Filminstruktør fulgte Lukas Graham i syv år: "Det var som at være tilskuer til en drengedrøm"
Filminstruktøren René Sascha Johannsen har fulgt bandet Lukas Graham med et kamera i syv år. På de år er bandet gået fra at være upcoming musikere på Christianias tilrøgede scener til verdensstjerner, der spiller for et fuldt Wembley Stadium. Her fortæller instruktøren om arbejdet på dokumentaren ’7 years of Lukas Graham’ og om at vinde bandets tillid.
Foto: PR Lukas Forchhammer på skriveophold med sit band i Los Angeles i 2014.
Lokalet er fuldt af folk fra musikbranchen. Guirlander med guldbogstaver byder Lukas Graham velkommen til Los Angeles. 2015 er ved at gå på hæld, og det danske band står på kanten af et internationalt gennembrud. Chefen for Warner Bros. Records, Dan McCarrol, overrækker højtideligt Lukas en mørk kasse med noget dyr spiritus som et tillykke med hitsinglen ’7 years’, der lige er blevet udgivet på det internationale marked efter kolossal succes i Skandinavien. Morten Ristorp, pianisten i Lukas Graham, slår en tone an på flyglet, der står midt i lokalet, mens resten af bandet bryder ud i sang. ’I put my dick in your ass, girl …’, lyder omkvædet til sangen, som bandet altid synger, når der er fest. De danske drenge opfordrer skaren af forstenede amerikanske musikfolk til at synge med.
”Der var en helt vildt akavet stemning i lokalet,” mindes René Sascha Johannsen. Han er dokumentarfilmens instruktør og manden, der har fulgt Lukas Forchhammer og bandet Lukas Graham med et kamera gennem de seneste syv år. Han mener, at scenen fra Warner Bros. Records i Los Angeles er typisk for Lukas Graham. Optrinnet illustrerer bandets ukuelige insisteren på at være sig selv. Et karaktertræk, der måske er med til at forklare, at bandet er nået helt til tops:
”Warner er et pladeselskab, hvor man normalt er vant til lidt af hvert, men den sang var langt over folks grænser. I USA er der en helt anden form for censur, og man står ikke bare og synger om analsex. Det er lidt en indirekte fuckfinger til branchen, hvor drengene siger: ’Se, hvad vi kunne!’”
René Sascha Johannsen havde gennem længere tid drømt om at følge Lukas Graham med et kamera, siden han hørte om bandet første gang i 2011. Johannsen var lige flyttet til New York, da en af hans venner sendte ham bandets hjemmelavede musikvideo for sangen ’Criminal mind’ på YouTube. Bandet var på det tidspunkt ukendt for de fleste danskere, og videoen havde tæt på ingen visninger, da René Sascha Johannsen så den første gang.