2016 har både været et rigtigt dårligt år for superheltefilm og et rigtigt dårligt år. Blandt de 10 film, der har tjent flest penge i år, er halvdelen af dem superheltefilm, med ’Captain America: Civil War’ som nummer to. Den har tjent svimlende syv mia. kroner ind mod et budget på1,7 mia. kr.
I den anden ende af skalaen, altså den film, der i år har mistet flest penge, har vi en anden og knapt så heldig superheltefilm, nemlig ’Max Steel’, der formåede at tabe 40 mio. kr.
Det fortæller i hvert fald den årlige opgørelse fra Forbes Magazine, der hvert år laver en opgørelse over de film, der har klaret sig dårligst på det verdensomspændende billetsalg. Listen er sat i rækkefølge efter, hvor stor en procentdel af budgettet, filmene har tjent hjem, og kigger kun på film, der er vist i mere end 2.000 biografer.
10: Masterminds
Udgifter: 175,5 mio. kr.
Indtjent: 154,5 mio. kr. (88%)
Trods de sikre comedy-kort på rollelisten blev det en tragedie for denne komedie. ’Hangover’- publikumsfavoritten Zach Galifianakis som hovedrolle, frat pack-stjernen Owen Wilson og en håndfuld ’Saturday Night Live’-veteraner som Kirsten Wiig, Jason Sudeikis og Kate McKinnon som biroller kunne ikke rede et umorsomt manuskript overpakket med flade jokes.
Filmen er baseret på en sand historie om et røveri på en pengetransport i sluthalvfemserne og er instrueret af Jared Hess, der også står bag kultkomedien ’Napoleon Dynamite’, men altså skuffer i denne omgang. En anmelder fra Rolling Stone Magazine gav filmen halvanden stjerne og skrev:
”Grinene fordufter, så snart de kommer, og nogle af dem (eller rette dem alle sammen) kommer slet ikke. ’Masterminds’ skylder os to timer af vores liv tilbage.”
9: Snowden
Udgifter: 280 mio. kr.
Indtjening: 241 mio. kr. (86%)
Instruktøren Oliver Stone er en levende legende i filmland. Bag sig har han moderne klassikere som ’Platoon’, ’Wall Street’, ’The Doors’ og ’Born on the Fourth og July’. Hans film har tilsammen modtaget ni Oscars, ni Golden Globes og fire BAFTA’er.
’Snowden’ er Stones 20. film og går nok ikke hen og stiller sig i rækken af udelte succeser. Historien om NSA-whistlebloweren Edward Snowden har modtaget blandede anmeldelser, men hovedsageligt de, der beskriver den som en so-so film.
På Metacritic scorer filmen 58 point ud af 100 og på Rotten Tomatoes en 63% approval-rating. Dog fremhæves Joseph Gordon-Levitts præstation i titelrollen som noget, der er værd at se i stort set alle anmeldelser.
8: Grimsby
Udgifter: 245,7 mio. kr.
Indtjening: 201 mio. kr. (82%)
Kan du huske dengang Sacha Baron Cohen fik alt og alle til at grine hysterisk med ’Borat’, eller da han til dels gentog succesen med ’Brüno’? Måske smilte du også anstrengt, da du så ’The Dictator’, men der er nok ikke mange, der synes ’Grimsby’ er særligt sjov.
Den handler om to brødre, adskilt som børn, der mødes igen som voksne: Den ene er en cool, hemmelig agent, den anden er en kikset fodboldfan med grimt hår, en tyk kone og hvide sokker i badesandalerne. Men han har et hjerte af guld.
Derfra løber løjerne løbsk med Baron Cohen som en engelsk Jack Black – altså en lidt rowdy fyr, der slet ikke passer ind i brorens tjekkede verden, men til sidst ender det med, at de lærer noget af hinanden.
7: Whiskey Tango Foxtrot
Udgifter: 245,7 mio. kr.
Indtjening: 174,9 mio. kr. (71%)
Tina Fey var rigtigt sjov i sine ni år i ’Saturday Night Live’, især med sine parodier på Alaska-katastrofen Sarah Palin. Hun var også rigtigt sjov i ’30 Rock’, som har givet hende næsten alle de priser, man kan få for en tv-komedie-rolle, og hun er sjov som Golden Globe-vært sammen med veninden Amy Poehler.
Men på film har hun endnu til gode at vise, hvad hun kan. Et par biroller hist og her er det blevet til, bl.a. i ’Mean Girls’, ’Date Night’ og to-tre replikker i ’Anchorman 2’.
’Whiskey Tango Foxtrot’ er baseret på en tidligere krigskorrespondents tur i bizarre Afghanistan og forsøger sig som en blanding af komedie og alvor (a la en moderne filmudgave af ’Mash’), har bestemt sine sjove øjeblikke, men formår ikke rigtigt at blive andet end den typiske pinlig-pinlig falde på halen-komedie, vi har så mange af, bare i Afghanistan.
6: Keeping Up With the Joneses
Udgifter: 208,9 mio. kr.
Indtjening: 189,6 mio. kr. (67%)
Her har vi sørme Zach Galifianakis igen. Denne gang spiller han småbørnsfamiliefaren, der sammen med sin kone Isla Fisher (hende den rødhårede fra ’Wedding Crashers’) lever et stille og lidt kedeligt liv i forstaden. En dag får de nye naboer: Gal Gadot (’Wonder Woman’) og Jon Hamm (du ved godt, hvem Jon Hamm er).
De nye naboer lever et liv, der er så perfekt, at Galifianakis og Fisher bliver nødt til at udspionere dem, og de opdager, at det pæne par i virkeligheden er hemmelige agenter. Snart er de rodet ind i deres agent-aktiviteter, og ”det går ikke stille af sig.”
Filmen er desværre ikke særligt morsom, men derimod utrolig forudsigelig og endimensionel. Jon Hamm gør endnu et forsøg på at smide Don Draper-karakteren af sig, tænk ’30 Rock’, tænk ’Bridesmaids’, men den bedste måde at komme videre fra én succes er med en anden succes, og det er ’Keeping Up With the Joneses’ ikke.
5: Ratchet & Clank
Udgifter: 140 mio. kr.
Indtjening: 82,8 mio. kr. (59%)
Måske er du en af de mange, der har spillet Playstation-spillet ’Ratchet & Clank’, hvis første inkarnation kom i 2002. Måske har du også tænkt, at det kunne være fedt at se figurerne i spillet uden at kunne styre dem. Sådan har lillebrødre over hele verden i hvert fald prøvet det i mange år.
Og vi, der har en storebror, der ikke lod os spille, vil vide, at det ikke er særligt interessant. Så selvom film med en indbygget fanbase virker som en god idé, er det næsten altid umuligt at få en god film ud af et spil.
Fx regnes ’Super Mario Bros’ fra 1993 blandt verdens dårligste film, mens ’Hitman: Agent 47’ og ’Silent Hill: Revelation’ også er universelt hadet. Det gik ikke specielt meget bedre for ’Ratchet & Clank’, og i 2019 kommer for øvrigt ’Minecraft: The Movie’.
4: Pride and Prejudice and Zombies
Udgifter: 296,6 mio. kr.
Indtjening: 115 mio. kr. (58%)
Der er en række rigtigt fine skuespillere med: Lily James fra ’Downton Abbey’, Sam Riley fra ’Control’ og ’On the Road’ og Jack Huston fra ’American Hustle’. Instruktøren Bill Burr har tidligere lavet én episode af ’Weeds’, en af ’The L Word’ og de to Zac Efron-flicks ’17 Again’ og ’Charlie St. Cloud’.
Hvorfor Burr er blevet givet disse skuespillere og 296,6 millioner kroner vides ikke, og hvorfor man har valgt at filmatisere en parodi på Jane Austens ’Pride and Prejudice’ vides heller ikke. Til sammenligning kunne København have afholdt det Europæiske Melodi Grandprix to gange og stadig have haft overskud for de penge.
Men man lavede i stedet dette underlige miks imellem ’Downton Abbey’ og ’Walking Dead’, og endte med en film, anmelderne enten hadede eller syntes var nogenlunde okay.
3: Popstar: Never Stop Stopping
Udgifter: 140 mio. kr.
Indtjening: 66,7 mio. kr. (48%)
’I’m On A Boat’, ’Dick In A Box’ og ‘Threw It On The Ground’… The Lonely Island er sjove. Rigtig sjove faktisk. Men de tre fyre har haft meget svært ved at få succesen fra tv og internetvideoer til at hænge fast på det store lærred.
I denne film spiller trioens frontfigur, Adam Samberg, en forkælet popstjerne a la Justin bieber, og titlen ’Never Stop Stopping’ er da også en parafrase over Biebers ’Never Say Never’. Læg dertil en række cameos fra store stjerner som Usher, A$AP Rocky, Ringo Starr og Jimmy Fallon.
Egentligt var anmeldere, og de, der har set filmen, meget begejstrede for ’Popstar: Never Stop Stopping’, men alligevel har den ikke engang solgt biletter nok til at dække halvdelen af omkostningerne, hvilket måske kan skyldes, at folk bare er blevet trætte af at se Samberg i den ene usjove komediefilm efter den anden.
2: Free State of Jones
Udgifter: 351 mio. kr.
Indtjening: 163 mio. kr. (46%)
Alright, alright, alright. Den Oscar-vindende skuespiller Matthew McConaughey spiller hovedrollen i denne amerikanske borgerkrigsfilm, instrueret af manden bag ’The Hunger Games’ og ’Lassie’.
Filmen handler om en gruppe rebeller, der under den amerikanske borgerkrig holder stand mod Konføderationen på et stykke land i Mississippi og slås mod de talstærke sydstatstropper i en række guerillaangreb i stil med ’The Patriot’.
McConaughey, den sande, historiske fortælling og filmens trækken tråde op til moderne tiders kamp for sorte amerikanere ligner en snedig plan om at hente nogle billige point hjem fra prisuddelinger, men betragtes i stedet som en temmelig ligegyldig og forglemmelig film.
1: Max Steel
Udgifter: 70,2 mio. kr.
Indtjening: 30 mio. kr. (42%)
Vi har tidligere på listen været forbi film baseret på videospil, og her på listens førsteplads har vi en film baseret på legetøj. ’Max Steel’ er nemlig baseret på action-figuren af samme navn. Hverken på rollelisten eller i instruktørstolen finder vi nogle ’navne’, og budgettet er også det laveste på listen.
’Battleship’ fra 2012 og ’The Garbage Pail Kids Movie’ fra 1987 vidner om, hvor nemt det kan gå galt, selvom ’Transformers’-serien har tjent rigtigt flotte penge trods negative anmeldelser.
Sådan er det ikke gået for ’Max Steel’, der hverken har fået gode anmeldelser eller tjent en masse penge. Faktisk har den tabt over 40 mio. kr. og kun indtjent 42% af sit budget hjem. Hvis du aldrig har hørt om den, skal du ikke være ked af det. Den blev nemlig kun vist i biograferne i 16 lande, og Danmark var ikke et af de lande.
LÆS OGSÅ: Se Wes Andersons flotte julereklame for H&M
LÆS OGSÅ: Hans første job som komiker var til en rocker-julefrokost: ”Stripperne slikkede risalamande af hinanden, og så var jeg på”
LÆS OGSÅ: ”Der er vitterligt intet positivt at sige om Nikolaj Peyks håbløst umorsomme debutfilm ’Undercover”: Anmelderne er enige om ny julefilm