“Andre gardinfirmaer siger: ’Goddag, hvad skulle det være?’ Vi siger: ’Goddag, nu skal vi fortælle dig, hvad du skal have'"

En ung entreprenør og en gammel tekstildesigner mødes ved et tilfælde og finder på at sælge noget så almindeligt som gardiner. Med virksomheden Arne Aksel vil de forvandle stof og gardinstænger til eftertragtede designobjekter – og hjælpe syriske herreskræddere ind på det danske arbejdsmarked.

“Andre gardinfirmaer siger: ’Goddag, hvad skulle det være?’ Vi siger: ’Goddag, nu skal vi fortælle dig, hvad du skal have''
Offentliggjort

DAMPEN FRA strygejernet stiger op fra bordet og breder sig ud i rummet. Et stort, orange stykke stof løftes, stryges, foldes og pakkes i plastik. Det ender på hylden ved siden af de andre, og så starter han forfra, denne gang med et hvidt stykke stof. Manden, der svinger strygejernet, hedder Yasser Albalhki, han er fra Syrien, og engang syede han herretøj i hjemlandet. Men så udbrød der krig, han måtte flygte til Danmark, og her i værkstedet, hvor han arbejder, er det ikke jakkesæt, men gardiner, der skal sys.

Fra radioen bag ham spiller arabisk musik, og i baggrunden hviner en symaskine, da hans kollega Abdulaziz Cheiko træder på pedalen og får nål og tråd til at accelerere. Vi befinder os i industrikvarteret i Københavns Nordhavn, på gardinfirmaet Arne Aksels nye værksted, hvor gulvet er skrigende pink, og væggene er beklædt med hvidt, imiteret læder. Udenpå hænger røde gardiner og LED-lys, og den særprægede udsmykning får værkstedet til at skille sig ud mellem træskurene i Tunnelfabrikken, en enorm industribygning, der oprindeligt blev opført i 1990’erne for at støbe tunnelelementer til Øresundsforbindelsen, men som i dag huser små kreative virksomheder, håndværkere og kunstnere. Arne Aksels værksted er med andre ord en bygning inde i en bygning, og foran de røde gardiner sidder Jacob Schnack Jørgensen og Arne Aksel Jensen – de to stiftere af gardinvirksomheden, som er opkaldt efter sidstnævnte – og drikker kaffe og får sig en smøg, mens lyset står ind gennem ovenlysvinduerne næsten 30 meter over dem.

Som de sidder dér, ligner de et usædvanligt umage iværksætterpar, ikke mindst fordi der er hele 30 år mellem den 27-årige tidligere arkitekt- og ingeniørstuderende og den 57-årige designer. Men sammen har Jacob Schnack Jørgensen og Arne Aksel Jensen startet en virksomhed, der skal forvandle gardinet fra et anonymt stykke stof, som hænger ubemærket over vindueskarmen, til et levende og farverigt designobjekt, der løber fra væg-til-væg og kan ændre hele udtrykket i den lejlighed, det hotelværelse eller det kontor, hvor det hænger.

”I bund og grund er gardiner jo et kedeligt, småborgerligt produkt,” siger Arne Aksel Jensen, mens symaskinen indenfor går i gang på ny. ”Men ved at lege med designet, stoffet og farverne, føler vi, at det kan få nyt liv og blive interessant. Når vi kommer ud til kunderne, er de næsten altid overraskede over, hvor meget et gardin kan betyde for et rum.”