Når udstillingen ’Frihedens Værksted’ kommer til M/S Museet for Søfart i Helsingør, så vender en af Danmarks største eventyrere hjem til det sted, der formede ham som ung.
Foto: PR Troels Kløvedal, der døde sidste år, på eventyr.
For mange år siden ankom en utilpasset knægt til skibsværftet i Helsingør, hvor M/S Museet for Søfart ligger i dag. Han skulle i lære som skibsbygger. Det blev en tid, der ændrede hans liv – og mange andres.
Den unge mand hed Troels Beha Erichsen, og han skulle senere blive kendt som hele Danmarks Troels Kløvedal. Nu vender han tilbage til tørdokken i Helsingør i udstillingen ’Frihedens værksted’, når den åbner på M/S Museet for Søfart.
Udstillingen drejer sig om den unge Troels. Fra han begyndte at opdage verdens muligheder på værftet, i boghandlen og på jazzklubberne, til han købte en båd for at tage ud i verden.
Annonse
”Her gik han fra at være dreng til at være mand. Han blev til et dannet menneske med flere facetter. Og nu vender han tilbage,” siger Ulla Tofte, der er direktør for museet.
Det var ikke givet, at Troels Kløvedal skulle ende med at inspirere den ene generation efter den anden. Hans opvækst var ulykkelig, han endte på børnehjem, inden de sendte ham videre til dokkerne i Helsingør.
”Han blev først for alvor sig selv, da han tog væk og fandt ud af, hvad han selv fandt vigtigt,” forklarer Ulla Tofte. Og det er netop dét, der skal inspirere os.
”Det handler om den her eksistentielle trang, som alle unge mennesker har, om at skide det hele et stykke og rejse væk. Det gjorde han, og det bor i os alle sammen.”
En af dem, der blev inspireret, er Bjørn Harvig. Han er formand for Eventyrernes Klub, hvor han lærte Troels Kløvedal at kende.
Første gang Bjørn Harvig stødte på Troels Kløvedal, var, da han var en teenager med udlængsel i slut-90’erne. Han købte alle bøgerne, og det ændrede hans liv.
Annonse
”Jeg lærte så meget af at læse de bøger. Jeg tænkte ’Hold da kæft, mand! Hvis man bare kunne stævne ud!’ Og der fandt jeg en tryghed gennem Troels’ historier om, at man nok skal finde ud af det.”
Bjørn Harvig peger på de tre vigtigste ting, Troels Kløvedal viste de unge, eventyrlystne danskere.
”Han fortalte os, at verden ikke er farlig, at fremmede mennesker altid vil én det bedste, og at éns liv kan leves anderledes end det, man ellers får fortalt.”
’Frihedens værksted’ åbner på M/S Museet for Søfart i Helsingør 9. oktober og kører frem til 16. august 2020. Dele af udstillingen har tidligere været vist på Naturhistorisk Museum i Aarhus, men i takt med at udstillingen flytter til Helsingør, skifter dens fokus fra den voksne Troels Kløvedal til den unge.