Mandesmykker

14 mandesmykker vi håber aldrig kommer på mode igen

Vi beklager på forhånd, hvis du lige nu sidder med en bred nordisk mytologi-inspireret ring på tommelfingeren og en hajtand om halsen.

Offentliggjort

Der er intet galt i at være en glimmergås som mand, men der har været nogle smykkediller til mænd gennem tiden, som ikke har pyntet nogen.

Med fare for at lyde forstokket, så er der nok en grund til, at man kalder uret for mandens eneste smykke. Bevares, nogle smykker kan da være ganske klædelige, men man skal træde varsomt, når man kaster sig ud i universet af pynt og bling.

Det vil vi gerne demonstrere med følgende liste over fordums trends, der nok aldrig skulle have set dagens lys.

FOTO: Rex Features | Måske er det hensigten, men du kommer ikke til at ligne en ung Leonardo DiCaprio i 'The Beach' med træperler om din hals

Hvad enten det er en klase af armbånd på dit håndled eller en tynd lille sag omkring din hals, så får træperlearrangementet dig mere til at ligne et fortidigt medlem af Nickelback end en fri og fræk boheme-type.

Kæderne ses ofte på fyre, der har været på den obligatoriske dannelsesrejse efter gymnasiet, hvor de rigtig har fundet sig selv. De vil gerne udstråle, at de er afslappede, og at de har rejst meget – selvom der måske kun var tale om en halv måned i Afrika eller en aften på Hjallerup marked.

De flettede læderarmbånd ligner på mange et fejlagtigt forsøg på at ligne en biker. Nogle ynder også at placere dem ved siden af deres dyre armbåndsur for at signalere, at de er nede på jorden. Men læderarmbåndene er et smykke, der mest af alt falder i kræmmermarkedskategorien sammen træperlerne.

Den er bred, der er oxiderede inskriptioner, og den er til tommelfingeren.

Ofte var der tale om nordisk mytologi-inspirerede brede sølvringe, der havde forplantet sig omkring tommelfingeren på diverse mænd. Ringene var ikke sjældent krydret med oxiderede runelignende inskriptioner.

Det ligner lidt for meget, at man har fået sin finger i klemme i en møtrik. Lad det blive ved vielsesringe og signetringe, der er gået i arv.

Gucci-nøglesnoren har hang om mangen en drengehals

Hvad var meningen med denne dille egentlig? Et utal af drenge og mænd valsede rundt med deres nøgler om halsen i en lædersnor, der med store logoer gjorde opmærksom på, at den var fra Gucci eller Louis Vuitton. Måske et nyrigt signal om, at nok har man ikke råd Gucci-skjorten, men at man velsagtens har råd til et stykke mærkevarekagen.

Man kunne lige samle nok penge sammen til en nøglesnor. Og alle ved heldigvis, at det er sygt fedt, når ens fodtrin bliver ledsaget af ens nøgler, der larmer for fuld smadder, hver gang man tager et skridt, fordi de hænger og dingler om halsen på en.

Mærke-nøglesnoren er et skoleeksempel på, at et logo, der er plastret ud over det hele, ikke er lig med god stil. Ikke desto mindre kan de stadigvæk købes på Lauritz.com for 1700 kroner.

FOTO: Getty Images | Cristiano Ronaldo med sine signaturdiamanter i ørerne. Her topper han looket med et par diamantbesatte solbriller.

Cristiano Ronaldo har været galionsfigur for denne form for forskønnelse, men det gør den ikke mere skøn – snarere tværtimod. De store diamanter i hans ører tilsat et kilo gele i håret, skarpt plukkede øjenbryn og en forholdsvis arrogant attitude er alt i alt en uheldig kombination, som diamanterne i virkeligheden kun bidrager negativt til.

Der er unægtelig lidt for meget evisu-bukser, Dax Wax og brede bæltespænder over at have funklende øreflipper, der glimter om kap med solen.

Torshammer-halskæden, der ikke rigtig får dig til at se hård ud

Med Torshammeren om halsen kommer du mere eller mindre ufrivilligt til at sende signaler om, at du går til rollespil hver weekend i lædersko og uldkapper og bekender dig selv til asetroen.

Du vil gerne være en vaskeægte mandig viking, men der er mere Harboe-cola og WOW med et islæt af Biker Jens og Jim Lyngvild over Torshammer-halskæden end kriger.

FOTO: GEtty Images | Johnny Depp med en tand blandt meget andet om halsen

Du var på dit livs rejse i Australien efter gymnasiet. Du surfede, gik rundt i bare mave og købte en hajtand, som du bar om halsen til evigt minde om din tur.

Det var fedt nok på den anden side af jorden i den useriøse strandsetting, hvor hajtanden virkede som en damemagnet for dig. Den fik dig til at blende ind med de lokale typer på stranden, og du så i sandhed autentisk ud. Men som udgangspunkt er det bedst at lade hajtænder blive, hvor man har fundet dem. De mister på alle måder deres 'beachy' sexappeal, ligeså snart du står i Kastrup Lufthavn.

Ingen kunne bære heavy-korset King Diamond. Derfor er det bedst, hvis der ikke er nogen, der prøver at gøre ham kunsten efter

Den sataniske hyldest i ørerne så man oftest hos heavy metal-folket i 1980’erne: omvendte kors, der hang ned fra øreflippen. Stop nu bare med at være så dramatisk.

FOTO: Colourbox | De gode gamle brede nittearmbånd med trykknapper. Ofte set på håndleddet af folkeskoleelever, der gennemgår deres emo-periode

Okay, hvis du virkelig er punk ind til benet, så kan det måske gå an med et lille nittearmbånd. Men hvis ikke det er tilfældet, ligner du på mange måder bare en, der gerne vil se lidt farlig ud. Knojernet er bare rykket fra knoerne og ned på håndleddet. Men du ser ikke farlig ud. Heller ikke sej for den sags skyld.

Særligt de helt brede versioner i plastic med en lille trykknap, der får det vidunderlige armbånd til at blive på håndleddet er slemme. Der er noget påtaget rock n’ roll over dem.

Men nittearmbåndene leder snarere tankerne hen på sexlegetøjsbutikker fulde af SM-udstyr og sygeplejerskeuniformer i lak.

De gule armbånd satte gang i en tendens, og pludselig kunne du få et silikonearmbånd for enhver velgørenhedssag i verden. Armbåndene støtter velsagtens en god sag, men æstetisk brillerer de ikke. De ligner mere de armbånd, man får i svømmehallen til skabet i omklædningsrummet.

FOTO: Getty Images | Mike 'The Situation' fra realityprogrammet Jersey Shore er helt pjattet med rosenkranse og ses her med tre forskellige lækre varianter.

Rosenkransen af træperler og sommetider med et kors for enden havde sin storhedstid i de dage, hvor fyre trak deres pandehår skarpt ned til siden med en ordentlig sjat voks, mens resten af håret strittede på bedste pindsvinevis.

Det var på den tid, hvor du ikke kunne gå i byen uden at møde en DKBN-fotograf, og rosenkransen var ofte tilbehør til et par helt lyse, posede Levis-jeans og en pastelfarvet t-shirt.

En på redaktionen forklarer, at han yndede at bære rosenkransen, ’fordi den så kung fu-agtig ud’. Og det er jo generelt også et dejligt touch til ens stil.

FOTO: Getty Images | Chester Bennington, forsanger i Linkin Park, bærer stadig sine stretch i ørerflipperne med stolthed i kombination med en rigtig voksenbrille

Plastic, diamantbesat, træ, spiral. De runde ringe, der laver et hul i din øreflip, kommer i alle størrelser og afskygninger, men det gør dem ikke pænere. Det runde smykke deformerer simpelthen dine ører, og når du først har gjort en kunst ud af at udvide din stakkels øreflip så meget som muligt, så er der ingen vej tilbage.

For hvis du tager stretchen ud, får du, hvad der ligner en lille rynket hønserøv i bunden af dit øre, og det er jo heller ikke klædeligt. Så bare lad være, medmindre du gerne vil ligne en fra Tokio Hotel eller Linkin Park.

Dit øre ser som hovedregel sygt ud, hvis øreflippen er større end toppen af dit øre.

Det er svært at sige, hvor udbredt denne ”trend” i virkeligheden var blandt folk og fæ. Men det var vores alle sammens blærerøv Mads Christensen, der startede den. I Berlingske er han set med et ur på hver arm, og Jes Dorph er da også set i Politiken med den dekadente (læs: overdrevne) udsmykning. Faktisk har han hele tre ure på samme arm. Wauwsa.

Det må siges at være en rimelig selviscenesættende tendens, der giver ejermanden anledning til at blære sig.

Men uanset hvad, så virker det rimelig nytteløst at gå rundt med to klokkevisere. To ure på samme arm er ikke dobbelt så godt. Så er der vist ikke mere at sige om det.

I begyndelsen af 00’erne var de helt tykke, runde sølvhalskæder til mænd et hyppigt syn på unge mænd. Og hvis man var rigtig cool havde man matchende kæder om både hals og håndled.

Rebhalskæder, kongekæder, Bjørn Borg-kæder og især de helt runde slangehalskæder, som kunne fås i forskellige længder og tykkelser med usynlige led. Den blanke, indiskinspirerede sølvhalskæde så man smyge sig rundt om mange mandehalse for 15 år siden.

På det tidspunkt, var ’jo tykkere, jo bedre’-devisen åbenbart gældende, når det kom til mandesmykker. Men i virkeligheden gælder det modsatte. For det kan sådan set se ganske smagfuldt ud til mænd med en enkel og tynd guld eller sølvhalskæde, der hverken er for stram eller for lang.