Som dansker tager man de fleste af juletraditionerne for givet, og det er sjældent oppe til diskussion, hvordan der skal pyntes op, om man skal danse om juletræet, og om karrysild smager godt.
Vi har fået fire herboende udlændinge til at fortælle om deres vej ind i det danske juleræs.
”At julen samler familierne. Jeg husker en juleaften år tilbage sammen med en dansk familie, der ikke kom godt ud af det med hinanden. Jeg var inviteret med af en ven og kunne fornemme spændingen under middagen. Nogle af familiemedlemmerne talte ikke direkte med hinanden, men lod en tredjepart være en slags mægler i samtalen. De havde også sat sig strategisk, så de ikke skulle sidde ved siden af hinanden. Men til jul fandt de alligevel sammen. Der er noget fint over, at det kan bringe folk sammen på trods af uenigheder. Julen betød, at de måtte sætte sig sammen om et bord – om ikke andet, så for børnenes skyld.”
”Når man er udlænding, kan man godt føle sig ensom under højtider. Damn, tænker man. Hvor er min familie? Men man føler et behov for at være sammen med nogle, man holder af, under højtid-erne, selv om det foregår i en kontekst og med nogle traditioner, som ikke er ens egne. Så julen kan godt være ledsaget af en ensomhedsfølelse eller tomhed, når man ikke er herfra.”
”Man sidder i virkelig mange timer rundt om et bord. Det kom bag på mig i starten. I gør det samme til påskefrokoster etc. Man holder pauser, men det er mange timer, man sidder ned.”
”Jeg elsker dansk julemad. Det er lavet med kærlighed, folk bruger jo timer på det. Men jeg kan ikke se meningen med varm leverpostej med bacon og svampe eller bare almindelig leverpostej, som I laver den i Danmark. Det må I altså lade franskmændene stå for.”
”Det er familietid med stearinlys og hyggen indendørs i varme stuer. Det er folks attitude. I prioriterer jeres familier og gør jer umage for, at det skal blive en god jul. Jeg kan også lide, at butikkerne lukker i 2-3 dage, det ser man ikke i ret mange andre lande. Julefrokosterne er også en af mine favoritter. De marinerede sild, og terningeleg, hvor man stjæler hinanden gaver. Det er et studie i menneskets natur.”
”Antallet af snaps, man ender med at indtage til julefrokosterne. Det er farligt, hvis man tager cyklen hjem.”
”Første gang, jeg holdt jul i Danmark med min familie fra Paris, var fantastisk. Men det var også et kulturchok at danse rundt om et træ, mens man holdt i hånd og sang gamle danske salmer. Det kom bag på hele min familie. Vi var mest stressede over, at nogen skulle komme til at vælte et stearinlys og futte hele træet af.”
”Risengrød. Det er som en dessert for mig, så jeg forstår ikke, hvordan den kan indlede en middag. Jeg husker stadig, hvordan jeg en aften havde medbragt en magnumflaske Chassagne Montrachet, en skøn hvid bourgogne, som mine svigerforældre serverede sammen med en ret fuld af mælk og kanel. Det slog vinen ihjel.”
Tegning: Kasiq
”Min første jul i Danmark var en hvid jul. Når man kommer fra Sicilien med 24 grader juleaften, gør det indtryk. Jeg talte ikke et ord dansk. Så jeg spiste og drak løs i timevis. Det gjorde mine svigerforældre glade, at jeg sådan tog for mig af retterne. Og at jeg elskede sild. De senere år er jeg blevet udnævnt til silde-ansvarlig til jul og laver mine karrysild fra bunden.”
”At I starter så tidligt. Det er jo latterligt, at julen allerede starter i november. Det er ikke kun et dansk fænomen, men det er klart mere udtalt her end i Italien.”
”At voksne mennesker skal danse rundt om et træ. Hvis der er børn med, så o.k., men voksne? Der er mange ting, som I holder fast i, selv om det stammer fra jeres barndom. Ligesom man får boller og kakao til folks fødselsdag, selv om de måske er over 40. Come on! Det er underligt. Det er også underligt, at firmaer giver deres ansatte julegaver. I Italien ville det være uhørt. Jeg har læst, at 80 % af danske lønmodtagere får firmagaver, og at det udgør et marked på 2 mia. kr.”
”Jeg elsker and, flæskesteg, sild etc., men jeg hader virkelig risalamande. Ideen med en mandelgave er fin, men den leg tvinger dig jo til at spise grøden. Hvorfor skal man proppe sig med en masse ris efter et stort måltid? Jeg opdagede for år tilbage, at jeg var laktoseintolerant, og troede, at jeg nu kunne undslippe risalamanden. Sidste år havde min svigerinde så lavet en laktosefri risalamande kun til mig. Den var om muligt endnu mere klam end almindelig risalamande.”
”Den duft af kanel, der synes at hænge i luften alle vegne, og alle juletraditionerne. Mine børns mormor plejer at tage dem med op på loftet for at give nissen en skål risengrød. Næste morgen går de derop igen, og så er der kun en tom tallerken og en gave fra nissen. Børnene elsker det. Jeg er vild med, at man selv fælder sit juletræ, og den fine og underspillede måde, I pynter det på.”
”Jeg holdt engang jul med en ekskæreste og hendes familie, og de dansede om juletræet. Alle skulle holde i hånd. De to ting, jeg hader mest i verden, er at synge og danse. Når man kombinerer de to, bliver det til en frygtelig kombination for mig. Og at danse med sin kærestes mor vil nok gøre de fleste en smule ængstelige.”
”I England kommer julemanden i løbet af natten 24. december, mens alle sover. Når børnene vågner, er julesokken proppet med gaver til dem. Det giver god mening, ikke? Det er skønt at se dem vågne tidligt for at se, om julemanden har været der. I Danmark er gaverne under træet 24. december om aftenen, og først derefter kommer julemanden? Jeg forstår det stadig ikke helt: Kommer han forbi og afleverer gaver og vender tilbage endnu en gang for at aflevere flere? Eller er gaverne under træet fra familie og venner – og i så fald er julemanden blot et bizart udklædt postbud, der kommer med en enkelt lille gave og gør et kæmpe nummer ud af det? Jeg forstår det ikke!”
”Hjemmelavet konfekt, især hvis børn har været med til at lave det. Min mave går i oprør bare ved at se på fingeraftrykkene på det.”