De unge ledere: ”Jeg møder ofte forestillingen om, at man skal arbejde over 80 timer om ugen, hvis man skal have succes som iværksætter. Sådan hænger det altså ikke sammen”

28-årige Casper Andersen gjorde kometkarriere i Google som strateg og analytiker, inden han i marts i år blev dansk landechef i Swappie, der opkøber brugte iPhones til istandsættelse og videresalg. Her fortæller han om vigtigheden af at sove nok, spise frokost med sine kollegaer og indse, at fortællingen om iværksætteres arbejdsetik er en skrøne.

De unge ledere: ”Jeg møder ofte forestillingen om, at man skal arbejde over 80 timer om ugen, hvis man skal have succes som iværksætter. Sådan hænger det altså ikke sammen”
Offentliggjort

Hvad holder dig vågen om natten?

”Jeg gør alt, hvad jeg kan for at få nok søvn. Jeg opdagede hurtigt i min tid inden for investeringsbranchen, at jeg ikke præsterede, når jeg ikke fik nok søvn. Før jeg går i seng nu, tager jeg 30 minutter uden skærmtid. Det hjælper mig til at falde til ro. Ellers er det eneste, der kan holde mig vågen, hvis jeg får en pludselig idé. Jeg har derfor en notesbog ved siden af min seng, hvor jeg skriver idéerne ned med det samme, så jeg kan få det ud af systemet.”

Hvornår står du op?

”Jeg sætter altid uret til klokken 7.27. Så tillader jeg mig at snooze i tre minutter, inden jeg står op og sætter en podcast på, mens jeg gør mig klar. I øjeblikket bruger jeg Clubhouse, som er et lydbaseret socialt medie, hvor du kan besøge forskellige samtalerum. Jeg er vild med det interaktive radio-format og især rummet ’Tech News Around the World’. Det er genialt, da tech-nyheder typisk er centreret omkring Silicon Valley, men her taler man også om Kina og andre tech hubs. Jeg sørger altid for at lave en to-do-liste inden dagen er omme. Det hjælper mig med at vågne hurtigere, når jeg ved, hvad der er på dagens program. Noget, der har gjort en forskel, er ’kill the beast’-mentaliteten, som en kollega på Google præsenterede mig for. Kort sagt, handler det om at starte med en opgave, man enten har udskudt eller hader. Når man har løst den, har du allerede en følelse af, at du har præsteret, og det gør én sulten efter mere.”

Hvad spiser du til frokost?

”Det er meget forskelligt. Men det er vigtigt for mig at spise frokost sammen med mine kollegaer. Da jeg arbejdede som konsulent foregik frokosten altid ved skrivebordet, men jeg har virkelig fundet ud af, hvor stor en forskel det gør med et break midt på dagen, hvor jeg kan koble af og vende verdenssituationen med de andre medarbejdere. Det gør en kæmpe forskel både for humøret og effektiviteten resten af dagen.”

Hvad var din skærmtid på din iPhone i sidste uge?

”Før min tid hos Google lå den på mere end syv timer, hvilket er helt sindssygt, når jeg tænker over det. Nu er jeg nede på under fire timer, men mit mål er at slette sociale medier fuldstændigt. Det er en tidsrøver, og ofte påvirker det mig negativt. Jeg opdagede, at jeg altid tænkte: ’Alle virker til at have det meget federe end mig,’ selvom jeg egentlig havde det udmærket inden. Men der er stadig et stykke vej igen, for jeg vil jo gerne se, hvad der sker i mine venners liv.”

Hvad er dit vigtigste arbejdsredskab?

”Min fysiske notesbog med to-do-lister og ideer, uden tvivl. Jeg er faktisk meget analog, og når jeg skriver noget på et fysisk stykke papir, så husker jeg det bedre. Det begrænser mig også i at skrive en lang roman, så jeg kun noterer de vigtigste punkter. Det gør, at jeg hurtigere kan eksekvere på idéerne og nå mine daglige mål.”

Casper Andersen

28 år, opvokset i Kolding. Dansk landechef i Swappie, der opkøber brugte iPhones til istandsættelse og videresalg. Sidste år omsatte Swappie på verdensplan for 727 milioner kroner. Casper Andersens første job efter endt uddannelse på CBS var i Google, hvor han løbende steg i graderne som strateg og analytiker, inden han skiftede til sit nuværende job.

Hvordan fejrede du sidst en succes?

”Da vi ramte en månedlig omsætning på over én million euro i Danmark hurtigere end noget andet land. Det gjorde mig stolt – både over teamets indsats, men også over danskerne generelt. Jeg synes, det er et bevis på, at vi i Danmark ikke bare snakker om at være bæredygtige, men at vi rent faktisk også træffer bæredygtige valg.”

Hvad er din dårligste, arbejdsrelaterede vane?

”Når tingene ikke går, som jeg vil have det, har jeg en tendens til at tænke kortsigtet i stedet for at have de holistiske og langsigtede briller på. Når man er i modvind er det endnu vigtigere at træde et skridt tilbage og se det fulde billede, men det har jeg altid kæmpet lidt med og gør det stadig engang imellem.”

Hvem er din vigtigste medarbejder?

”Uden tvivl vores customer service team. De har den bedste forståelse af vores kunder, så deres viden er helt afgørende for, at vi hele tiden kan gøre det bedre. Jeg taler med dem hver dag, så jeg hele tiden har fingeren på pulsen. Hos Google opdagede jeg, hvor lidt kundefeedback, der blev sendt videre til medarbejderne, og det tror jeg gør sig gældende i mange virksomheder. Det er hverken optimalt for medarbejderne, at de ikke ved, hvad der rører sig og slet ikke for produktet.”

Hvornår ville du ønske, at du havde mindre ansvar?

”Jeg tror, det gælder for alle ledere, at noget af det sværeste ved at have ansvar er at give det videre og stå på mål for indsatsen under en. Man kan ikke gøre alting selv, så det vigtigste er at have tillid til andre. Det kan indimellem være svært, specielt som en ung og ambitiøs leder, der gerne vil have, at tingene går stærkt. En af de personer, der har gjort størst indtryk på mig i min karriere, var min tidligere chef hos Google. Hun hev mig til side på en dag, hvor tallene var røde og sagde: ’Så længe du kan stå på mål for dit arbejde, så kan jeg også. Jeg er her for at guide dig, og jeg stoler fuldt ud på, at du kan leve op til det ansvar, som jeg har givet dig.’ Det har siddet fast lige siden, og jeg prøver at følge samme mantra.”

Hvad er det vigtigste telefonopkald, du har lavet?

”Da jeg ringede til min kammerat for at høre, om jeg skulle søge internshippet hos Google. Det har fuldstændig ændret min karriere og indstilling til mit arbejde. Penge er pludselig kommet i anden række og min egen trivsel og meningen i jobbet har taget over. Jeg har ikke fortrudt det valg på noget tidspunkt siden da.”

Er der nogen fordomme forbundet med at være en ung leder?

”Jeg møder ofte den der forestilling om, at man skal arbejde over 80 timer om ugen, hvis man skal have succes som leder eller iværksætter. At man skal sove på en sofa, spise pizza og ikke have tid til at se sine venner og familie. Sådan hænger det altså ikke sammen, og jeg føler ikke, at jeg må lave nogle store fravalg for at være i den rolle, som jeg har.”

Se, hvad vi ellers skriver om: De unge ledere