“Der er mange, der har den indstilling, at alt, hvad man fanger, skal slås ihjel. Sådan har vi det ikke”

Flere og flere er begyndt at fiske, og især under coronakarantænen er mange blevet fristet af at stikke til søs med stængerne i bagagen. Men den stigende popularitet har også sine bagsider. Blandt andet tør mange ikke længere at vise, hvor de fanger deres fisk i frygt for, at bestanden bliver udryddet af andre. Vi er stukket til søs med et par garvede fiskere.

Offentliggjort

”Jeg har fisk på! Jeg har fisk på! Og så i første kast.”

32-årige Alexander Bohr Rishøj og vennen Frederik Parnas på 28 har taget os med på geddefisketur, og der er tilsyneladende succes fra start.

Men med et er krogen for enden af fiskestangen tom. Ærgrelsen breder sig hurtigt over båden. Gedden er undsluppet, inden den kom over vandoverfladen.

Solen skinner over den vindstille Furesø ved Holte i Nordsjælland, og termometeret har ramt 20 grader. For mange det optimale sommervejr, som vi har higet efter hele vinteren, men for de to ivrige fiskere skal vejret helst byde på mere vind.

”Når der er høj sol og vindstille, bliver fiskene mindre aktive. Det er ligesom os, vi bliver også lidt mere dovne, når vi ligger og steger. Kommer der derimod lidt vind og mere gang i vandet, bliver fiskene sultne og vil gerne lege. I dag er der 2 m/s og stinkevarmt. Det er ikke godt,” siger Alexander.

De to venner er efterhånden ude og fiske tre-fire gange om ugen. Coronakrisen har sat begge deres jobs i stå, så tiden bruges på vandet i stedet. Frederik har tidligere været ansat som kok i Kadeau-koncernen, og Alexander lever normalt af at være sanger og sangskriver, men begge brancher er under hårdt pres.

“Når du skal tilbage til dit job som kok, og jeg begynder at producere musik igen, så får vi jo ikke tid til at fiske, så det er bare om at få gjort det nu. Men mon ikke vi altid får klemt noget fiskeri ind?” siger Alexander.

Frederik og Alexander er langt fra de eneste, der har tilbragt karantænen med fiskestænger i hånden.

“Vi kan virkelig mærke, at mange flere er begyndt at fiske. Har man gået en tur ved Københavns Havn det seneste stykke tid, er man helt sikkert stødt på flere fiskere end normalt,” fortæller Frederik.

Hos Jagt- og Fiskerimagasinet, der ligger ved Nørreport i København, kan de ifølge medarbejder Joel Alter også mærke den stigende popularitet.

“Højsæsonen for fiskeri er normalt i marts og april, men i år har vi solgt ca. 25 % mere, end vi plejer på denne tid af året.”

Ifølge Joel Alter er det hele fiskeribranchen i Danmark, der har oplevet en fremgang. Kunderne er dels nybegyndere, der gerne vil prøve fiskeriet af med deres venner, men også folk der tidligere har fisket, og som har taget sporten op igen, fordi de under lockdown har fået mere tid og er blevet opfordret til at mødes med deres venner uden for.

“Vi ville jo helst have det for os selv, men jeg kan jo sagtens forstå, at folk gerne vil opleve naturen og få nogle fede oplevelser,” siger Frederik.

Dagens fisketur fortsætter til flere afkroge af Furesøen, hvor der tidligere har været succes med bid. Men i dag synes gedderne sløve, og krogene er fortsat tomme.

Gedden er en af de største rovfisk i Danmark og kan blive helt op til 150 cm med en maksimalvægt på over 25 kg. Og så er den lynhurtig. Ifølge Miljøstyrelsen kan den accelerere fra stillestående til 20 kilometer i timen på en halv kropslængde.

“Det er altid en vild oplevelse, når man fanger en gedde. Det er en kamp, når den sidder på krogen, for den er jo stærk. Vi kan godt li’ det, fordi det er så aggressivt og opsøgende fiskeri,” siger Frederik.

“Det er fedest, hvis man fanger en, som er over de magiske ti kg. Det er ikke nemt at komme derop, men vi har fanget nogle stykker i år.”

Som tiden går, stiger presset i den lille båd på Furesøen. Kommer der ikke snart en fisk på krogen?

Når Alexander og Frederik fanger en gedde, de vurderer, er stor nok, tager de den op for at måle og veje den, men de kunne aldrig finde på at slå den ihjel for fornøjelsen eller fordøjelsens skyld.

“Der er mange, der har den indstilling, at alt, hvad man fanger, skal slås ihjel. Sådan har vi det ikke. Gedderne er blevet et hjertebarn for os. De skal bare have lov til at blive genudsat, leve videre og vokse sig store, så man kan fange dem igen,” fortæller Alexander.

“I starten forstod jeg det ikke. Det var min ven, der sagde til mig, at jeg skulle sætte dem ud igen. Og så begyndte jeg at gå mere og mere op i, at de bare ikke skulle dø. Står fisken ikke til at redde, fordi den er blevet skadet ved fangsten, fx hvis fisken er meget dybt kroget, og deres gæller er svært beskadiget, kan man blive nødt til at aflive dem. Men sådan en situation har vi aldrig stået i,” siger han, “Heldigvis.”

I fiskeriets verden er der tradition for, at der tages et billede af fangsten, inden den sættes fri. Billedet postes efterfølgende på de sociale medier, som et bevis på det store trofæ. Men i takt med fiskeriets stigende popularitet, har en ny tendens bredt sig.

“Vi fortæller ikke længere, hvor vi fanger fiskene, fordi vi er bange for, at hvis vi afslører noget, så sidder der 20 mennesker næste dag og tømmer det hul, vi har fundet fiskene i. Det er ærgerligt. Derfor er vi og mange andre begyndt at sløre den omkringliggende natur på billederne.” fortæller Frederik.

“Det er røvsygt, at man skal tænke over den slags. Det er også derfor, vi har valgt at tage en så stor sø i dag, fordi alle ved, at der er store gedder her, og den er umulig at tømme. Så i dag behøver vi ikke at skjule noget,” siger Alexander.

Pludseligt så sker det. Der er bid.

“Jeg har fisk på!”

Det er Frederik, der har heldet med sig.

Han har givet fisken et såkaldt ’modhug’, så krogen sidder fast. Langsomt ruller han linen ind, mens Alexander gør det store net klar.

Nede fra dybet dukker den grå-grønne rovfisk op, som bliver fanget i nettet. Med de bare næver tager Alexander fat i geddens gæller og fjerner krogene med en særlig tang, så fisken ikke tager skade. Efter et par vilde spjæt kommer gedden tilbage i nettet nede i vandet, hvor den lige skal sunde sig inden, den skal stille op til billeddokumentationen.

“Det er faktisk bare en lille gedde, selvom de fleste vil sige, at det er en stor fisk,” siger Alexander, som vurderer, at fisken er ca. 65 cm og vejer 1,5 kg.

Stemningen i båden er høj og lettelsen over endelig at have fanget en fisk stor. Men nok er ikke nok, dagens mål er stadig at fange en langt større krabat.

Fiskfluencere

Foruden de gode stunder og store oplevelser på vandet, er drømmen for Frederik og Alexander at gøre fiskehobbyen til en levevej.

"Vi ser op til svenske ’kanalgratisdotse’, som lige nu er skandinaviens største Youtube-kanal for geddefiskeri og sportfiskeri generelt. De startede bare med at medbringe GoPro-kameraer på deres ture, og nu er det en kæmpe forretning – det er det, vi stiler efter.”

“Derudover er vi også inspireret af vores ven, Dennis Bom Bom, som er professionel sportsfisker herhjemme. Vi begyndte at følge med i hans videoer, inden vi lærte ham at kende, og vi synes, han er et godt forbillede for sportsfiskeri i Danmark,” siger Alexander.

På Instagram-profilen @predatorkingfishing poster Alexander og Frederik billederne af deres fangster. Omgivelserne er naturligvis slørede.

“Vores drøm er at få nogle film ud og få lavet en base på de sociale medier. Vi kender andre, der fisker på højt plan, som filmer det og lægger det på Youtube, og de har måske omkring to millioner abonnenter. Pludselig kan der komme penge i det. Vi kunne også godt tænke os at åbne en webshop,” fortæller Alexander.

“Det er jo det samme, om vi lægger et billede af en fisk op, eller om det er en, der åbner en Louis Vuitton-taske. Vi er startet fra bunden med lidt Instagram-billeder, og så har vi været i ’Fisk og Fri’ med et par artikler i vinters, da vi fangede nogle store fisk. Så vi er da i gang,” fortæller Frederik.

I flere timer er de to fiskesnører blevet kastet ud fra båden og halet ind igen. Det syner ikke til, at der kommer flere bid, så vi siger pænt farvel til de to ivrige geddefiskere, der i grunden nok er lidt skuffede over dagens resultat. De trøster sig med, at der trods alt var en lille gedde på krogen.

En halv time senere sidder vi i toget på vej tilbage til København. Og så sker der noget.

Jeg modtager en sms fra Alexander.

“Jeg har lige fanget en kæmpe gedde.”

Og to mere.

“Vi vejer hende om lidt.”

“Over 10 kg, tror jeg.”

Og så kommer beviset.

En flot hungedde på 108 cm og 9,1 kg ligger for en kort stund i favnen på Alexander.

Om lidt sættes den fri igen og svømmer tilbage i dybet.

Sådan kommer du i gang med at fiske

Fiskerne Alexander Bohr Rishøj og Frederik Parnas giver deres bedste bud på, hvordan du kommer i gang med stængerne.

  • For overhovedet at må fiske i Danmark, skal du købe et lystfisketegn, som koster 185 kroner om året. Skal du kun bruge det én dag, koster det 40 kroner. Pengene går bl.a. til vandløbsrestaurering og udsætning af fisk.
  • Er fisketegnet i hus, skal du have det rigtige gear. Besøg din lokale grejbutik, og køb en stang eller et begyndersæt med en stang, hjul, net og et par blink. Det koster ofte omkring 700-800 kroner.
  • Vil du begynde med en god oplevelse, så tag ud til en mole på den lokale havn, når det er solskin, for så ligger makrel og hornfisk i overfladen og det giver næsten fangstgaranti.
  • Fisk et sted, hvor der er min. 2 meter dybt.
  • Du kan også forsøge at fiske med sandorm og bly og smide det på bunden. Dernæst må du vente. Har du ramt rigtigt, er der fladfisk til aftensmad.
  • Har du brug for hjælp eller gode råd, så tal med ligesindede. De fleste fiskere deler glædeligt ud af deres erfaringer. Du kan også melde dig ind i en række Facebookgrupper, hvor folk deler tips og tricks.

Hvad gør du, når du fanger en fisk?

Du har endelig en fisk på krogen! Men hvad gør du så? Kok Frederik Parnas giver et par tips til, hvordan du får det bedste ud af din fangede fisk, hvis du altså ikke vil sætte den fri igen.

  • Du har endelig fanget en fisk, og nu skal du slå den ihjel. Der er lige så mange metoder, som der er fiskere, men hvis du fx har fanget en hornfisk, er det et godt trick at tage fat om nakken på fisken og vride den om mod ryggen, så nakken brækker og fisken dør med det samme. Ellers er et hårdt gok eller slag lidt over øjnene mindst lige så effektivt til torsk, makrel og ørreder.
  • Når fisken er død, og man ikke skal direkte hjem, er det en god idé at holde fisken afkølet, så der ikke kommer bakterier i kødet. Rens derfor fisken hurtigt, og læg den straks på køl i en fryseboks eller lignende.
  • Fisken er kommet i køkkenet og nu skal den tilberedes. Der findes selvfølgelig et hav af opskrifter på nettet, men vil du gå simpelt, men godt til værks, kan du blot stege den i lidt smør. Glem ikke salt og peber.