Instruktøren har for nylig fået en rundvisning på Rigshospitalet, fordi han går med tanker om at lave en tredje og afsluttende sæson af sin berømte spøgelseshistorie.
Det vakte sensation, da første afsnit af Lars von Triers tv-serie ’Riget’ rullede over skærmen en aften i 1994. Historien om det hjemsøgte hospital vakte begejstring hos tv-seere og anmeldere, og lærte danskerne at tage det gode med det onde.
Serien sprængte rammerne for tv-dramatik, ændrede dansk film og gjorde den dengang relativt ukendte Lars von Trier til et internationalt stjernenavn. Tre år senere vendte han tilbage til Rigshospitalet og lavede ’Riget II’.
I årene efter gik rygtet, at Lars von Trier pønsede på at lave en tredje sæson, der én gang for alle afsluttede hospitalssagaen, men da flere af de centrale skuespillere døde, blev serien lagt på is. I 1998 døde den svenske skuespiller Ernst-Hugo Järegård, der blev kendt som den koleriske overlæge med det voldsomme had til Danmark.
Annonse
To år senere døde Kirsten Rolffes, der spillede den spirituelle fru Drusse. Med årene forsvandt også Holger Juul Hansen, Otto Brandenburg, Baard Owe og Jens Okking.
Nu viser det sig højest overraskende, at Lars von Trier alligevel ikke har opgivet tanken om at lavet ’Riget III’. I Euromans februarudgave fortæller instruktøren, at han for nylig har fået en rundvisning på Rigshospitalet med den begrundelse, at han overvejer, om det kan lade sig gøre at lave en sidste sæson af ’Riget’. Under rundvisningen var Lars von Trier oppe og besigtige helikopterplatformen, hvorfra der er udsigt over København og kig til Sverige.
For Trier er der flere udfordringer ved at lave ’Riget III’. Flere af de centrale skuespillere er som nævnt faldet bort. Dertil kommer, at de to første sæsoner slutter med en masse løse tråde og uopklarede mysterier, som kan være svære at binde sammen i en tredje sæson.
”At lave en tredje sæson af ’Riget’ vil være decideret dumt. For man vil sikkert altid tænke, at de gamle afsnit var nu alligevel de bedste. David Lynch prøvede jo at lave en afslutning på ’Twin Peaks’ som biograffilm, og det var noget vås,” siger Lars von Trier.
Men som han tilføjer:
”På den anden side kunne det være en slags kryds- og tværs-opgave at få til at hænge sammen, hvilket ville være meget sjovt,” siger Lars von Trier.
Annonse
Ifølge Zentropa er det endnu ikke afgjort, om ’Riget III’ bliver til noget.
I det aktuelle nummer af Euroman kan du læse historien om, hvordan den første sæson af ’Riget’ blev til for mere end et kvart århundrede siden. Det var i 1992, at Peter Aalbæk Jensen og Lars von Trier i det dengang nystartede og økonomisk skrantende Zentropa fik ideen til en spøgelseshistorie på Rigshospitalet.
På et møde med hospitalets daværende direktør Christian Nissen fortalte Zentropa, at man ville lave en blanding af folkekomedie og gys. Men af frygt for at få nej til at optage på hospitalet undlod Lars von Trier at nævne for hospitalsledelsen, at serien ville lave tykt grin med overlægerne og den videnskabelige verden.
”Vi troppede op på Christian Nissens kontor og snakkede om, at de hvide kitlers heroiske indsats var blevet holdt nede i for mange år. Vi fyldte ham med løgn simpelthen,” siger Peter Aalbæk Jensen.
Serien blev optaget med et stramt budget og under stort tidspres, hvilket betød, at Trier måtte spare på lyssætning og kameraindstillinger og meget andet. Da ’Riget’ senere til alles overraskelse fik stor succes i Danmark og udlandet, blev serien startskuddet til en bølge af dogmefilm lavet efter samme ’skramlede’ opskrift.
Euromans februarnummer kommer på gaden torsdag 10. januar.
Jeg kan godt lide, at alt er up in the open. De sjoveste mennesker er dem, der kan finde ud af at læse en simpel situation. Og det er der bekymrende mange, der ikke kan.