Ikonisk natklub genopstår i nye rammer: ”Jeg ved, at folk ikke har glemt at feste”
Jazzhouse bliver født på ny – men gamle ansigter følger med – når Musik i Lejet rammer Tisvilde til sommer.
Foto: PR, Musik i Lejet
DEN STOD PÅ propfyldte jazzkoncerter (næsten) hver aften, og så på vild fest på dansegulvet i kælderetagen (næsten) hver nat, hvor duge på bordene, dæmpet belysning og dekadent 1930’er-stemning hensatte én til kendte klubber i udlandet.
Jazzhouse i Niels Hemmingsens Gade i København var gennem det meste af 1990’erne stedet, Generation X frekventerede. Her, både i kælderen og ved rundbaren på 1. sal, hang Nikolaj Steen, Paprika Steen, Hella Joof, Peter Frødin, Thomas Blachman, Casper Christensen, Lars Hjorthøj, Martin Brygmann, Martin Kongstad og mange, mange andre ud weekend efter weekend.
Nu genopstår den ikoniske klub på Musik i Lejet i Tisvilde i slutningen af juli. På det, der får navnet ’Tisvilde Jazzhouse’, rykker en række af dem, som oprindeligt arbejdede som bartendere og dj’s på Jazzhouse med.
”Hele ideen bag Tisvilde Jazzhouse er at skabe et univers for festivalens ældre publikum, hvor for mange Jazzhouse var en stor del af deres ungdom,” siger Jesper Wahlberg, der sammen med Søren Thyboe, Jakob van Toornburg og Lars Worning er tovholder på Jazzhouse Tisvilde.
DET OPRINDELIGE JAZZHOUSE åbnede den 2. oktober 1991. Forud for det havde den københavnske jazzscene været i krise, da den legendariske restauratør Kaj ’Jazz-Kaj’ Sørensen var gået bort. Dermed lukkede det hæderkronede Montmartre i Nørregade, og hvad skulle man så gøre? I januar 1990 indkaldte pianisten Niels Thybo til et stormøde, hvor over 200 musikere, anmeldere og organisationsfolk deltog.
Derefter blev der dannet en arbejdsgruppe, og et år senere kunne Copenhagen Jazzhouse så slå dørene op i ’Kvindernes bygning’ i sidegaden til Strøget over for Helligåndskirken.
Blandt de ledende kræfter i det, der siden blev til en international, højt profileret jazzklub og natklub, var restauratøren Henrik Kruszynski, musikchefen Lars Thorborg og Bo Haahr.
De følgende årtier fortsatte stedet på højt blus, og i 2009 blev Lennart Ginman musikchef. I august 2011 ramte et voldsomt skybrud dog hovedstaden, hvilket betød, at lokalerne i Jazzhouse var under ombygning i 10 måneder.
Siden kom man stærkt tilbage, men i juni 2017 – efter 26 år i Niels Hemmingsens Gade – var det endegyldigt slut på den oprindelige adresse. Huslejen var blevet for høj, lød det, og i stedet blev Jazzhouse slået sammen med Global på Nørrebro.
Senere samme år kom det frem, at folkene bag spillestedet Bremen overtog lokalerne, og i 2018 blev Hotel Cecil indviet i ’Kvindernes bygning’.
MEN NU SAMLES DET originale hold fra Jazzhouse’s heydays altså igen. Dengang, i midten af 1990’erne, rykkede en del af hovedkræfterne fra klubben til Tisvilde og overtog Bio Bistro.
Mange af dem købte desuden sommerhus i Tisvilde og var også her med til at stifte Kanonhalløj. Ifølge en af dem, journalisten og forfatteren Martin Kongstad, har Jazzhouse på mange måder været med til at definere det nye Tisvilde.
”Jazzhouse åbnede i 1991 og blev samlingssted for musikere, skuespillere og filmfolk. Det var før networking; man tog bare sit bedste tøj på og hang med i baren, og hvis man havde det sjovt med dem ved siden af, kunne det være, at man en dag skrev en film sammen,” siger Kongstad i en pressemeddelelse.
Årets Musik i Lejet bliver skudt i gang den 20. juli. Og her vil Tisvilde Jazzhouse altså være en del af den tre dage lange festival.
På det for en stund genopstandne Jazzhouse vil der hver aften være live-bands, og efter koncerterne spiller nogle af de oprindelige dj’s fra natklubben 90’er-hits fra perioden.
”Jeg glæder mig som et lille barn til at spille og håber at se en masse fra det gamle publikum og deres teenagebørn. Jeg ved, at folk ikke har glemt at feste,” siger Martin Kongstad.