Er du i farezonen: Se hvem der oftest bliver ’unfriendet’ på Facebook
Det kræver ikke mere end et klik at ’unfriende’ (fjerne) en Facebook-ven. Men hvorfor gør folk det, og hvem rammer det?
En amerikansk forsker har nu foretaget en undersøgelse af, hvilken type venskab, folk med størst sandsynlighed vælger fra i deres liv på Facebook, hvorfor de gør det, og hvilke konsekvenser, det kan have for den, der bliver valgt fra.
Det viser sig, at gamle gymnasievenner er i størst fare for at blive sorteret fra, og at det ofte hænger sammen med det gode gamle begreb at vokse fra hinanden.
”Den mest almindelige årsag til, at man unfriender en person fra gymnasieårene, er, at vedkommende poster ekstreme kommentarer om religion eller politik,”siger Christopher Sibona, der er PhD i computer- og informationsteknologi ved Denver Business School, til videnskabssitet Phys.org.
Han baserer sin undersøgelse af ’unfriending’ på 1077 svar indsamlet på Twitter. Og her kommer gymnasievenner altså ind på en førsteplads. Her er de øvrige topscorere blandt vennekategorierne:
- 5. Venner, man deler interesser med
Undersøgelsen viser, at folk er mere tilbøjelige til at ’unfriende’ personer, de engang var tæt på, end overfladiske bekendtskaber.
Man kan spørge sig selv, hvorfor man bliver venner med folk med ekstreme holdninger i gymnasiet, men ’unfriender’ dem senere i livet på grund af deres ytringer. Christopher Sibonas teori lyder, at det handler om, at man har mødt hinanden på et tidspunkt i livet, hvor holdningerne stadig er vage og ufærdige, og at man derfor bliver frastødt, når de former sig ekstremt senere i livet.
Men det er ikke kun de radikale posts, der kan være et problem, undersøgelsen konkluderer, at den anden væsentligste grund til at ’unfriende’ en person er kedelige opdateringer, men alt for mange af dem.
Sibonas har også undersøgt, hvilken virkning det har på folk at blive ’unfriendet’.
Ikke overraskende viser undersøgelsen, at det er mere sandsynligt, at man bliver ked af at ryge ud af en Facebook-brugers vennekartotek, hvis man også i virkelighedens verden er eller har været venner.
”Hvis du har en masse venner på Facebook, kræver det meget lidt at holde venskaberne ved lige. Så hvis du bevidst trykker på en knap for at slippe af med en person, kan det godt gøre ondt,” siger Sibona, der som næste projekt skal undersøge, hvorfor folk helt vælger Facebook fra.