Lokalt luksusdestilleri står bag årets drink på Northside
Hvis der ligger en hat inden for rækkevidde, er dette en oplagt anledning til at lette på den. For årets bedste drink på Northside hedder ’Exocitally Wasted’ og fortjener en hyldest.
Northside er som så mange andre festivaler fyldt med alt for dyre og middelmådige fadøl, tyndtblandede gin-tonics og irsk kaffe fra Peter Larsen. Men i den jyske muld spirer en ekstravagant drink op som mælkebøtte i asfalt. Og den står det aarhusianske destilleri Njord for.
Med cocktailen ’Exocitally Wasted’ har man skabt intet mindre end et mesterværk. Drinken er årets officielle Northside-drink, hvilket i særhed skyldes den destillerede Northside Gin, der er lavet på ingredienser fra det naturskønne område Eskelunden, som er pladsen, hvor Northside i år løber af stablen.
Derudover rummer cocktailen også safraninfuseret vermouth, honning, citronsaft, roselemonade og en brændt, sukkerovertukket skive banan på toppen. Og selvom størstedelen af ingredienserne er indhentet fra Eskelunden, kan den mest af alt beskrives som en legende kulturclash mellem klassiske danske urter og ingredienser og de mere mellemøstlige indslag som safran og sumak.
Annonse
Og lad os dvæle et øjeblik ved sumakken. For selvom det citrussmagende krydderi typisk vokser under varmere himmelstrøg, har det over årene været et eksotisk islæt i Eskelunden, hvor det via parcelhuskvarterernes kompostbunker er blæst til og langsomt er blevet en integreret del af flora og fauna.
Med det ind mente er sumakken med til at fuldende ’Exocitally Wasted’ i smag og udtryk. For ved første indtag er det drinkens syrlige elementer, der danser fandango på smagsløgene, inden honningens sødme gør sit indtog.
Som en sidste og nærmest rituel del af slurken kysser man nænsomt farvel med den flamberede og sukkersøde skive banan, der pryder drinkens top, der slutteligt efterlader en sød og frugtig smag på læberne.
Balancen mellem sur og sød er i vatter, og når smagen af en yderst velsmagende gin kommer oven i ligningen, vil det ikke være at tage munden for fuld, når jeg siger, at ’Exocitally Wasted’ er en af de bedste drinks, jeg har smagt.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.