Jesper Buch er kendt som den hårde negl i DR-programmet ’Løvens Hule’. Han er forretningsverdenens pendant til Thomas Blachman, der altid er garant for sin uforsødede holdning til deltagernes projekter. Alligevel har en anmeldelse af hans bog ’All In’ i Berlingske med titlen: ’Sådan bliver du røvrendt som iværksætter’ provokeret ham så gevaldigt, at han tog til genmæle i en video på Facebook.
Bogen er en guide til unge iværksættere, der trænger til det Jesper Buch kalder ”et los i røven”. På forsiden står, at bogen giver 10 konkrete råd til fremtidens iværksættere, og det er netop de råd Berlingskes debattør og anmelder Rune Selsing finder hyper-banale i sit korte hadeskrift.
I et opslag på Facebook, hvor Rune Selsing promoverer sin anmeldelse, skriver han: ”har anmeldt en elendig rådgivningsbog,” og i sin anmeldelse kalder han blandt andet bogen for ”en komisk ringe fiasko”.
”Man under ham drengedrømmen og den store gevinst. Men hvor er han dog blottet for selvindsigt, når han forsøger at gøre sin 80-timers arbejdsuge i 10 år til noget, der var godt for den (kolikramte) datter, fordi far i dag har mere tid, og fordi de voksne som bekendt skal tage iltmasken på i flyet før børnene,” skriver Rune Selsing i anmeldelsen.
Sidste år besluttede Berlingske, at det fremover skulle være meningsdannere og debattører, der skulle stå for anmeldelserne på deres nyhedsside i stedet for litteraturkritikere, teaterinstruktører og musikuddannede fra det kulturradikale elfenbenstårn. Det er blandt andet det valg, som Jesper Buch kanøfler Rune Selsing for i sit forsvar.
Hvorfor svarer du igen på den dårlige anmeldelse?
”Jeg blev lidt nervøs for, at det ville blive taget for seriøst. Det ville være ærgerligt, hvis Rune Selsing fratager unge iværksætter retten til at få et spark i røven med den her bog. Jeg elsker kritik, ellers kan jeg heller ikke blive bedre. Men når man sætter en filosof, der er fuldstændig ligeglad med iværksætteri til at anmelde en iværksætterhåndbog til et segment, der hedder 16-35 år, så synes jeg, det er useriøst.
Og så synes jeg, at han gik meget efter manden i stedet for bolden. Det virker ufint. Når jeg så benchmarker med for eksempel Mofibo, hvor over hundrede har anmeldt bogen til fire ud af fem stjerner, så er jeg forpligtet til på vegne af mig selv og potentielle læsere at komme op af stolen og sige: ’Hov rolig nu, venner. Hvad fanden sker der lige her’. Og det er det, jeg har gjort.”
Der er nok nogen, der vil mene, at det er lidt småligt, at en mangemillionær iværksætter ikke kan tåle lidt ris for sin bog?
”Nej, for jeg varetager iværksætternes interesse. Nu kan det godt være, at der går filantropi i den her, og du kan bare køre djævlens advokat, det er fint. Men jeg behøver ikke noget. Jeg håber, at alle ved, at man ikke tjener mange penge på en bog i Danmark. Når der så er nogen, der forsøger at fremme iværksætteri for et bedre Danmark, så er det ærgerligt, at man sætter en ikke kyndig person til at anmelde, så specifik bog til så specifik en målgruppe."
Du siger i videoen, at han ikke skal ødelægge folks drømme i en latterlig anmeldelse. Tror du, at anmeldelsen kommer til at ødelægge noget?
”Det gør han ikke nu i hvert fald, fordi jeg har været i stand til at komme ud med de holdninger, jeg har. Han ødelægger drømme forstået på den måde, at han synes, det er noget pladder, det jeg skriver.
Han kunne lige så godt have skrevet: ’Lad være med at start op som selvstændig, for de fleste ender som store fiaskoer.’ Det er ikke med til at kickstarte noget som helst.
Det jeg kæmper imod er den der lidt Laissez-faire jantelovsholdning, hvor man tænker, at når statistikken siger, at man går konkurs: hvorfor så starte? Det er det jeg opponerer imod.
Jeg synes, det er forfærdeligt, hvis en iværksætter derude læste en anmeldelse af en filosof og ikke fik det spark i røven. Det er ikke, fordi jeg skal gå og øffe over kritik, det kan jeg sagtens klare, men jeg bliver harm, når anmelderen slet ikke har indblik i iværksætterverdenen eller har et ønske om at få det.”
Hvorfor skal han ikke kunne anmelde en iværksætterbog, fordi han er filosof?
”Fordi han ingen interesse har i at starte som iværksætter. Når man går ud med et budskab til så mange tusinde mennesker, så synes jeg det er ansvarsløst ikke at sætte sig ind i den verden.
Jeg håber dælme ikke, at Berlingske sætter mig til at anmelde en ballet i Det Kongelige Teater, for jeg har ingen interesse for ballet. Jeg synes, det er røvkedeligt, men derfor skal jeg ikke fratage motivationen fra andre, som synes det er fantastisk.”