Interview med Tommy Ahlers

Tommy Ahlers: ”Mange iværksættere er nogle usikre overachievers, og det gælder også mig"

Han har tjent et trecifret millionbeløb på sine startups ZYB og Podio og er kendt fra iværksætterprogrammet ’Løvens hule’ på DR1. Men inden Tommy Ahlers kunne kalde sig succesfuld iværksætter, måtte han overvinde en fiasko, der fik ham til at tvivle på sig selv.

Interview med Tommy Ahlers
Offentliggjort

Foran villaen i Rosenvængets kvarter på Østerbro i København står en sort herrecykel parkeret. Det er Tommy Ahlers’ foretrukne transportmiddel, når han skal fra det ene møde til det andet i de 15 forskellige virksomheder, han er investor i. I garagen ved siden af har han ellers både en Tesla og en gammel Porsche 911 parkeret, men de er mest til længere ture over Storebælt – eller når vejret er tilpas dårligt.

”Der er noget fedt ved at komme hurtigt frem om morgenen, mens alle andre holder i kø i deres biler og ser dumme ud,” siger han og griner. Latteren er høj – ligesom hans stemme, når han taler.

Han snakker hurtigt og bruger energiske fagter, når han skal forklare noget, og han har svært ved at sidde helt stille på stolen. I det hele taget sidder han ikke så meget ned. Tommy Ahlers er næsten altid på vej til næste møde, og skrivebordet derhjemme bruger han mest om morgenen, når han tjekker mails.

Han bliver kaldt serieiværksætter. En betegnelse, han selv synes er lidt latterlig, når han kun har startet tre virksomheder. De to mest kendte er ZYB, en onlinetjeneste til backup og deling af telefonkontakter, og Podio, der er en intranetløsning til virksomheder inspireret af Facebook.

Tilsammen solgte han virksomhederne for en halv milliard kroner. Færre ved, at hans første projekt endte i en fiasko efter bare ni måneder. Tommy Ahlers havde kvittet et konsulentjob hos McKinsey i 2004 for starte en online sms-tjeneste. Men konceptet holdt ikke, og han måtte fortælle sine investorer, at de havde mistet de 3 mio. kr., de havde investeret. At lukke firmaet betegner han som sin karrieres sværeste beslutning.

”Mange iværksættere er nogle usikre overachievers, og det gælder også mig. Så da det gik galt, blev jeg i tvivl, om jeg var gjort af det stof, der skulle til for at være iværksætter. Jeg tænkte, at jeg måske bare skulle gå tilbage til den trygge tilværelse som ansat hos McKinsey.”

Men i 2005 gav Tommy Ahlers iværksætterdrømmen et nyt forsøg med ZYB. Og denne gang fik han succes. Virksomheden voksede, og i 2008 kom Vodafone på banen med et bud på 235 mio. kr., som Tommy Ahlers og hans investor takkede ja til.

I en periode fortsatte han med at arbejde for firmaet, men der gik ikke længe, før det næste projekt kaldte. I 2010 blev han en del af virksomheden Podio, som tre andre iværksættere havde startet et år før, som aktionær og direktør.

Missionen var at ’slå e-mailen ihjel’, men selv om mordforsøget mislykkedes, blev projektet alligevel en succes, og i 2012 solgte de virksomheden til amerikanske Citrix for 330 mio. kr.

For Tommy Ahlers er det fiaskoen, der har banet vejen for hans senere succeser og lært ham at begå sig som iværksætter. Han mener, at der er for få i dansk erhvervsliv, der tør tillade sig selv at begå fejl.

”Alt for mange har fokus på det perfekte. Men i forretning kan du ikke sige, hvad det perfekte årsresultat er, eller hvad der er det helt rigtige tidspunkt at investere på. Det er kun i bowling, der findes en perfekt score.”

Tommy Ahlers har klare meninger om både erhvervslivet og dansk politik. Han har foreslået en forskerskat for iværksættere, at forbyde realkreditlån for folk under 35, så man ikke binder sig økonomisk og derfor er mere tilbøjelige til at tage chancer.

Og så har han revset de danske universiteter for ikke at være hårde og elitære nok. Han har også flere gange sagt, at han synes, at danske iværksættere mangler ambitioner.

Selv forsøger han at hjælpe nye iværksættere i gang, bl.a. i tv-programmet ’Løvens hule’ på DR1, hvor unge, håbefulde iværksættere får chancen for at præsentere deres forretningsideer for Tommy Ahlers, Christian Stadil og tre andre investorer. Det var herigennem, han blev involveret i firmaet Istid, der laver is med flydende nitrogen.

De 15 virksomheder, han har investeret i, spænder fra is til et dansk e-sportshold. For tiden lever han udelukkende af at investere i andre virksomheder, men det betyder ikke, at skabertrangen er væk.

”Jeg er parat til et nyt projekt, og hvis den rigtige idé dukker op, slår jeg til. Jeg tror, at det bliver i løbet af 2017.”

Tommy Ahlers

Født 1975. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 2000. Var konsulent hos McKinsey 2000-04, inden han startede sin første virksomhed i 2005. Efter salget af Podio var han ansat af Citrix i en periode, men nu lever han af at investere i opstartsvirksomheder. Er fraskilt og far til to børn.

Tommy Ahlers' arbejdsdag

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

”Jeg står op klokken syv. Halvdelen af tiden har jeg mine børn, så der handler morgenen om at få dem sendt i skole. Jeg starter altid dagen med at bruge en halv times tid på mails og telefonopkald. Resten af dagen holder jeg møder og er i kontakt med de virksomheder, jeg er involveret i. Dem, jeg bruger mest tid på, tager jeg ud og besøger, så jeg kører en del rundt i løbet af dagen. Hvis jeg har børnene, henter jeg dem ca. klokken 16. Når de sover, arbejder jeg et par timer igen, inden jeg går i seng.”

Hvad er dine foretrukne arbejdsredskaber?

”Ud over min notesbog er det min Samsung Galaxy S6, som i stigende grad tager over fra computeren som arbejdsredskab. Det er nået dertil, at jeg svarer på mails på telefonen, selv hvis jeg sidder foran min computer.”

Har du nogle faste rutiner i løbet af dagen?

”Jeg går meget op i at få skrevet alt det, jeg skal, ned i min notesbog. Så meget, at jeg faktisk kan finde på at skrive ting ind, jeg allerede har lavet, for at kunne mærke tilfredsstillelsen ved at kunne sætte et lille flueben. Jeg har også prøvet elektroniske to-do-lister, men det virker bedst for mig at skrive tingene ned i hånden.”

Hvad er dine favoritapps?

”Jeg bruger stadig Podio, fordi det er et godt værktøj til at strukturere en masse information. Derudover bruger jeg Inbox, som Google har udviklet til G-mail. Med den kan man bl.a. arkivere mails eller udskyde dem til dagen efter, så ens indbakke kommer til at fungere som en to-do-liste.”

Hvilke aviser læser du?

"Weekendavisen læser jeg regelmæssigt. Jeg kan godt lide, at man kan sidde og fordybe sig i den i løbet af weekenden, fordi al anden information konsumeres så hurtigt. En avis skal bidrage med perspektiv og baggrund, der går dybere end det, jeg læser på nettet til daglig.”

Hvilke sites besøger du hver dag?

”Nyheder læser jeg på ekstrabladet.dk og b.dk. Begge fungerer godt til det hurtige nyhedsoverblik. Derudover læser jeg teknologinyheder på techcrunch.com, og så er jeg også begyndt at læse Føljeton, som rammer balancen mellem det hurtige og det dybdegående rigtig godt.”

Hvordan kobler du af efter en arbejdsdag?

”Når jeg har mine børn, forsøger jeg at fokusere på dem efter arbejde. Det er nemt at komme til at tage telefonen, hvis den lige ringer, og pludselig står du og er halvt sammen med børnene, mens du laver mad og taler i telefon, og så bliver børnene snotforvirrede, maden bliver dårlig, og dem, du snakkede med, synes ikke, at du var særlig skarp at høre på. Når jeg er alene, kobler jeg af ved at gå i byen med nogle venner eller træne.”

Har du en læresætning, du styrer efter?

”Det, der haster, råber – men det, der er vigtigt, hvisker.”

LÆS OGSÅ: Janus Friis: "Der er mange, der får en idé, som de desværre ikke får ført ud i livet, men når man én gang har haft succes som iværksætter, lærer man, at det kan lade sig gøre"

LÆS OGSÅ: Dansk duo laver luksusure af gamle biler: ’På en måned fik vi samlet 3,5 millioner sammen’

LÆS OGSÅ: Startups - Heini Zachariassen, Vivino: "Vedholdenhed er noget af det vigtigste. Det er så også det, der kan få iværksættere til at køre ud over klippen og dø.

Se, hvad vi ellers skriver om: Business, Iværksætter og Interview