Hvad holder dig vågen om natten?
”Der er sjældent, der er noget der holder mig vågen om natten, men arbejdet ligger nok altid i baghovedet på en eller anden måde. Hvis jeg har meget om ørerne, giver jeg nogle gange mig selv lov til at bruge 30 minutter, når jeg har lagt hovedet på puden, til at reflektere over dagen. Det er ofte her, jeg er kommet på nye, gode ideer, og jeg føler, at det er meget bedre end at kæmpe mod mig selv og sige, at jeg ikke må tænke på arbejde, når jeg skal sove.”
Hvornår står du op?
”Normalt klokken 07.30 i hverdagene og 09-10-tiden i weekenden. Jeg har en romantisk idé om, at det kunne være superfedt at stå tidligt op, få trænet eller ladet op, inden jeg tager på arbejde, men min søvn er simpelthen for vigtig, og jeg har for mange aftenaftaler, til jeg kan få det til at gå op med et ur, der ringer klokken 06.”
Hvad spiser du til frokost?
”Oftest ingenting faktisk. Jeg har kørt intermittent fasting i seks-syv år nu, hvor jeg prøver at reducere mit spisevindue så meget som muligt, så jeg spiser aldrig morgenmad og oftest heller ikke frokost. Jeg er ikke religiøs omkring det, vil jeg sige. Så hvis jeg har haft en lang træning dagen før og føler mig sulten, eller jeg kan se, at min kalender er blokeret med vigtige møder helt indtil om aftenen, hopper jeg med til frokost med de andre. Jeg er ret simpel, når det kommer til frokost: Et par gode rugbrødsmadder er typisk min go to – jeg er ikke så meget til varm mad midt på dagen.”
Hvad var din skærmtid på din iPhone i sidste uge?
”3 timer og 45 min per dag. Jeg tvivler stærkt på, at jeg reelt har siddet og kigget på min skærm i den tid – jeg hører en del podcasts på YouTube og musik på Spotify i løbet af en dag.”
Hvornår tager du fejl?
”Hver dag. I en startup-virksomhed er det vigtigste ikke, om man tager fejl eller har ret, men at udvikle nogle gennemtænkte hypoteser, få dem ud at leve så hurtigt som muligt og så korrigere, så snart man kan se, at noget ikke virker, eller sætte mere tryk på det, der virker.
Generelt anerkender jeg sjældent præmissen for en diskussion, hvis det handler om, hvem der har ret. Som virksomhed lykkes man kun sammen som et team. Det handler ikke om personen bag. De bedste argumenter eller hypoteser må vinde diskussionen, og så må resultaterne vise sandheden.
Et meget farligt karaktertræk i en virksomhed er folk, som er stolte og defensive, da de har svært ved at adskille en udfordring af deres ide med et angreb på deres person, hvilket kan lede til, at de beskytter og forsvarer alt, de har sagt, til sidste blodsdråbe. Det er enormt giftigt.”
Hvordan fejrede du sidst en succes?
”Det kommer nok an på, hvor meget der skal til at udgøre en fejring, men i sidste uge fejrede vi et projekt, som vi vandt. Det blev til nogle highfives og et par øl til fredagsbaren, som vi nok havde drukket alligevel.
Generelt synes jeg, det er vigtigt i en startup at fejre alle succeser – store som små. Vi har nogle meget ambitiøse planer og en klar vision for, hvor vi gerne vil være om både fem og 10 år. Men når man arbejder med store og langsigtede mål, er det super vigtigt at stoppe op og fejre de små delmål, der skal til for, at man lykkes på lang sigt. Mit største mareridt ville være at stå om 10 år og sige: “We did it” for derefter at opdage, at vi glemte at nyde rejsen.”
Hvad er din dårligste, arbejdsrelaterede vane?
”Jeg har fået at vide, at jeg i travle perioder har tendens til at være meget fokuseret på mine arbejdsopgaver, og at jeg ikke rejser mig op fra min stol uden at have øjnene stift rettet mod den person, jeg skal snakke med, eller det mødelokale, jeg skal ind i. Det kan være både negativt og positivt, tænker jeg. Så når der er noget luft, prøver jeg så vidt muligt at finde nogle små blokke, hvor jeg bruger 10-15 minutter på at gå gennem kontorlandskabet og opsøge en uformel snak.”
Hvornår ville du ønske, at du havde mindre ansvar?
”Når jeg har skullet sige farvel til ansatte. Det er uden sidestykke det værste ved at være direktør eller leder.”
Er der nogen fordomme forbundet med at være en ung leder?
”Jeg husker ikke selv at være stødt på nogen. Det har nok mere handlet om det at være leder helt generelt, som kan være svært for andre folk at forstå det fulde omfang af.
Jeg kalder nogle gange det at være direktør i en startup som det fedeste og det værste på samme tid. Der findes næsten ikke noget mere givende end at være i front for noget, når man lykkes. Men for at kunne nyde det, skal man også være i stand til at håndtere perioder med så meget pres og stress, at det kommer til at teste dig til grænsen. Den side af medaljen tror jeg kun, man rigtigt forstår, når man har prøvet det. Hele vores forretning i Scaleup Finance er jo også bygget op omkring at løse en af iværksætteriets største udfordringer ved at hjælpe med administration og de finansielle opgaver, der ofte er en af de store hovedpiner som founder.
Jeg var engang til et iværksætterarrangement, hvor emnet var ’founder health’. En af talerne, en iværksætter, startede sin præsentation med at sige: ’I would never wish for my worst enemy to become a founder.’ Vi var en del iværksættere blandt publikum, der grinede, for vi forstod fuldstændig, hvad han mente.”
Hvad er det vigtigste telefonopkald, du har lavet?
”Da jeg var 19 år og næsten lige var startet på CBS, fik en af mine venner og jeg en idé om at skrive en bog. Vi skrev en synopsis, som vi sendte til 10 forskellige forlag, og vi kom meget langt i processen med et af dem, som først efter seks-syv måneder gav os et endeligt afslag.
Vi var så demotiverede og tænkte: ’Ja, det var måske også lige ambitiøst nok at tro, at vi kunne få en kontrakt med et forlag’, så vi var millimeter fra at skrinlægge projektet.
Vi besluttede alligevel at give det et allersidste skud, og jeg ringede til fem forskellige forlag. Jeg fik hul igennem til Nyt Nordisk Forlag, som en uges tid senere fulgte op med en mail om, at de gerne ville se os til et møde. Jeg sad på min stationære computer i mit teenageværelse i Vanløse og var helt oppe at køre, da jeg ringede til min ven og fortalte det. Jeg troede stadig, vi havde noget arbejde foran os i forhold til at få dem overtalt, men mødet startede simpelthen med, at de lagde en kontrakt på bordet.
Efter udgivelsen gik vores bog nummer 1 på bestsellerlisten. Det blev lidt af et vendepunkt for mig mentalt, for det var nok den oplevelse, der gjorde, at jeg for første gang begyndte at tænke på at starte egen virksomhed som alternativ til at arbejde for andre. Det lærte mig en af de vigtigste lektioner, jeg nogensinde har lært: Acceptér aldrig et nej, og bliv ved, selv når det hele er hårdt, og du har lyst til at stoppe. Vedholdenhed og udholdenhed er nøglen til succes.”