Da Euromans udsendte for nylig opholdte sig på Kandahar-basen i Afghanistan, besøgte han de amerikanske dræber-droner Reaper og Predator.
Det er med en blanding af nervøsitet og fascination i maven, når man som besøgende bliver hentet af en repræsentant for det amerikanske luftvåben i NATO's hovedkvarter og kørt ud til hjørnet af Kandahar-basen. Det er her, dronerne holder til inde i deres hangarer.
De to mest kontroversielle droner er MQ-1 Predator og MQ-9 Reaper, der er bevæbnet med luft-til-jord missiler. Dronerne, der også kaldes 'hunter killer drones', har siden de dukkede op på krigsskuepladsen for omtrent et årti siden haft et blandet skær af mystik, skræk og fagre-ny-teknologi over sig.
Annonse
Dronerne, der hører under USA's luftvåben og CIA's domæne, styres fra en base i USA af en operatør med skærm og joystick. De har foretaget talløse angreb fra luften over Irak, Afghanistan, Pakistan og andre uroplagede egne af verden. Og kostet hundredevis af menneskeliv.
Efter et par sikkerhedstjek og bevæbnet eskorte ud til hangarerne tager en venlig løjtnant imod. Og for at sætte stemningen peger han som noget af det første på et vægmaleri af Manden med Leen med den latinske tekst "Vivere commune est, sed non commune mereri."
Vægmaleriet foran drone-hangaren i Kandahar.
Løjtnanten forklarer nøgternt og ikke uden faglig stolthed, at de mange små streger – der skal ligne missiler - repræsenterer hver gang, der er blevet affyret et missil fra en af basens droner. Han tilføjer, at den latinske tekst betyder "Alle lever, ikke alle fortjener det."
Vi bliver derefter ledt videre ind til et af de kæmpemæssige telte. Og står så ansigt til ansigt med den frygtede og berygtede MQ-9 Reaper, der fuldt bevæbnet med sine fire skarpladte Hellfire missiler under hver vinge og sin Alien-lignende form lignede noget fra en sci-fi horror film.
Et kæmpemæssigt Stars and Stripes hænger for enden af hangaren. Derefter går turen til nye hangarer, hvor et par ubevæbnede eksemplarer af både Reaper'en og Predator'en står. De to meter høje droner er truende som tavse dræbermaskiner, der holder øje, hvis de besøgende foretager sig noget, der overskrider reglementet på stedet.
Annonse
MQ-1 Predator, Kandahar-basen. Foto: Michael Frandsen.
MQ-9 Reaper, Kandahar-basen. Foto: Michael Frandsen.
MQ-1 Predator, Kandahar-basen. Foto: Michael Frandsen.
I hangaren, hvor dronerne er parkeret, står kasser og borde og værktøj hulter-til-bulter. Ting er hejst op i loftet af kæder og der er vandpytter på gulvet. Det hele minder lidt om et stort redskabsskur, hvor den gamle græsslåmaskine står skubbet ind med alskens have- og værkstedsredskaber.
Pludselig virker dronerne ikke nær så skræmmende længere. Det skaber et absurd paradoks, at noget, der mest af alt ligner et stort hobbyrum for modelflyver-entusiaster, i virkeligheden rummer ansigtsløse dræbere, der har taget hundredevis af menneskeliv. Herunder ikke mindst civile mænd, kvinder og børn.
MQ-1 Predator. Foto: USAF
MQ-9 Reaper. Foto: USAF
Annonse
MQ-9Reaper. Foto: USAF
MQ-1 Predator, Kandahar-basen. Foto: Michael Frandsen.