Magnus Millang: ”Vi moderne forældre vil gerne fremstå bedre, end vi egentlig er”
De bedste år er i store træk de værste år, når småbørnene melder deres ankomst og sætter al romantik og karrieredyrkning på pause. Og netop de år er den komiske drivkraft i Magnus Millangs nye serie, ’De bedste år’.
Foto: PR Stephania Potalivo og Magnus Millang i ’De bedste år’.
Magnus, du har lavet en serie om at være småbørnsforældre. Hvorfor?
”Jeg synes bare godt, man kan sætte spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse af, at det er de bedste år i éns liv. Det er en krig at være småbørnsforælder, men det er også en gave. Min bror Emil (medforfatter på serien, red.) og jeg har fem børn til sammen. Vi ved, at man må forsøge at se det hele lidt udefra, hvis hverdagen skal være til at komme igennem.”
Så serien handler om dig selv?
”Serien er på alle måder selvoptaget. Jeg følte, at jeg måtte gå tættere på mig selv den her gang, hvis det skulle blive ægte sjovt. Efter ’Druk’ gik det op for mig, at når hverdagstrummerum kan skildres med nerve, er det relaterbart. ’De bedste år’ er baseret på virkelige hændelser. Den slags handler tit om det helt store drama, men hvis dramaet kan gøres komisk, tror jeg, det bliver mere spændende. Det er dramatisk at have små børn, men det er jo faktisk også rigtig sjovt.”
Hvorfor den titel?
”Det føltes sjovt at kalde den for ’De bedste år’, for måske er det i virkeligheden de værste. Det kan i hvert fald sagtens føles sådan, når man står midt i det. Det viste sig hurtigt, da Emil og jeg gik i gang med at udvikle serien, at den her periode af livet er en uudtømmelig kasse af idéer. Som voksent menneske bliver du udfordret af at få børn.”
Hvorfor er det sjovt?
”Det er den komiske motor i ’De bedste år’. Som forælder bliver du presset langt ud. Du har ikke tid til dig selv længere, men du har heller aldrig haft brug for at være i bedre form. Du er på vej op ad karrierestigen, men du står alligevel underligt stille på livets stige, fordi børnene fylder det hele. Det er en vanvittig tid, og det bliver du nødt til at kunne grine ad. Det er der behov for. Flere og flere føler sig i dag utilstrækkelige som forældre. Derfor er mottoet for hovedkaraktererne Louise og Mathias (spillet af Stephania Potalivo og Magnus Millang selv, red.) i ’De bedste år’ også, at de gør det på deres måde. Mens de sagtens kan mærke, at andres perfekte forældreskab presser dem.”
Hvad er de største udfordringer for forældre i dag?
”Det er et stort problem, når vi moderne forældre gerne vil fremstå bedre, end vi egentlig er. Det går ud over parforholdet. Når vi skal leve op til alt muligt og uploade billeder af det til de sociale medier, glemmer vi hinanden. Her vil jeg gerne have lov til at sige, at det er okay at sænke barren. Det handler om at være sammen.”
Hvordan skal det forstås?
”Parforholdet bliver sat på spidsen, når du har små børn. Forholdet til din hustru kan hurtigt komme til at føles praktisk. Nærmest kollegialt. Uanset hvor mange kærlighedsbilleder, I så end når at lægge på Instagram. Derfor har det også været min mission af lave en hyldest til hverdagen og til parforholdet midt i den. Jeg orkede ikke skænderier. Der er noget enormt smukt ved, at du står den her periode igennem sammen. Jeg tror, der er brug for, at vi taler om livet med småbørn med en større ærlighed. Det er pissehårdt at være småbørnsforælder, men det kan også styrke fællesfølelsen.”
Hvad mener du med det?
”I de år, hvor børnene er små, får du ikke noget ud af at blive uvenner med din partner. Du må sluge kamelerne, hvis I skal videre, og her ligger der jo i den grad et komisk potentiale. For hvornår er du kærester, og hvornår er du kammerater? Til det må jeg bare sige: Du har brug for gode kammerater, når du er i krig.”
Hvad har du selv lært af at lave ’De bedste år’?
”Jeg har lavet mange sjove ting, hvor grinet bliver ekstremt, men den her gang har jeg været interesseret i at se mig omkring og undersøge, hvor tilbagelænet grinet kan blive, inden det så momentvis kan eksplodere. Mathias og Louise er sjove, fordi de havner i aparte situationer, og fordi de tør joke med hinanden om børneopdragelse. At deres forældre og venner undervejs er helt sitcom-gakkede gør ikke noget, for kernen i ’De bedste år’ er rolig, og derfor kan verden omkring én også føles mere vanvittig.”
Hvad har været det sværeste ved at producere serien?
”Den her serie er helt klart det hårdeste, jeg nogensinde har lavet, men den er også det sjoveste, jeg har været med til. Jeg forsvandt nærmest ind i den, fordi den går så tæt på, hvem jeg er, men også hvad jeg ser. Det er sjovt at prikke til vores samtid. Jeg føler virkelig ikke, at jeg postulerer noget, men nærmere skildrer den verden, vi alle sammen er i.”
’De bedste år’ kan ses på TV 2 og TV 2 Play nu.