Twitter, Instagram og Facebook tilbyder alle en eller anden form for underholdning, når du scroller gennem dine sociale medier. I den mere støvede ende af hylden findes LinkedIn, der også er kendt som det professionelle sociale medie. Her kan du blive forbundet med forretningsforbindelser, skabe nye kontakter og lede efter et nyt job. Det virker måske umiddelbart mere tillokkende at trykke på Instagram-ikonet i stedet for LinkedIn på mobilen, men det kan betale sig at investere tid i sidstnævnte. En skarp profil på LinkedIn kan nemlig være med til at udbygge dit netværk eller til at score drømmejobbet.
Over halvdelen af brugerne på LinkedIn er på det sociale medie via app’en på telefonen, og det har betydning for, hvordan din profil skal se ud. Vi har fået forfatter, journalist og LinkedIn-ekspert Abelone Glahn til at fortælle, hvordan din profil tager sig bedst muligt ud på mobilen – og hvad du skal og absolut ikke skal gøre, hvis du gerne vil være en LinkedIn-succes.
1. Billeder
”Det indtryk, der dannes af dig på LinkedIn, er meget koncentreret på det første billede, der bliver vist på mobilen. Faktisk er der 14 gange større sandsynlighed for, at folk kigger nærmere på din profil, hvis du uploader et portrætfoto. Det er vigtigt, at det er billede, hvor man kan se dine øjne, fordi det er det eneste sted, hvor man ”fysisk” møder dig. Hvis der bare er en grå silhuet, tænker man, at du ikke tager LinkedIn alvorligt, og så gider man ikke besøge din profil.”
Skal det være et professionelt portrætbillede, man bruger?
”Ikke nødvendigvis. Men det er vigtigt, at billedet viser dig som en professionel person. Du behøver ikke få taget et professionelt portræt, selvom jeg gerne vil anbefale det, for jeg synes, at jeg ser mange gode billeder, der bare er taget med et mobilkamera. Du skal blot tænke over, at man gerne vil se dig.”
Er der andet, man skal være opmærksom på med brug af billeder?
”Det er også blevet muligt at lægge et coverbillede op. Her kan du med andet end ord fortælle noget om dig selv. Du kan vælge et billede med et forretningsslogan, men du skal tænke over, at tekst på billeder kan være svær at læse på mobiltelefonen. Du kan også have et billede, som fortæller noget om dig professionelt. Lad os sige, at du er god til at holde oplæg, så er det oplagt at have et billede, hvor du taler til en forsamling.”
Hvad skal man undgå på coverbilleder?
”Undgå for meget tekst, familie- og feriebilleder. Det kan jo godt være, at du har lyst til at skeje lidt ud og vise nogle andre sider af dig selv. Men de sider skal i så fald være omtalt et andet sted på profilen, så man får en forklaring på, hvorfor du viser et billede fra fx en safari.”
2. Overskrift
”Overskriften generes automatisk, hvis du ikke udfylder den selv. Den overskrift vil så bestå af den stilling du har, og den arbejdsplads du har nævnt. Men hvis du selv skriver den, er det muligt at bruge 120 anslag til at skrive nogle stikord om de kompetencer, du har.”
Hvorfor er overskriften vigtig?
”Overskriften er meget hurtigt det, som folk bedømmer dig ud fra. Når du færdes på LinkedIn, bliver overskriften vist, hver gang du reagerer på noget, altså når du kommenterer på noget eller slår noget op. Overskriften giver specielt en fordel for dem, der har et navn, som mange andre, for den forklarer, at det lige præcis er dén Jens Jensen, man har fat i. En vigtig ting ved overskriften er også, at den allerede bliver vist i Google søgning.”
3. Resume
”Et andet sted, der er vigtigt, er resume. Her har du temmelig mange anslag at gøre godt med. De første to linjer bliver vist på mobilversionen, og det betyder, at de gerne skal fortælle noget andet end det, du lige har udfyldt i din header, så du folder dig selv mere ud.”
Hvad kan man skrive?
”Selve resumeet svarer til, hvad du vil fortælle nogen, du møder til en reception, som spørger, hvad du arbejder med. Det kan indeholde en catchy phrase, som sammenfatter præcist det, du arbejder med. Hvis du ikke er så vild med at skrive en masse om dig selv, så lav blot de første to linjer, og følg i stedet op med punkter nedenunder, hvor du opremser dine specialer.”
Er der noget man bør undgå?
”De første to linjer bør ikke starte med Adam og Eva. Du skal fortælle, hvor du er lige nu. Og så skal du skal være meget opmærksom på, at du ikke gentager ord for ord det, som du allerede har skrevet i overskriften.”
4. Sprog
”Det er rigtig vigtigt, at man ikke blander sprogene sammen på sin profil. Der kan selvfølgelig være nogle engelske udtryk som ’producer’, ’project manager’, som næsten er bygget ind i det danske sprog, men ellers er det vigtigt, at du ikke skriver på flere forskellige sprog på samme ”kartotekskort”. Du kan i stedet lave en anden profil på engelsk, tysk osv.
Det har noget at gøre med Linkedins søgerobotter. Hvis de støder ind i en profil med blandet sprog, kan de ikke kategorisere den korrekt, og så ryger profilen længere ned i søgeresultaterne.”
Hvad er det absolut bedste, man kan gøre på LinkedIn?
”Afgør med dig selv, hvor tit du vil være på LinkedIn og giv dig selv et fast tidsrum, hvor du gør det. Det kan over tid betale sig rigtig godt at være tilstede på LinkedIn blot med sin udfyldte profil, men det bedste resultat får du, hvis du vedligeholder en aktivitet. Du kan ikke forvente, at du bliver opsøgt, bare fordi du er på LinkedIn. Det er ligesom at være til reception og være den, der bare står og hænger ovre i det ene hjørne og ikke snakker med andre. Han eller hun bliver stående derovre alene. Hvis du selv vælger at gå ind og kommentere eller dele opslag og invitere, når du har mødt nogen, er du en aktiv del af et netværk.”
Og hvad så med det absolut værste, man kan gøre?
”Bortset fra mennesker, som du har mødt indenfor det seneste døgn, skal du ikke invitere nogen uden at sende en besked om, hvem du er, og hvor I mødtes. Det er irriterende ikke at få en personlig hilsen, og den, der sender en besked med invitationen, har langt større sandsynlighed for at få et ja. Der er også 14-dages reglen: Hvis du vil invitere nogle mennesker, som du har mødt, skal du gøre det senest 14 dage efter, at du har mødt dem. Ellers har man altså glemt hinanden.”
Har du et afsluttende råd?
”Du skal aldrig benytte den funktion, hvor du kan synkronisere dit emailkartotek med LinkedIn. Du kommer til at invitere alle i dit emailkartotek, der også er på LinkedIn. De får en autogenereret invitation og på få sekunder har du inviteret 200 mennesker, herunder din skatterådgiver og dem fra forældrebestyrelsen, som du ikke kan fordrage. Det skal du virkelig aldrig gøre.”