Billedet af den traditionelle skibums er nogenlunde sådan her. En, der drikker hjernen ud til afterski, bor i et betonbyggeri og kun omgås andre danskere. Når vinteren er slut, kommer han hjem uden at være blevet betydligt bedre på ski, og det lokale sprog blev slet ikke forbedret, som eller var en del af målet med rejsen.
Men nu har skibumselivet fået et mere sofistikeret alternativ.
To tidligere CBS-studerende Christoffer Vorre og Ottár Hjøllum har for tiden stor succes med deres virksomhed, Snowminds, hvor de uddanner de unge skientusiaster til skiinstruktørerer og giver dem med værdifulde kulturoplevelser og erhvervserfaring på udenlandske skidestinationer.
Annonse
”For os handler det ikke kun om skioplevelsen, og det er vigtigt for os, at vores rejsende oplever andet end afterski og turistbusser. De får muligheden for at blive bedre til sprog, og efter skisæsonen at rejse rundt og opleve resten af landet. Vi har fuld fokus på at give unge skientusiaster oplevelser for livet med det fuldendte sabbatår,” siger Christoffer Vorre, som er en af de to grundlæggere af Snowminds til euroman.dk og fortsætter:
”Vi har mange års erfaring i skibranchen, og vi så en branche, der var gået i stå. Der manglede nogle, som hjalp unge skibumser, der ville noget andet end guidejobbet og samtidigt følte, at de stod meget på egne ben, når det kom til at få et skiinstruktørjob.”
Tilbage i 2012 fornemmedede de to grundlæggere et øget behov hos unge danskere for oplevelser og erfaringer i deres sabbatår, som de kunne bruge til at booste deres fremtidige karriere. Og sammen med et mål om at gøre det nemmere for danskere at blive skilærere, startede de Snowminds.
Hos Snowminds uddanner de deres skiinstruktører i Østrig. Herefter transporterer de deres nyuddannede ski- eller snowboardinstruktører ud til et skiområde, hvor den lokale skiskole står klar med et fuldtidsjob, liftkort og bolig til dem. Her bor de sammen med andre instruktører fra hele verdenen, arbejder under en lokal chef og får muligheden for at stå på ski med nogle af landets bedste skiinstruktører.
Det bedste eksempel på, at Snowminds er mere end blot skiløb er valget af Sydafrika som destination, hvor instruktørerne udover at undervise afrikanske børn på ski også kommer på fire dages safari, ridder på heste på stranden og besøger Johannesburg og Cape Town.
"Udover Sydfrika kan man også tilbringe en skisæson i Østrig, Canada, Japan eller Australien. Vi tager personligt en samtale med alle vores instruktører og inspirerer dem til at rejse rundt og besøge andre dele af det land, de besøger og hjælper dem med at lægge et program. Idéen er, at de skal få nogle af backpackerens oplevelser med hjem. Og dermed en helhedsoplevelse i deres sabbatår," fortæller Christoffer Vorre.
Annonse
De to grundlæggere er selv uddannet skiinstruktører i Østrig og har tilbragt flere vintre på ski i alpelandet. Gennem deres kontakter i den østrigske skiskole fornemmede de efterspurgte efter danske skiinstruktørerne, da mange af de danske gæster fravalgte skiskolen på grund af sproget.
"Vi kontaktede nogle af skiskoleejerne i Østrig og spurgte, om vi ikke skulle hjælpe dem med at løse det problem. Samtidig ville vi gøre det nemmere for danskerne at tage uddannelsen, og derfor har vi udviklet forberedelseskurser, mentorordning og online tysktræning," siger Christoffer Vorre.
Det lykkedes hurtigt for de to iværksættere at få lavet nogle gode aftaler med de østrigske skiskoler, og året efter deres start var de klar til at sende den første gruppe håbefulde danske skiløbere på instruktørkursus. Året efter blev Afrika, Canada og Japan så tilføjet destinationslisten. Og i år er de første instruktører i Australien.
Sammen med antallet af destinationer voksede virksomheden også hurtigt, og de kunne begynde at hyre de første ansatte. I dag har Snowminds 22 ansatte fra otte forskellige lande, hvor de to grundlæggere er de ældste.
Fra deres kontorlokaler på Frederiksberg sætter de møder op med samarbejdspartnere fra Salomon til Red Bull og taler med skiskoler i hele verdenen.
Christoffer Vorre og Ottár Hjøllum mødtes i 2008, da de begge var på skisæson i de østrigske alper. De blev hurtigt gode venner selvom de arbejdede, som instruktør i hvert sit skiområde. De efterfølgende år så de ikke så meget til hinanden, indtil de blev genforenet da de begge studerede på CBS. Det var her de fik idéen Snowminds.
"Da vi startede projektet havde vi kke regnet med, at vi skulle leve af det. Det var en mulighed, som studerende at afprøve noget teori af i praksis og lære lidt om, hvordan man starter sit eget op. Men vi begyndte hurtigt at tjene lidt penge og fremtiden så lys ud," siger Christoffer Vorre.
Annonse
Men da Christoffer Vorre afsluttede sit studie i 2013 blev han tilbudt drømmejobbet i Coloplasts strategiske Emerging Market afdeling, som han valgte at tage i mod, og dermed var Snowminds fortsat et fritidsjob.
Efter et par år var Snowminds alligevel blevet så stort og tog så meget tid, at han besluttede sig for at sige op hos Coloplast så han fra den 1. januar i år udelukkende kunne koncentrere sig om Snowminds. Og da Ottár Hjøllum færdiggjorde sit studie i sommer var han klar til at hoppe 100 procent med på vognen.
” Jeg tjente betydeligt mere hos Coloplast end jeg gør nu, men penge er ikke det, som gør mig 'rig'. Selvfølgelig håber jeg, det her bliver rigtig godt, og at vi kan leve fornuftigt af det i fremtiden,” siger Christoffer Vorre og fortsætter:
”Da jeg arbejdede for Coloplast, rejste jeg samlet 114 arbejdsrelaterede dage i 2014, og det var med de jakkesæt, fine hoteller og gode middage. Nu booker vi overnatning gennem Airbnb og ser en god bøf som er privilegium, når vi rejser. Men jeg savner ikke det andet liv et eneste sekund. Jeg vil langt hellere pakke mine ski, som jeg gør nu, end mit jakkesæt og pæne sko.”
Rejserne er der stadig mange af. I år har Christoffer Vorre allerede besøgt samarbejdspartnere, instruktører og andre kontakter i Østrig, Japan, Canada og han befinder sig lige i øjeblikket i Argentina, hvor han som deltager på verdens største skikongres leder efter nye kontakter, der kan sikre at deres instruktører kan komme til Sydamerika til næste år.
Iværksætterlivet er meget tidskrævende, og når der er mest run på, arbejder drengene omkring 70 timer om ugen. Familie og venner bliver ikke altid prioriteret lige højt, derfor er det nødvendigt at sætte nogle faste rammer op for dem selv.
”Jeg bliver hellere lidt længere på kontoret, så jeg kan holde fri, når jeg kommer hjem. Jeg prøver at holde en balance, så jeg stadig har lidt fritid. Men vi arbejder meget, og når vi rejser, er man hele tiden på. Men jeg elsker mit arbejde,” fortæller Christoffer Vorre, som blandet andet har haft travlt med opstart af afdeling i Holland i 2015.
Til november sender Snowminds ca. 200 kommende instruktører fra Danmark og Holland af sted til Canada, Japan og Østrig. Næste år er ambitionen, at deres instruktører skal kunne stå på ski i alle verdensdele, og derfor håber de på at kunne tilføje Argentina, Chile og New Zealand til deres destinationsliste.
1. Start virksomheden, mens du er studerende, der er mindre pres på dig, og det er en oplagt og sjov mulighed for at lære lidt om den virkelige verden og få en fornemmelse for, hvad det kræver at starte sit eget op.
2. Hvis du har en idé, så bare prøv. Start i det små, bare gør et eller andet. Find ud af, om der overhovedet er noget i det. Lær af det, som sker, og vær klar på at ændre.
3. Det er fundamentalt at have en makker. Hvis det går ned ad bakke, gør det ekstra ondt. For det er dig, der rammes direkte. Derfor er det vigtigt at have en makke til at dele både succes og kriser med. Og selvfølgelig have en at vende nye idéer med.
Find en makker, der ikke ligner dig selv for meget, som du nogle gange er uenig med. Det er vigtigt at have en modpol, hvis man er for enig, mangler selvkritikken nogle gange.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.