Danmarks måske tungeste sværvægter på dokumentarscenen har landet sit største scoop til dato
Et hav af dokumentarfilm fra ind- og udland bliver vist på det store lærred, når CPH:DOX løber af stablen fra den 15. til 26. marts. Vi har forsøgt at finde hoved og hale i det væld af prominente premierer, som du kan se i de kommende uger, og udvalgt de seks film, vi glæder os mest til at se.
Visse former for ondskab er så brutal, at den er umulig at kapere og indfange for selv den mest garvede krigsreporter. Ikke desto mindre har den ukrainske journalist og krigskorrespondent Mstyslav Chernov og hans hold af fotografer forsøgt netop det, da de som de eneste journalister valgte at blive i den ukrainske by Mariupol, mens det regnede med russiske bomber omkring dem. Gennem modig og grundig reportage tager filmen os med ind under huden på krigens ødelæggelser og ubegribelige lidelser, mens journalisterne forsøger at modkæmpe den russiske propaganda med virkelighedstro information. Hvis seeren er klar til at lade sig konfrontere med billeder af krigen set indefra, byder filmen også på små glimt af håb og en stærk menneskelighed mellem de lokale, som vi følger, mens ruinerne hober sig op omkring dem i den østukrainske havneby.
Alle elsker en god comeback-historie. Gør de ikke? En af sportshistoriens største og mest spektakulære comebacks blev leveret af den amerikanske cykelrytter Greg LeMond i 1989. Tre gange nåede amerikaneren at vinde Tour de France i sin karriere – i 1986, ’89 og ’90 – men den mest mindeværdige er med afstand den midterste triumf. To år før den sejr blev den karismatiske amerikaner nemlig ramt af et livstruende vådeskud i maven. Ikke desto mindre kæmpede han sig tilbage på cyklen og stillede på mirakuløs vis til start ved Tour de France efter to års fravær, inden han – spoiler alert – sikrede sig den gule trøje og den samlede sejr foran den franske helt Laurent Fignon på allersidste etape (en spektakulær enkeltstart) i Paris med blot otte sekunder. Et vaskeægte sportsdrama til historiebøgerne. Alex Holmes har instrueret, men det er LeMond selv, der fortæller sin historie om den lange, hårde kamp mod at komme tilbage på cyklen og bagsiderne af sportens medalje. ’The Last Rider’ er for cykelnørder og alle andre, som sætter pris på en god comebackhistorie.
Danmarks måske tungeste sværvægter på dokumentarscenen har landet sit største scoop til dato. Christoffer Guldbrandsen har fulgt Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone, mens appelsinen faldt ned i dokumentaristens turban midt på Capitol Hill, hvor en af nyere tids største politiske skandaler udspillede sig i efterdønningerne af Donald Trumps nederlag ved præsidentvalget få måneder forinden. Stone, som er en levende karikatur på en velhavende republikaner med høj cigarføring, pompøse jakkesæt og et tvivlsomt moralsk kompas, har været en del af partiets absolutte top siden tiden med Richard Nixon, hvem han har en tatovering af på ryggen, i starten af 1970’erne. Guldbrandsen var til stede i perioden op til stormen på Kongressen, og da helvede brød løs den 6. januar 2021. På grund af arbejdet med filmen har Guldbrandsen desuden fået den tvivlsomme fornøjelse at blive afhørt af FBI i forbindelse med deres undersøgelse af Donald Trumps rolle i kupforsøget. Det er ikke at tage munden for fuld at sige, at ’A Storm Foretold’ har potentialet til at blive den mest omtalte dokumentar på verdensplan. Og lad os sige det sådan, at Donald Trump næppe glæder sig lige så meget til premieren, som vi gør.
Annonse
Gennem den grusomme og spektakulære historie om Dominic Ongwen forsøger denne dokumentarfilm at undersøge, hvor grænsen mellem at være en kynisk bøddel og et offer for sociale strukturer går. Filmens hovedperson var ni år, da han blev kidnappet med formålet om at gøre ham til børnesoldat i det nordlige Uganda for Joseph Kony og The Lord’s Resistance Army – på dansk kendt som Herrens Modstandshær. Unge Ongwen bevægede sig længere og længere mod modstandshærens top i løbet af sin ungdom og tidlige voksenliv. Men på sin vej mod toppen blev han anklaget – og dømt ved Den Internationale Straffedomstol i Haag – for at have forbrudt sig på en række forfærdelige måder, heriblandt lemlæstelse, tortur, drab, slaveri, rekruttering af børnesoldater, voldtægt og tvungen graviditet. Han modargumenterer selv anklagerne med, at han er et offer for hjernevask, og at han er blevet truet og manipuleret til at følge ordre. De to instruktører på dokumentarfilmen, Emil Langballe og Lukasz Konopa, har fået lov at følge Ongwens forsvarsadvokat og anklagerteamet gennem arbejdet med sagen.
Alle samfund er i mere eller mindre grad bygget på et sæt skrevne- og uskrevne regler. Men der er nogle brodne kar, der ikke indretter sig efter de normer i samfundet, som reglerne foreskriver, hvilket tærer på sammenhængskræften mennesker i blandt. Sammen med den verdensberømte, hollandske historiker Rutger Bregman, forfatter til bestselleren ‘Det gode menneske’, undersøger den svenske dokumentarist Fredrik Gertten, hvornår og hvordan en positiv forandring kan opstå, til trods for at kleptokrati og korruption hersker i verden. Filmen rejser en diskussion om, hvorvidt verdenssituationen kalder på radikale forandringer, hvis vores lokale- og globale samfund skal bestå i en usikker fremtid, og hvis vi ønsker at opretholde den sammenhængskræft, som har skabt de samfund, vi lever i.
Når kalenderen siger den 20. marts 2023, er det præcist 20 år siden, at amerikanske soldater satte deres ben i Irak, og Irak-krigen begyndte. Og i anledningen af det sørgelige jubilæum får dokumentaren ’Baghdad on Fire’ premiere. Her har den irakiske dokumentarist Karrar Al-Azzawi fulgt en ung kvinde ved navn Tiba, som protesterer mod styret, der efter hendes og en masse andre irakeres mening indskrænker borgernes frihed og styrer landet på udemokratisk vis. Den 19-årige kvinde bliver billedet på en generation af unge irakere, som har fået nok af korrupte politikere, der undertrykker borgerne, mens hun kæmper med et ulykkeligt og voldeligt ægteskab.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.