Bedste tv-serier

19 ikoniske tv-serier du skal se

Bedste tv-serier
Offentliggjort

Hvilken tv-serie er den bedste? Det er et spørgsmål, meget få mennesker er enige om. For vi har alle vores personlige favoritter. Men der er dog en rimelig bred enighed om, hvilke tv-serier, der kvalitetsmæssigt hører til øverst på listen over de bedste tv-serier nogensinde. De store fortællinger om almindelige mennesker har længe fået lov at blive udfoldet på de små skærme i stedet for biograferne. Der har været tale om tv-seriens guldalder, og vi er ret enige. I hvert fald er det inden for de seneste 20 år piblet frem med episke fortællinger, som vi ikke har kunnet slippe igen. Her er vores liste over tv-serier, som vi mener, at alle bør kende.

True Detective (2014-)

Matthew McConaughey og Woody Harrelson leverer nogle af de bedste præstationer, der nogensinde er set på tv. De to herrer spiller kriminalbetjente, som skal opklare en række bestialske mord. Fortællingen griber både ind i fortiden og nutiden, så man som seer skal holde tungen lige i munden for at følge med. Og når denne serie er på listen, er det, fordi vi fraregner seriens anden sæson, der var en sløj efterfølger.

The Wire (2002-2008)

Hvis man kigger på amerikanske mediers lister over de bedste tv-serier nogensinde, ender ‘The Wire’ altid i toppen. Og vi er enige i, at den hører til der. Nogle vil finde den kedelig, fordi tingene foregår langsomt. Men det er netop seriens nerve, at de langsomme og ‘kedelige’ ting ved politiefterforskning får lov at blive foldet ud på denne måde. Hver sæson bliver vi introduceret for en ny institution i Baltimore og dennes forhold til politiet. Så det er værd at se serien til ende.

Frasier (1993-2004)

Det er ikke altid, at spinoff-serier er en god idé eller bliver nogen stor succes. Men ‘Frasier’ er eksemplet på, at det rent faktisk kan lykkes. Figuren Frasier Crane var oprindeligt med i tv-serien ‘Cheers’ - eller på dansk ‘Sams Bar’ - men i ‘Frasier’ fulgte vi hans tilbagevenden til hjembyen Seattle, hvor han arbejder som radio-psykiater. Kelsey Grammer har hovedrollen i serien, der fik lov at leve i hele 11 sæsoner.

Twin Peaks (1990-1991, 2017-)

Hvem dræbte Laura Palmer? Det spørgsmål var på alles læber i 90’erne, hvor ‘Twin Peaks’ første gang løb over skærmen. Første sæson var fænomenal, mens anden sæson tabte pusten. Det resulterede også i, at serien blev taget af sendefladen. Men dens kultstatus har bragt den til live igen i år med endnu en sæson, som også er værd at se. Serien udmærker sig ved at blande krimigenren med en masse overnaturlige elementer og en til tider næsten helt sæbeopera-agtig tilgang.

Mad Men (2007-2015)

‘Mad Men’ må selvfølgelig være med på listen, fordi serien fik os alle sammen til at interessere os for 60’erne igen. Dette periodedrama er visuelt overlegen i forhold til mange andre serier, der forsøger at gengive fortiden. Vi følger Don Draper, der arbejder som reklamemand i New York, og selv om der handlingsmæssigt ikke altid sker så meget, så er de indre konflikter en stor del af dramaet, der udspiller sig på skærmen. I øvrigt var det også serien, der gav Jon Hamm sit gennembrud, hvilket vi også skylder den en tak for.

The Sopranos (1999-2007)

Det er umuligt at lave en liste over de bedste tv-serier uden at nævne ‘The Sopranos’. Den er af mange medier og seere kåret som en absolut nummer ét på listen, og vi er helt enige i, at den hører til i toppen. Serien handler om Tony Soprano, der er mafioso med en samvittighed. Karaktererne og skuespillet gør det vanvittigt spændende at følge med i historien om en mand, der på den ene side skal passe et beskidt job, men på den anden side også skal få familielivet til at køre. Man kommer hurtigt igennem de seks sæsoner.

Seinfeld (1989-1998)

‘The show about nothing’ er serien ofte blevet beskrevet som. Sjældent har hverdagens trivialiteter været så sjove at følge med i, som når Seinfeld og hans venner diskuterer dem i hans lejlighed. ‘Seinfeld’ bliver set som en af de mest indflydelsesrige komedieserier nogensinde, og det er da også derfor, at den stadig holder så mange år senere. Selvfølgelig også pga. af de mange catchphrases. ‘Yada, yada, yada!’

Game of Thrones (2011-)

‘Game of Thrones’ er et mesterværk, der bliver ved med at vokse. Serien er i gang med sin 7. sæson, men har på ingen måder sat farten ned. Tværtimod begynder enderne nu at mødes, og hvert afsnit er tilfredsstillende for de seere, der har fulgt tålmodigt med. Ingen havde måske troet på, at en fantasy-serie skulle blive så hyldet og så mainstream, men Jon Snow, Daenerys Targaryen og alle de andre karakterer, har fået hele verden til at interessere sig for, hvem der ender på Jerntronen i et fiktivt land.

Breaking Bad (2008-2013)

I hælene på mesterværker som ‘The Wire’ og ‘The Sopranos’ kom ‘Breaking Bad’, som var med til tage tv-seriernes guldalder til nye højder. I fremtiden vil mange serie blive sammenlignet med ‘Breaking Bad’, fordi det er tv-fortælling, der foregår på et meget højt niveau. Kemilæreren Walter White får konstateret kræft, hvorefter han begynder at producere crystal meth for at sikre sin familie økonomisk. Men til sidst er der vist ingen tvivl om, hvorfor han bliver ved og ved. Og det er her, serien bliver virkelig interessant.

Girls (2012-2017)

Forkælede millennials, der skal finde deres fodfæste i New York i 10’erne. Det lyder som en præmis, der let kan gå galt. Men sådan endte det heldigvis ikke med tv-serien ‘Girls’, som Lena Dunham står bag. Hun formår at tegne et portræt af nutidens ungdom, og hvordan mange oftest er sig selv nærmest. Venner, der ikke er rigtig venner, engangsknald, byture og meget mere skaber en sjov serie, der også formår at være dyb på de rigtige tidspunkter.

Matador (1978-1982)

Hvad havde dansk tv været uden ‘Matador’? Det er en uhyggelig tanke. Dansk tv-dramatik er i dag verdenskendt, men det hele startede med en fortælling om Mads Skjern, der ankom til Korsbæk med sin lille søn Daniel. Stort set alle datidens største skuespillere som Ghita Nørby, Helle Virkner, Ove Sprogøe, Bent Mejding og Malene Schwartz medvirker i den historien om en provinsby, der bliver vendt på hovedet, da en tilflytter ikke vil finde sig i byens hierarki. Hvis du ikke får set denne serie, så går vi op og lægger os.

Klovn (2005-2009, 2018-)

Sjældent har vi set så tåkrummende tv. Ikke tåkrummende dårligt, men tåkrummende pinligt. Casper Christensen og Frank Hvam kommer ud for lidt af hvert i karikerede versioner af dem selv. Frank mener det godt, men det ender ikke altid sådan. For eksempel når han får en pisk i julegave, som han kommer til at piske sin vens lamme kone Bodil i hovedet med. Filmene kan man mene om, hvad man vil, men tv-serien holder. Og vi er spændte på, hvad gutterne har fundet på, når den vender tilbage i 2018.

Band of Brothers (2001)

Utallige fortællinger om Anden Verdenskrig er blevet leveret på film, tv og i bøger igennem mange år. En af de vellykkede af slagsen er miniserien ‘Band of Brothers’, som Steven Spielberg og Tom Hanks blandt andre stod bag. Serien er baseret på rigtige begivenheder, der udspillede sig for de amerikanske soldater i Easy Company under Anden Verdenskrig. ‘Band of Brothers’ kigger nærmere på, hvordan de tacklede krigen, og hvilke konsekvenser den havde for dem på flere niveauer.

The Office - UK (2001-2003)

‘The Office’ var for alvor med til at gøre mockumentary til en populær ting på tv. I serien følger vi hverdagslivet på David Brents (Ricky Gervais) arbejdsplads, og selv om det egentligt går stille for dig, formår denne serie også at gøre trivialiteter til morsomheder. Serien bliver anset som en af de bedste britiske komedier nogensinde, selv om det kun blev til to sæsoner. Udlandet har også taget den til dig, og bl.a. amerikanerne har lavet deres egen version, der også blev yderst populær.

Six Feet Under (2001-2005)

HBO har bidraget med mange serier til denne liste, og ‘Six Feet Under’ er endnu en af de perler, som kanalen kan være stolt af. I serien følger vi en bedemandsfamilie og deres liv med op- og nedture i Los Angeles over fem år. Serien er blevet rost for skuespillernes stærke præstationer, ligesom seriens sidste afsnit anses som en af de bedste finaler nogensinde. Og vi er enige, den holder virkelig.

Will & Grace (1998-2006, 2017-)

Inden det blev mainstream at være tolerant over for homoseksuelle, gav tv-kanalen NBC sendetid til denne sjove serie om en gruppe venner i New York, hvor to af dem er homoseksuelle. Will, Grace, Jack og Karen lever turbulente liv i New York, hvor de leder efter kærligheden, mens de har det sjovt på vejen dertil. I dag kan serien virke lidt forældet og stereotyp, fordi tv-serier heldigvis er begyndt at skildre homoseksuelle mere alsidigt. Men den er stadig sjov, og man kan ikke komme udenom, at den har banet vejen for mange andre homoseksuelle karakterer på tv. Vi håber, at serien kan finde den samme tone igen, når den vender tilbage i år.

Arrested Development (2003-2006, 2013-)

Ordet dysfunktionel når helt nye højder i denne serien om familien Bluth, der mildest talt har svært ved stort set alting. De er velhavende med eget firma, men familiens patriark (Jeffrey Tambor) har ikke helt rent mel i posen, så han ender i fængsel. Derefter må hans fornuftige søn (Jason Bateman) overtage. Seriens tre første sæsoner er morsomme, og faldt også i god jord hos anmelderne. Seerne udeblev desværre, og Fox lukkede den ned. Netflix genoplivede den i 2013, men ikke med et særlig godt resultat. Så vores anbefaling er forbeholdt de første tre sæsoner.

The West Wing (1999-2006)

Inden ‘House of Cards’ var ‘The West Wing’ den politiske tv-serie, som alle talte om. Det gør mange heldigvis stadigvæk, for serien står tilbage som et mesterværk selv her over 10 år efter, at den sluttede. Tv-serien er skabt af Aaron Sorkin og følger den demokratiske præsident Josiah Bartlet (Martin Sheen), som er noget helt andet end Frank Underwood (og Donald Trump for den sags skyld). Det er altid sjovt med et kig ind bag gardinerne i Det Hvide Hus, og det går man så sandelig i denne serie.

The Simpsons (1989-)

En tegnefilm om gule mennesker. Det er et under, at det pitch gik igennem, da nogen første gang forklarede præmissen for ‘The Simpsons’. Men vi er glade for, at serien blev sat i værk. 28 sæsoner senere er den stadig i gang, og selv om dens bedste sæsoner desværre hører fortiden til, er der også noget hyggeligt over, at Homer Simpson bliver ved og ved med at dumme sig. Det kan man kalde en anti-helt, lang tid før mange af de andre anti-helte på denne liste overhovedet var blevet skabt.

LÆS OGSÅ: Detalje i det nye afsnit af Game of Thrones kan rykke afgørende ved magtbalancen

LÆS OGSÅ: Her er de nye film og serier på HBO i september

LÆS OGSÅ: Nu kan du se Jay-Z’s genindspilning af Friends på Youtube