22 ting du skal opleve på Frederiksberg

Gourmet, cocktails, jakkesæt og frankofili på det konservative Christiania.

Gensyn er en cocktailbar på Frederiksberg, som du bør besøge.
Offentliggjort

Omsluttet af København ligger Frederiksberg som det konservative Christiania. En oase, der dufter af Irmas kaffe og emmer af jazz, fransk elegance og majestætisk arkitektur.

Engang var Frederiksberg en lille landsby langt fra Alfarvej. I dag er det kommunen med den største befolkningstæthed, et minisamfund og en by(del), der aldrig overgiver sig, for selvom mange ville ønske det, kan den ikke slås ihjel. Den er den del af os selv. Frederiksberg er og bliver sin egen. Både som by, som del af København og som idé. Prøv det selv.

1. Allons enfant de Frederiksberg

Det er det tætteste, Danmark kommer Champs-Éllysées. Frederiksberg Allé er en 1.100 meter lang allé, der blev anlagt for at sikre Kongen en behagelig tur fra København til Prinsens Gård (og senere til Frederiksberg Slot).

For at holde rosset ude blev alléen lukket af med jernporte, men er i dag åbent land for alle os uden blåt blod i årerne. Gå en tur dernedad langs lindetræer og fornemme, lyse bygninger fra slutningen af 1800-tallet, bygget efter parisisk forbillede, der er en majestæt værdige, og mærk hvorfor, Frederiksberg er landets mest frankofile kommune.

2. Rystet ikke omrørt

Der er ikke noget, der hedder shots, men man savner det heller ikke. På hjørnet af Danas Plads ligger et af byens cooleste steder at bruge tid, nemlig Salon 39. Tidligt på aftenen kan du få en burger, der fortjener en eller anden form for udmærkelse om ikke andet så for at være burgeren med den største fanskare. Senere på aftenen går cocktailrysterne i baren og laver drinks af en art, så man ikke kan andet end at knipse fingrene i takt til smooth soul, funk og alt det dér jazz.

Salon 39

Vodroffsvej 39

3. Klædt godt på

M.O.D. står for Men of Distinction – mænd der skiller sig ud eller mænd af anseelse. Ambitionerne fejler i hvert fald ikke noget. Designer og ejer Robert Esterajher, der tidligere har arbejdet for Samsøe & Samsøe og Bruuns Bazaar, har dog ikke taget munden for fuld, for siden 2014 har han solgt flot snittede jakkesæt inspireret af de engelske mods tilbage i 60’erne. Priserne er overkommelige og sortimentet indeholder også slips, butterflys, skjorter, veste og sko. Der bliver hele tiden mere og mere at vælge imellem, uden at intimiteten i den lille butik forsvinder. Desuden er Esterajher en af landets bedste rådgivere udi pasform og størrelser.

M.O.D. CPH.

Åboulevarden 11

4. Detaljerigdom på grænsen

Leif Thingtved er en af de få, der kan give franchiserestauranterne i København en stor, fed langemand og alligevel få succes med sin forretning. Modsat mange andre af byens restauratører tænker han nemlig ikke i kvantitet, men i kvalitet. Restaurant Granola er således Thingtveds store kærlighed, et lille helle hvor der med stor ømhed og nørdet øje for detaljen er indrettet i cool 30’erstil i en art, der aldrig vil gå af mode. Thingtved er også manden bag Central Hotel og Café, der ligger et par hundrede meter derfra, på Vesterbro, hvor han også har stået for indretningen og vist, at det er cool at være nørd. Prøv tataren.

Granola

Værnedamsvej 5

LÆS OGSÅ: 4 kølige danske mænd: Det vil det sige at være cool

5. I Baronens sofa

Let’s face it: Du har sikkert ikke råd til noget her. Det er der næsten ingen, der har, men man har vel lov at drømme om eksklusivt, dansk design. Man har selvfølgelig også lov til at sparre sammen til lige præcis dét Fritz Hansen Æg eller den Arne Jacobsen sofa, der vil få folkene fra Bo Bedre til at komme rendende for at tage billeder af din lejlighed. Heldigvis har man lov til at komme ind i 3 Falke møbler og kigge, hvad end man er window shopper eller rent faktisk har økonomisk råderum til kærlighed ved første blik.

3 Falke møbler

Howitzvej 2

6. Stik mig en plade

Ligesom film skal ses i biografen, skal musik høres på LP. I hvert fald hvis man er connaisseur. Gå derfor på pladejagt - hvis du har god tid. For pladerne hos Mint Records ligger nemlig kun i orden ved et tilfælde, så leder du efter lige præcis dén Miles Davis-, Gasolin’-, eller Otis Redding-plade må du enten begynde fra en ende af eller spørge personalet, der af en eller anden årsag har overblik over rodet. Imponerende nok.

Mint Records

Gammel Kongevej 140A

7. Ingen ’kakao’ her – kun varm chokolade

Er du ude at flanere på Frederiksberg Allé, kan du med fordel stoppe op ved nummer 64. Der ligger nemlig Frederiksberg Chokolade, og det har den gjort siden 1923. Her kommer den gode smag og respekt for håndværket forrest. Butikken i sig selv er smuk, og det uanset om du kommer for isen om sommeren eller den varme chokolade om vinteren. På sin vis inkarnerer Frederiksberg Chokolade flere af de ting, der er adelsmærket for den frederiksbergske drøm: Tradition, kvalitet og æstetik. Afsted med dig.

Frederiksberg Chokolade

Frederiksberg Allé 64

8. Aladdins hule

Det fede ved denne butik er, at man oprigtigt er i tvivl om man er i en forretning eller i ejerens private samling. Det er i hvert fald ikke big business, for de har kun åbent fire timer og kun om onsdagen, og så når ejeren har lyst. Og det er i grunden virkeligt rart. Sct. Pauli sælger sjældne plakater, f.eks. fra Luftvåbnets sommerudstilling ’59, Scootershow i Forum ’62 eller fra Jørgen ’Gamle’ Hansens boksekampe. Butikken har også en masse velholdte teaktræsmøbler, der står hulter til bulter i den lille forretning.

Sct. Pauli

Danas Plads 9

9. På safari

Ingen tur på Frederiksberg uden en visit i Haven. Den næste 300 år gamle park, Frederiksberg Have, blev oprindeligt anlagt som barokhave omkring Frederiksberg Slot, men dele blev senere hen lavet om til en romantisk have efter tidens mode. Udover Haven i sig selv, et kinesisk thehus, en schweizisk alpehytte og Frederiksberg Slot er Erik også et tilløbsstykke. ’Hejremanden’, som han kaldes er lidt af en original – i ordets bedste betydning. Han er nemlig kendt for at fodre fiskehejrer i og omkring haven. Han kan kende forskel på de ca. 50 hejrer, der bor i Haven, få flere af dem til at lave tricks og så går han gerne ture på Frederiksberg med fuglene. Desuden er der fra Frederiksberg Have godt udsyn til elefanterne i Zoologisk Have, næsten bedre end fra den anden side af hegnet.

10: Tag kegler

Frederiksberg (nyt main).jpg

En af byens mest oversete steder er en cocktailbar, der ligger lidt akavet mellem HC Ørstedsvej og Falkoner Allé, altså et sted man ikke normalt ville komme forbi. Og det er synd. Gensyn Bar har foruden ryste-drinks poolbord, skak og en indretning, der leder tankerne hen på en koloniherrers villa i det gamle Indokina. Perfekt sted til dark and stormys på lune nætter.

Gensyn Bar

Rolighedsvej 20

11: Nordiske nuancer

På Falkoner Allé ligger Consil København; en tøjbutik, der sælger cool, moderne tøj fra nordiske modehuse som Soulland, Whyred og, som de første i Danmark, svenske Clubs and Spades. Butikken er som tøjet nordisk i sit udtryk og holdt enkel i grå, skandinaviske toner.

Consil København

Falkoner Allé 14

12: Lille bistro – stor smag

Mêlée

Martensens Allé 16

13: Parlez vous francais?

Den selverklærede parisiske ambassade på Frederiksberg, La Bonne, er næsten provokerende fransk uden at blive arrogant. Her står uret stille, mens mennesker driver ud og ind af kælderlokalet, og højttaleranlægget spiller franske chansons. På kortet er der naturligvis baguette, croissant, oksetartar og mousse au chocolat. Bon appétit.

La Bonne

Smallegade 39

14. Jazzbajere

Cool stemning, masser af lokale Frederiksberg-gæster, Jazz-Dj’s der med ridsede vinyler minder dig om den jazz, du ikke vidste, du kunne lide. Bartof Café har et usynligt, cool røgslør over sig, selv her mange år efter, man ikke længere må ryge derinde. Dertil over 20 forskellige øl.

Bartof Café

Nordre Fasanvej 46

15. Ingen bekymringer

Sans Soucis historie kan spores helt tilbage til 1798, så det kan ikke undre nogen, at restauranten spiller en væsentlig rolle i Frederiksbergs og især Frederiksbergs selskabslivs ånd. Restauranten har siden dengang haft forskellige ejere og lokaler, men har ligget på Madvigs Allé siden starten af 1900-tallet. For et par år siden blev stedet renoveret og moderniseret, hvor alt fik en tur: Køkkenet er nyt, lokalerne er frisket op, den gamle brændeovn er fundet frem igen, og facaden har fået et løft. Men de har beholdt ånden, og det er vi glade for.

Sans Souci

Madvigs Allé 15

16: Willkommen, bienvenue, welcome

Malere, jazzere, transer, pianister, plattenslagere, poeter og personligheder af enhver art. Vi snakker ægte teatercafestil med pianist, levende optræden og boheme-indretning. I gamle dage var her privatlivssikrende båse, der gjorde, at kun bartenderen kunne følge med i det liv, der måtte udspille sig ved de enkelte borde. Netop derfor, og måske også på grund af det underjordiske offentlige toilet der lå lige uden for, var Intime kendt som et af de første steder, hvor man kunne komme som homoseksuel. Caféen åbnede i starten af 20'erne, ligner sig selv i dag. Kom til jazz om søndagen.

Café Intime

Allégade 25

17. Stadig lyd på

En arkitektonisk perle. Selv lamperne er kendt som en dansk designklassiker: Radiohuspendlen. Tegnet og indrettet af arkitekten Vilhelm Lauritzen i 1938 står det gamle radiohus i grønlandsk marmor stadig i dag som et smukt monument for det bedste i dansk musik. Det er ikke længere stedet, hvor DR skaber sine radioprogrammer, til gengæld har Det Kongelige Danske Musikkonservatorium holdt til her siden 2008. Og i den smukke ravfarvede koncertsal kan du høre koncerter med symfoniorkestret Copenhagen Phil.

Radiohuset

Rosenørns Allé 22

18. Legeplads for voksne

Det er ikke her, du skal løbe ølstafet, efterlade dine pizzabakker eller solbade topløs. Alt er meget nysseligt, kontrolleret og voksent i Landbohøjskolens have, der har både sjældne træer og kønne blomster. Og det er vi nogle, der ser som en fordel. Bestig den lillebitte høj, gå en tur gennem skoven i dukkestørrelse, eller gå ud på den minimale ø. Og hvis du endelig skal skeje ud, så tag din egen cremant med og nyd et glas i rosenhaven.

Landbohøjskolens have

Bülowsvej 13

19. En våd oplevelse

Et vildt sted. Luftfugtigheden i det store rum under Søndermarken kan alene gøre din vejrtrækning lidt besværet. Vandreservoirerne var i gamle dage med til at sikre vandforsyningen i København, men i dag danner Cisternerne rammer om stemningsfulde arrangementer og udstillinger, der jævner bliver skiftet ud, og gerne leger med lys og lyd.

Cisternerne

Søndermarken

20. Ølkunst

Blandt venner kendes værtshuset Vinstue 90 bare som 90’eren, og det er det mest klassiske Frederiksbergsted at drikke en ordentlig øl – eller syv. Klientellet mellem de okseblodsrøde paneler er en blanding af aldrende kunstnertyper, småalkoholiserede stamgæster, folketingspolitikere og studerende, der tiltrækkes af drikkevarernes kvalitet, både på fad og flaske, samt den liberale rygepolitik. Hvis du vil have det ekstra hyggeligt, så se, om du kan få plads i ”biblioteket” omme bagved.

Vinstue 90

Gammel Kongevej 90

21. På glatis

Når det er vinter på Frederiksberg, er det skøjtetid. Sådan har det været siden 1920 og frem til i dag, hvor Frederiksberg Runddel, pladsen for enden af Frederiksberg Allé ved Frederiksberg Have, lægges på is. Der kan du leje skøjter formedens en halvtredser i timen, og så kan du vælte rundt der, indtil du har slået dig nok og er klar til at gå videre. Husk: Vi kører imod uret.

22. Sukkergris

Er der én ting, Frederiksberg er leveringsdygtig i, så er det bagere. Alt fra de hypede og moderne som Hart og Brødflov, over kæder som Lagkagehuset og Emmerys til de klassiske som Van Hauen, Engelhardt og Bodenhoff. Skal der være tradition og franske fornemmelser i, og det skal er jo gerne, når det nu er Frederiksberg, skal du forbi Det Franske Conditori på HC Ørstedsvej, som har eksisteret og været fransk siden 1898.

Det Franske Conditori

H. C. Ørsteds Vej 41

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste caféer

LÆS OGSÅ: 8 caféer, butikker og biografer man ville savne, hvis de ikke var der