9 gode bøger du bør købe på udsalg

Du kan få store læseoplevelser for meget små penge i boghandlernes udsalg, der kører netop nu. Her kan du finde fremragende bøger fra navne som Richard Ford, Jonathan Franzen og Mads Brügger.

Mads Brügger
Offentliggjort

Bogen har været erklæret død et utal af gange. Først kom radioen, siden tv, og nu skulle det være nettets tur til at agere bøddel. Ikke desto mindre valser bogen frit og frejdigt rundt med hoved trygt placeret på halsen. For ikke alene har bogen overlevet, i lande som England taler man ligefrem om et stigende salg. Og det er der selvfølgelig en god grund til.

For selv om Netflix kan dig dit dejlige daglige fix, er der næppe noget, der slår en god bog. Desværre er prisen i Danmark på bøger stadig høj (i andre lande er der fx ingen moms på bøger). Men nu kan man heldigvis på bogudsalget købe en masse bøger til virkelig lave priser. Der er et væld af titler, men jeg har fundet ni, som jeg gerne vil anbefale.

Mads Brügger. 11.11.11

Hvor er vi heldige i vores lille land at have originale kreative kræfter som Mads Brügger. Han har netop vundet prisen som bedste instruktør for sin seneste dokumentarfilm om mordet på Dag Hammarskjöld, hvor der formentlig gemmer sig en uhyggelig konspiration bag. Og netop konspirationer er noget, Mads Brügger tiltrækkes af. Også i denne vilde bog om danskeren Pierre Flensborg, der bliver fængslet i Mexico i et angiveligt forsøg på at smugle Gadaffi-familien ud af Libyen.

Hvis du vil læse mere om bogen, kan du læse interviewet med ham her. Det er en fantastisk historie og et fund for blot 30 kroner.

mads.jpg

30 kroner hos Boghandleren

Richard Ford: Kald mig Frank

Der findes ikke mange bedre nulevende forfattere end Richard Ford. Hvis man ikke kender hans fine serie om figuren Frank Bascombe, har man virkelig nogle gode oplevelser i vente. I løbet af tre årtier har Richard Ford skrevet tre murstensromaner, der handler om den helt almindelige amerikanske mand, og alt det ualmindelige som sker for os alle i løbet af et liv, som indeholder alt det drama, man behøver i en roman. Den midterste af dem, ’Uafhænghedsdagen’, skaffede ham Pulitzer-prisen.

Denne ’Kald mig Frank’ er en mindre efterfølger til de tre store bøger, hvor Frank (som forfatteren) er blevet en gammel mand. Richard Ford er så dygtig en skribent, at man kan læse ham flere gange, blot for at nyde hans elegante omgang med sproget.

frank.jpg

70 kroner hos Bog &Ide

Richard Ford: Canada

Når man nu er i gang med Richard Ford, kan man også læse hans seneste roman ’Canada’. Her følger man den 15-årige dreng, der bliver placeret hos familie i Canada, da hans forældre tager beslutningen om at begå et bankrøveri.

Selv om det er en barsk baggrund, tager Richard Ford aldrig lette eller overdramatiske virkemidler i brug for at fortælle sin historie. Det er en stilfærdig fortælling om at blive voksen i fremmede omgivelser. Jeg er ikke helt så begejstret for den som Fords andre bøger, men den fik fremragende anmeldelser og er helt klart værd at læse.

canada.jpg

79,95 hos Arnold Busck

Jonathan Franzen: Purity

Amerikanerne kan noget med store, dejlige tykke bøger, der handler om familie, skæbne, succes og fiasko. En af deres største navne er Jonathan Franzen, og selv om han aldrig har ramt højderne fra gennembruddet ’Korrektioner’ skriver han stadig glimrende bøger.

I denne bog følger man Pip, der leder efter sin far, og den er på mange måder en klassisk dannelsesroman.

purity.jpg

80 kroner Hos Bog&Idé

Maria Gerhardt: Der bor Hollywoodstjerner på vejen

Det er kun to år siden, at den danske digter og forfatter Maria Gerhardt døde, og hvis man endnu ikke har læst hendes debutroman, må man ikke snyde sig selv. Den vidner om et kæmpe talent, der blev taget fra os alt for tidligt.

maria.jpg

50 kr. hos Boghandleren

Anders Haar Rasmussen: En fortælling om at være træt

Denne bog skiller sig lidt ud ved ikke at være et skønlitterært værk, men ikke desto mindre vil jeg anbefale den alligevel. Det er den dygtige journalist Anders Haar Rasmussens personlige fortælling om den træthed, der pludselig en dag overmandede ham, og som lægerne hverken kunne forklare eller hjælpe ham med.

Han fortæller om sin frustrerede tur rundt i sundhedssystemet, hvilket til sidst får ham til at rejse til Indien og søge mere alternative veje. Uhyre interessant og virkelig velskrevet.

anders.jpg

40 kr. hos Boghandleren

Chad Harbach: Kunsten at gribe livet

Det er en helt forfærdelig Carpe-diem-agtig titel, men det skal man ikke lade sig skræmme af. Vi følger en gruppe college-studerende deriblandt et stort baseball-talent, der pludselig får gummi-arm. Fin lille roman, og til den pris kan selv fattige studerende være med.

kunsten.jpg

40 kr. hos Arnold Busch

Delphine de Vigan: Dage uden sult

Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har læst denne bog, men jeg er stor fan af hendes gennembrudsroman ’Alt må vige for natten’. Dengang fortalte hun fremragende om, hvordan det er at vokse op i en stor familie med en til tider psykotisk mor. Denne gang er det hendes eget liv og nærmere bestemt hendes spiseforstyrrelse, der er emnet. Hvis den blot er halvt så god som ’Alt må vige…’ er den værd at give chancen.

dageudensult.jpg

50 kroner Bog &Ide

Jonathan Trooper: Syv satans lange dage

Jødisk tradition foreskriver, at familien skal sidde syv dage og sørge, og det er det, der er omdrejningspunktet i Jonathan Troppers glimrende familieportræt. Det lyder sørgmodigt, men det er faktisk en komedie, der starter med, at hovedpersonen Judd ovenikøbet også bliver forladt af sin kone.

Den blev for nylig lavet som film med stærke kræfter som Tina Fey og Jason Bateman, men efter at have skimmet anmeldelser af den, bør man nok bare blive ved bogen.

syv.jpg

40 kr. Bog & Ide