, Grækenland, Italien og Spanien.
Hvis man ser på Danmark er vi et af de gode eksempler, men også her har krisen haft konsekvenser. Der bliver fx født færre børn. Fertilitetsraten er gået ned (et generelt problem i hele OECD), og langtidsarbejdsløsheden er steget fra 16.4 til 28.7 procent - mellem 2007 og anden kvartal af 2013. Kun fem andre OECD-lande har haft større vækst i langtidsarbejdsløsheden.
I USA er uligheden steget endnu mere. De 10 rigeste procent tager i dag halvdelen af kagen, mens 0.1 tager næsten hele 10 procent af hele landets indkomst. Det betyder, at den rigeste 1 procent har genvundet deres formue, mens de fattige har det værre. Antallet af amerikanere, der har haft perioder, hvor de ikke har haft råd til nok mad til deres familier, er steget med 50 procent siden krisens start.
Du kan læse mere her.