Husk det nu, unger: Folketingsvalget er total opperen

Politikernes leflen for førstegangsvælgerne bliver stadig mere patetisk.

Husk det nu, unger: Folketingsvalget er total opperen
Offentliggjort

252.787 nye vælgere skal stemme til det forestående folketingsvalg d. 18. juni. Det svarer til, at de, der er fyldt 18 efter sidste folketingsvalg i 2011, kan uddele 11 mandater. Det er derfor stemmer, politikerne rigtigt gerne vil gå langt for at nå ud til.

Desværre er det ikke altid, dette gøres med lige stor elegance. Vi husker alle, da Europaparlamentsvalget skulle gøres spiseligt for de unge, og kommunikationseksperter opfandt tegnefilmsfiguren Voteman. En karakter, der brugte den ene halvdel af sin tid på at få suttet pik og den anden på at få unge til at stemme til Europaparlamentsvalg.

Tegneserien gav voldsomt bagslag, da det viste sig, at unge gerne ville tages seriøst som selvstændigt tænkende mennesker, og hverken syntes det var cool, hipt eller nice at blive talt ned til. Derfor valgte Folketinget, som havde bestilt videoen, at fjerne den efter kort tid.

Man skulle således tro, at politikerne havde lært en ting eller to af fiaskoen, der for øvrigt havde kostet 200.000 kroner. Alligevel ender nye bestræbelser for at få en bid af de 11 mandater igen og igen i ydmygelser – for de unge vælgere og politikerne selv.

Voteman-videoen fra sidste år

Senest har en række politikere været i studiet hos Radio Nova for at rappe deres budskaber ud til de unge vælgere. Fx var Socialdemokraternes skatte- og ældreordfører Astrid Krag i studiet for at rappe imod den konservative erhvervs- og saktteordfører Brian Mikkelsen. Det førte blandt andet til linjerne

"Nu er I tilbage med det samme fis

og en statsministerkandidat med troværdighed som Bjarne Riis

Jeres våde drøm om nulvækst

ender lidt ligesom din fredag aften, Brian: Nul sex"

Også tidligere (og måske kommende) statsminister Lars Løkke og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har spyttet vers, da de tilsyneladende er af den opfattelse, at det er det, de unge vil have. ”Valg Battle” hedder det, og er en parade af tvungne grin, håndtegn og krummede tæer.

For nyligt var det Grundlovsdag og for at vække de unge smukke menneskers interesse for parlamentarismen, havde Folketinget i samarbejde med bl.a. Distortion arrangeret gadefest foran Christiansborg. Her var der først et oplæg fra siddende statsminister Helle Thorning-Schmidt, skarpt efterfulgt af Vinnie Who og Julias Moon.

Man får jo uvilkårligt et billede oppe i hovedet, hvor partikontorerne har fremskaffet nogle 30-er-det-nye-20-typer ind, i T-shirts der ikke har klædt dem siden de gik på Det Fri for en 16 år siden. Her har de så på white boards lavet en brain-storm over, hvad de unge kan lide og trukket linjer mellem ”high fives”, ”unge bunka-musik” og ”blowjobs”.

Den ene af de i alt tre valg-battle-raps

Og det er jo ikke fordi, jeg siger, at politik ikke både kan være vedkommende for unge, underholdende og medrivende, som især Monte Carlo-drengene har formået at gøre det. Det er ene og alene, fordi jeg ikke kan klare at blive talt ned til. Jeg er selv 22 år, jeg har stemt en gang før, men jeg er stadig bange for at høre under segmentet ”ung”.

For det vil nemlig betyde, at den del af valgkampen, hvor der bliver talt i øjenhøjde, og hvor tingene bliver taget en kende alvorligt, ikke er for mig og mine venner med omvendt kasket og basarm, hvilket åbenbart er, hvad politikerne ser os som. Vores del af valgkampen er den med battle raps. Øv.

Slutteligt et godt råd til politikere på jagt efter unge stemmer: Lad være med at tale ned til os. Lad være med at ydmyge dig selv på radioen, men prøv i stedet at tage dig selv, os og valget seriøst.

LÆS OGSÅ: Valgkampen er skadelig for valget

LÆS OGSÅ: Derfor ser politikerne ud som de gør

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan bliver du statsminister