Jonas Dahlberg

Den norske regering tvinges til at droppe planlagt Utøya-mindesmærke

Naboprotester får projektet til at vakle.

Jonas Dahlberg
Offentliggjort

Det blev længe diskuteret, hvordan nordmændene i al fremtid med respekt kan markere tragedien på Utøya, hvor Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 unge mennesker 22. juli 2011.

Den svenske kunstner Jonas Dahlberg foreslog at skabe et mindesmærke i selve naturen ved at skære en odde, der ligger på fastlandet med nordøstlig udsigt til Utøya, over i to for at illustrere det åbne sår, massakren har efterladt i den norske folkesjæl.

Jonas Dahlbergs forslag, kaldet 'Memory Wound', blev vedtaget af en enig jury, men siden har balladen om 22. juli-monumentet taget fart.

Naboerne til mindesmærket har længe protesteret over opførelsen blandt andet fordi de mener, at størrelsen på mindesmærket er for voldsomt, og fordi naboerne ikke er blevet taget med i høring forud for godkendelsen af 'Memory Wound'.

Samtidig mener en række naboer, at de med mindes mærket vil blive påført unødig smerte ved dagligt at blive mindet om terrorangrebet på Utøya, skriver NRK.

"Vi synes, det er forfærdeligt, at regeringen ønsker at placere dette (mindesmærket, red.) i lokalsamfundet, som aktivt reddede mange unge den 22 juli. Mange kæmper allerede med stærke minder fra den dag og har ikke brug for en yderligere påmindelse den brutalitet, vi var vidne til," lød det tidligere fra nabogruppen i en pressemeddelelse.

Derfor fremsatte nabogruppen tidligere på året en stævning mod den norske stat med henblik på at få bremset monumentet, fordi de mener, at en opførelse er ulovlig i henhold til norsk lovgivning.

Overfor norske NRK bekræfter kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner nu, at regeringen er parate til at skrotte forslaget for at imødegå naboprotesterne.

"Vi ønsker at undgå en retssag, der vil være svært belastende for mange. Det er derfor, vi har bedt rigsadvokaten om at undersøge muligheden for et forlig. I og med at naboernes reaktion var relateret til mindesmærket, har vi åbnet for, at vi kan finde et andet mindesmærke, end hvad der oprindeligt var tænkt," siger Jan Tore Sanner til NRK.

Ifølge NRK ønsker nabogruppen af mindesmærket flyttes til et andet sted, men det afviser Jan Tore Sanner. Nabogruppens advokat siger til NRK, at der har været forhandlinger, men at de to parter endnu ikke har kunnet indgå et forlig. Han understreger desuden, at søgsmålet mod regeringen vil blive opretholdt, hvis ikke der findes en placering i Sørbråten til mindesmærket.

LÆS OGSÅ: Min jomfrutur til New York: Høj cigarføring, med litervis af Belvedere og håndtryk med John Legend

LÆS OGSÅ: Journalist bag årets største historie: "Fuck tænkte jeg, da Putin talte om os live på tv"