De unge ledere: Kaave Pour fik ni uger til at præsentere et koncept for Apples Tim Cook
31-årige Kaave Pour er CEO og medstifter af SPACE10. Et innovationscenter, der rykkerne grænserne for, hvad design og arkitekturen skal kunne i en bæredygtig fremtid. Her fortæller han om sit mest essentielle arbejdsredskab, at have været nødt til at opsige gode medarbejdere og et opkald fra Apple og IKEA, der definerede virksomheden.
”Der er typisk tre ting, som holder mig vågen: 'White Noise' (lyden af en støvsuger, hårtørrer, emhætte etc., der får babyer til at falde til ro, red.) er en af tingene, fordi jeg lige er blevet far, og Spotifys ’White Noise’-playlister er jo både en gave, men er samtidig vildt irriterende at høre på for en selv. Jeg har også for vane at holde mig vågen om natten ved at falde meget dybt ind i internettet og dets små hjørner i forhold til mine interesser. Og det har jeg svært ved at slippe, selvom jeg er blevet far.
Den sidste ting er mere i den alvorlige og seriøse tone: Jeg tænker meget over den ekstreme polarisering, som vi ser i verden, hvor der ikke rigtig er nogen, der snakker på midten, men det hele er enten eller. Enten er du for vacciner eller imod vacciner. Enten er du for klimaet eller imod klimaet. Det er skræmmende, at vi med dette digitale lag har fået en verden, hvor vi ikke kan være fornuftige mennesker og snakke til hinanden, men det mere handler om, hvem der vinder diskussionen. Jeg kan faktisk godt blive lidt foruroliget over, hvor meget det har taget fart.”
Annonse
Hvem er din vigtigste medarbejder?
”Hvis jeg var typen, som kunne udvælge én, så havde jeg nok ikke haft nogen medarbejdere. Jeg har altid bedst kunnet lide at bevæge mig i grupper af mennesker og ikke nødvendigvis individuelle relationer. Jeg har en gruppe af mennesker, som jeg er ekstremt afhængig af for at få ting til at ske. Vi har fx en ting, vi tit siger på kontoret: ’Hvis du er den klogeste i et rum, så er du i det forkerte rum.’ Ideen er, at selvom jeg sidder som chef for en virksomhed, der arbejder i flere lande og med en kæmpe virksomhed som IKEA, så er der mange gange, jeg ikke aner, hvad der er det rigtige svar, eller hvad vi skal gøre.
Jeg tror, at de bedste ledere er dem, som ved, hvad de ikke ved og ikke nødvendigvis fremtræder som dem, der tager beslutningerne, men som dem, der er ansvarlige for, at der er kvalitet i de beslutninger, som bliver taget. Derfor har jeg altid godt kunne lide at omringe mig med folk, som komplimenterer alle mine mange fejl og mangler, for så kan jeg gøre, hvad jeg er god til i stedet for ignorant at prøve at løse det hele selv for at klynge mig til en magt, som er ligegyldig.”
Måske genkender du Kaave Pour fra musikgruppen B-Boys? I 2003 blev de blandt andet nummer tre ved MGP med rapnummeret 'Vi gi'r den op'. B-Boys gik i opløsning i 2009.
Hvad er dine svage og gode sider?
”Mine svage og gode sider hænger meget sammen. Der er ingen tvivl om, at det nogle gange går lidt for hurtigt for mig, så jeg glemmer, at der er ingen andre, som ser det samme som mig. Altså, der er ingen, der ser verden på den samme måde eller tænker præcis det samme, selvom vi kigger på det samme billede. Det kan godt være svært, hvis man selv føler, at noget er helt intuitivt og naturligt. Jeg glemmer, at andre indimellem skal have en større kontekst for at være med på vognen.
Jeg har helt klart også noget med rastløshed og godt kan lide at reagere på min intuition og ikke nødvendigvis at blive paralyseret af at analysere alting. Men i dag skal jeg agere leder og ikke længere være en designer. Det gør, at jeg er nødt til at blande de to forskellige verdener lidt mere, end jeg har gjort i mine tidligere roller. Men det har aldrig været et problem i vores virksomhed, at folk har flaws, så længe de har de rigtige værdier. De værste medarbejdere er dem, som ignorerer deres flaws og ikke har situationsfornemmelse eller indsigt til at forbedre sig.”
Hvornår står du op?
”Hvis du havde spurgt mig for et år siden, havde jeg nok sagt klokken 08.45 og endda nogle gange 09.45 og så direkte til møde. Men nu har jeg fået en ny rytme og står op mellem klokken 05.00 og 07.00 og har en dejlig morgentjans, hvor vi hører lidt musik, gynger min baby, drikker noget kaffe og prøver at overleve i en A-rytme. Jeg har stadig ikke helt forstået dette morgenshow og kan bedst lide nætterne, hvor der er helt stille. Jeg er simpelthen bare ikke frisk om morgenen, må jeg erkende, og det er ikke mig, der tager ud og løber en tur rundt om søerne klokken 06.30, før jeg møder på arbejde. Der kan jeg bedre lide at strække den udover nattetimerne.”
Hvad spiser du til frokost?
”Før corona gjorde vi en dyd ud af, at vi altid spiste frokost med hele kontoret rundt om et langbord og spiste en virkelig god, varm vegetarisk frokostordning. Men i øjeblikket arbejder jeg hjemmefra, og så sejler det hele en smule. Derfor er min frokost en blanding af Wolt, lidt rester fra dagen før eller en hurtig sandwich. Det er ikke min ideelle frokost. Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg spise italiensk frokost hver dag. En pastaret eller en anden varm frokost med en kold øl til. Jeg kan godt lide den italienske frokosttradition, hvor frokosten er det store måltid. Jeg har aldrig selv været den store morgenmadsspiser, så frokosten har altid været et vigtigt måltid for mig, og det er klart en af de ting, jeg kommer til at genoptage, når restriktionerne løfter sig.”
Annonse
Hvad var din skærmtid på din iPhone i sidste uge?
”4 timer og 18 minutter. Jeg var faktisk overrasket over, at tallet ikke var endnu højere, fordi jeg bruger min telefon som mit primære arbejdsredskab. Jeg har ikke Facebook eller Messenger installeret, men derimod er jeg ekstremt afhængig af apps som Slack, Gmail og Google Docs, fordi jeg rejser meget. Hvis jeg kun kunne arbejde foran en computerskærm, ville jeg aldrig få lavet noget. Jeg er også begyndt at lave præsentationer direkte på telefonen, hvilket er blevet nemt med det nye Google Slides, og det gør mit arbejde mere fleksibelt.”
Hvornår tager du fejl?
”Det gør jeg sgu ofte. Vi arbejder med research, design og innovation, så en del af vores job er lidt at tage fejl, så længe vi gør det hurtigt og ikke gør det to gange. Jeg ville virkelig ikke være en god leder i en innovationsverden, hvis vi ikke ofte tog fejl. Mere specifikt laver jeg fejl, når jeg bliver presset, eller hvis jeg føler, at jeg har mange ting i luften samtidig, så kan jeg godt have en tendens til at tage nogle beslutninger for hurtigt."
Hvordan fejrede du sidst en succes?
”I mit private liv fejrede jeg sidst en succes nytårsaften, hvor min datter kom til verden, så der fik min kone og jeg set festfyrværkeri fra Rigshospitalet, efter hun kom ud. Det var en dejlig fejring. Og med arbejdet i den fysiske celebration-verden var i sommer, hvor vi havde hele kontoret oppe på en gård i Sverige. Vi var små 30 mennesker, og vi havde inviteret nogle mærkelige svenskere, som var kommet for at lave rollespil for os. Der blev grillet fisk, og vi overnattede deroppe alle sammen og havde fest til langt ud på natten. Det var faktisk den sidste store fest, jeg har været til.
På arbejdet holder vi ellers normalt en del fester og fejringer i løbet af et år. Når man arbejder hårdt, er det vigtigt at huske, at man også skal have det sjovt samtidig. Vi plejer især at have en legendarisk sommerfest, men fordi den ikke kunne være i København sidste gang, valgte vi at tage til Sverige, hvor min kone og jeg ejer en gård.”
Hvad er dit vigtigste arbejdsredskab?
”Min telefon som sagt og så mine AirPods. Jeg deltager i mange møder og samtaler, og der er det vigtigt for mig at kunne gå rundt og snakke i stedet for at sidde med nogle store høretelefoner med kabler. Det gør min hverdag meget nemmere.”
SPACE10 har hovedkontor i Kødbyen på Vesterbro i København. Foto: Hampus Berndtson
Hvornår ville du ønske, at du havde mindre ansvar?
Annonse
”2020 var klart et år, hvor jeg kunnet have ønsket mig ikke at være ham, der tog de hårde beslutninger. Vi var et år igennem ligesom så mange andre virksomheder med udfordringer på grund af Covid-19 og var også nødt til virkelig at prioritere, hvad vi troede kunne være de vigtigste ting for os at gøre fremadrettet, så vi ikke skulle gå i dvale. Det gjorde også, at vi var nødt til at stoppe nogle projekter og desværre også at opsige nogle virkelig dejlige mennesker.
Når man ikke er en gigavirksomhed med 400.000 mennesker, kan man jo ikke lade være med at bygge nogle tætte relationer til de mennesker, som man bruger meget tid med. Men jeg skal stadig være den person, der i sidste ende skal kigge på et team og på hvem, vi er nødt til at opsige for at beholde resten. Det var ikke en fed proces.
Én ting var at opsige folk, men det gjaldt også om at sørge for, at de resterende i teamet kunne beholde deres respekt for mig. Jeg har engang læst, at når man skal tage svære beslutninger, så skal man ikke tænke over, hvordan det føles i øjeblikket eller ugen efter, men i stedet på, hvordan det føles om 3, 9 eller 12 måneder. Det er den følelse, man skal gå med."
Er der nogen fordomme forbundet med at være en ung leder?
”Fordi jeg personligt er indenfor et område, der arbejder med design, teknologi og innovation, føler jeg ikke på samme måde, at der er fordomme. Der kan det faktisk nogle gange være en fordel, at du med din alder kan fremstå mere relevant og vidende omkring områder, der ligger længere fremme i tiden, end ledere, der har været længe på pinden.
Men jeg tror, at der er mange unge ledere, der kæmper med fordomme. Især kvinder, tror jeg, har en helt anden udfordring i nogle brancher. Det samme gælder for people of colour. Der ved jeg fra mange af mine venner, at fordi de i forvejen kæmper med en masse fordomme og så ovenikøbet er unge, er det nærmest umuligt for dem at bryde igennem muren. Det er især indenfor traditionelle brancher som finansmarkedet, advokater eller den mere hardcore konsulentverden. Der skal man virkelig bevise sig først.”
Hvad er det vigtigste telefonopkald, du har lavet?
”For mig er det nok mere det næste opkald, der er det vigtigste, men jeg fik i 2017 et opkald fra Apple og IKEA. De ville gerne have os til at lede den første Augmented Reality-app, der skulle lanceres på de nye iPhones det år. Dengang var Augmented Reality noget, der skete i små laboratorier og i dårlige formater. Det var sgu vildt at få lov til at arbejde på et så stort projekt og indenfor en teknologi, jeg tror, kommer til at ændre hele måden, vi oplever verden på.
Samtidig var det komplet kaos, fordi vi fik den mest umulige deadline. Vi fik ni uger til at komme med en idé, et koncept, teknologi, udvikling, lave kampagne og lancere det globalt. Tim Cook (CEO i Apple, red.) skulle blandt andet præsentere det i et amerikansk morgenshow. Det var et fedt opkald at få. Og et opkald, der virkelig definerede, hvad SPACE10 var i stand til at udrette.
Vi gjorde det heldigvis så godt, at jeg fik endnu et opkald fra Apple sidste år, mens jeg var på bryllupsrejse. Apple spurgte, om vi ville gøre det samme i forbindelse med, at den nye iPad kom ud i foråret. Vi var blandt andet ovre i Cupertino på Apples nye hovedkontor og i et hemmeligt laboratorie.”
Annonse
Kaave Pour
31 år. CEO og medstifter af SPACE10, et innovations-, design- researchlab. SPACE10 undersøger, hvor verden er på vej hen, og hvordan vi kommer til at leve vores liv i fremtidens hjem. De designer også bæredygtige løsninger til fremtidens muligheder. SPACE10 er funded af IKEA.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.