Hvad holder dig vågen om natten?
”Mange af vores virksomheder er unge brands på et stadie, hvor der stadig er meget at lære og der tit opstår udfordringer. Det giver både mange spændende arbejdsopgaver, men også meget at tænke over, og derfor arbejder jeg også mere, end hvad lægen nok vil anbefale. I takt med at vores organisation vokser, skal jeg på sigt finde ud af, hvordan vi skalerer flere processer, uden at jeg nødvendigvis er en del af det.
Jeg har ikke set mange cases, der er blevet en succes, hvis stifterne ikke har lagt en stor arbejdsindsats. De findes sikkert, men jeg kender dem ikke, og derfor fortæller jeg alle iværksættere, at der er meget arbejde i at starte en virksomhed, og at det er normalt at fejle. Jeg har også altid selv arbejdet en del, og det har jeg det fint med. Jeg tror, at min måde at arbejde på kommer fra at have dyrket konkurrencesport, der som ung krævede en vedholdende indsats. Jeg var heldig at have nogle år på juniorlandsholdet i alpint skiløb, og det har formet mig, så jeg altid forsøger at gøre mit bedste, selvom det indimellem kræver lange arbejdsdage.”
Hvad tid står du op om morgenen?
”Omkring klokken 6.30. Cirka tre gange om ugen lægger jeg et træningspas ind, der oftest varer en times tid, men det er ikke skemalagt, fordi det ofte afhænger af, hvor sent jeg har haft møder dagen inden. Vi har en virksomhed i USA, som jeg bruger meget tid på, og de møder først ind omkring klokken 18 dansk tid på grund af tidsforskellen, så der ligger en del møder om aftenen.
Normalt træner jeg i et træningscenter, men under corona anskaffede jeg mig nogle håndvægte, en træningsmåtte og en romaskine, så det har jeg brugt en del, mens centrene har været lukket. Jeg forsøger også at få lidt motion ved at cykle på arbejde, hvis vejret er til det. Det er cirka 15 kilometer, så det kan også gå for et træningspas, der giver lidt morgenfriskhed, inden jeg møder ind omkring 8.30.”
Hvad spiser du til frokost?
”Det varierer, fordi der i vores frokostordning er to fiskedage, to vegetardage og en køddag. Vi forsøger at sørge for vores forskellige medarbejdere, men det er også et aktivt klimavalg ikke at spise kød hver dag. Jeg kan godt lide mellembalancen, og i dag fik vi fiskefilet med hjemmelavet remoulade og en god salat, og det går man jo sjældent galt i byen med.”
Hvad var din skærmtid på din telefon i sidste uge?
”Den ligger omkring fem timer. Hovedparten er arbejde som videokald og mails. Uden for arbejdstiden forsøger jeg at holde min skærmtid nede, fordi jeg for et år siden blev opmærksom på, at det var blevet en vane at tage telefonen frem, uden at jeg egentlig skulle noget. Det har jeg forsøgt at skære ned på, så jeg primært åbner den, hvis jeg har et formål med det.”
Hvornår tager du fejl?
”Hver uge er jeg med til at tage mange beslutninger, så jeg er helt sikkert med til at træffe nogle forkerte valg, men jeg tror og håber, at jeg træffer flere rigtige. Hvis man går ind i noget, skal man være indstillet på, at man kommer til at lave fejl, og det er en del af en livslang læring at blive dygtigere. Jeg bilder ikke mig selv ind, at der findes områder, hvor jeg ikke har mere at lære.”
Christian Arnstedt
Født 1988. Afsluttede i 2009 international business-linjen på CBS efter kun et år og ni måneder. Det er den uddannelse i Danmark, der kræver det højeste gennemsnit at komme ind på, og som normalt tager tre år at gennemføre. Senere læste han en lynuddannelse på London School of Economics, og brugte seks år i konsulenthuset McKinsey, hvor han arbejdede i blandt andet København, London og New York. I 2017 stiftede han virksomheden Blazar, hvor han i dag er direktør. Virksomheden skalerer mere end en håndfuld hurtigtvoksende danske og internationale brands på flere markeder.
Hvornår fejrede du sidst en succes?
”Det gjorde jeg i weekenden, hvor jeg fejrede seksårsdag med min kone. Vi forsøger hvert år at fejre kærligheden, og at vi er glade for hinanden. Vi spiste en god middag, drak nogle drinks og havde noget kvalitetstid. Det var rigtig hyggeligt.”
Hvad er din dårligste arbejdsrelaterede vane?
”Ønsket om at ville involvere mig i for mange ting gør, at jeg kan få spredt min energi for tyndt. Jeg tror, det er bedre at bruge mere energi på enkelte ting, end at bruge lidt på flere. Det kræver til gengæld, at de få ting, man bruger sin energi på, flytter mere, fordi det er de vigtigste ting. Det er en svær balance, fordi der er mange ting, der er spændende at engagere sig i.”
Hvad er dit vigtigste arbejdsredskab?
”Min notesbog. Jeg tager tit noter for at kunne komme tilbage til dem en uge senere og huske, hvad der til møder blev snakket om, konkrete takeaways og to-do’s. Det er en stor hjælp, og så skal jeg ikke tænke over, om det er forstyrrende for den personlige kontakt, som jeg synes, det kan være, hvis nogen tager sin computer eller telefon frem og skriver derpå.”
Hvornår ville du ønske, at du havde mindre ansvar?
”Når jeg holder sommerferie. Hvis der opstår problemer, uanset hvor store, og det så ville være nogle andres ansvar. Men den luksus har jeg ikke. Hvis der er noget, der er vigtigt, er jeg altid til rådighed. Det er nok det, jeg synes, er mindst inspirerende ved at have meget ansvar, fordi det gør det svært at koble helt fra.
Der er internet de fleste steder i dag, så det påvirker ikke mine ferievalg. Jeg har dog været på to forskellige ferier de sidste fem år, hvor jeg havde nogle få dage uden forbindelse til både net og telefon, og det var enormt dejligt. Den ene var en fisketur på Island, og den anden en klatre- og skitur, hvor jeg med en ven krydsede Alperne til fods op ad den ene side og på ski ned ad den anden. Det var enormt befriende og nogle fede oplevelser. Generelt vil jeg gerne blive bedre til at holde ferie. De sidste par år, er det nok blevet til knap tre uger om året.”
Hvad kan du bedst lide ved at lede?
”Jeg synes, det er meget inspirerende at se mennesker og brands udvikle sig. Når vi ansætter nogen, og de efter 6, 12, 18 måneder kan en masse mere, er det helt vildt fedt. Ofte er de bedre, end de selv ved, og pludseligt sidder de med langt mere ansvar, end de selv havde troet, at de kunne håndtere, da de startede.
Men som leder skal man også tænke sig godt om, fordi man arbejder med mennesker, der går meget op i, hvad de laver, og man kan jo risikere, at de lytter til, hvad man siger, og så er det vigtigt, at man gør sig umage, fordi snakken kan være med til at forme deres forretning.
Det jeg tænker mest over, når jeg skal forsøge at lede, er, hvordan vi får en samlet flok til at ro koordineret i den samme retning. Det kan være krævende, så for mig er det stadig en læringsproces. Jo mere erfaring jeg får, desto stærkere en værktøjskasse får jeg forhåbentligt. Jeg lader mig inspirere i andres tilgang til deres måde at arbejde på, og ofte ser jeg på sportsfolk, og hvordan man hører om, at de hver dag forsøger at bliver bedre og bedre, selvom de måske allerede har øvet sig på deres sport i 20 år.
Forleden, mens jeg sad på min romaskine, så jeg en udsendelse med den nu afdøde Lakers-spiller Kobe Bryant, hvor han talte omkring hans metodik, og hvordan han både i starten og slutningen af sin karriere forsøgte at dygtiggøre sig ved at gå ned i gymnastiksalen og skyde 1000 skud om dagen mod et basketnet. Den type spillere, der har dedikeret sig til at blive ved med at gøre deres bedste, finder jeg stor beundring i.”
Hvad er det vigtigste telefonopkald, du har lavet?
”Det er dem, hvor jeg har ringet til min familie og min kone. Det med løbende at sørge for at få ringet til den håndfuld personer, som ikke har noget med arbejde at gøre i en ofte travl og lang hverdag, er for mig de vigtigste.”
Hvad havde du af overvejelser, inden du takkede ja til at være med i ’Løvens hule’?
”Jeg synes det at gå fra at være anonym til at være en, der bliver genkendt, har været en stor ting, men også intimiderende. Det synes jeg stadig, når jeg bliver genkendt i 7-Eleven. Men jeg håber, at min deltagelse kan inspirere særligt de yngre iværksættere til at tro på, at det kan lade sig gøre at starte egen virksomhed, og også give dem et indtryk af, at vores hus kan være et spændende sted for dem at tage kontakt til, hvis de en dag skal bruge hjælp til at skalere den.”