Øl, rock og fedtet hår: 10 højdepunkter på 10 år med Copenhell

I 2009 biksede Jeppe Nissen med en lille festival for metalfans på Refshaleøen. I dag er Copenhell en udsolgt kulturinstitution, der tiltrækker verdens største rockbands. Her er festivalens 10 højdepunkter gennem årene – udvalgt og prioriteret af bagmanden, direktør Jeppe Nissen.

Her er Copenhells 10 højdepunkter gennem årene – udvalgt og prioriteret af bagmanden, direktør Jeppe Nissen.
Offentliggjort

10

”Den første koncert har selvfølgelig en speciel position hos mig. Jeg kan dog ikke huske særligt meget fra den. I år har vi i anledning af 10 årsjubilæet en fotoudstilling om festivalens udvikling, og selv når jeg kigger på billederne fra det første år, står det hele lidt sløret. Jeg må have befundet mig i en tilstand af konstant granatchok. Men jeg husker dog, at det var elendigt vejr, og at vi fik et mega underskud. En fødsel skal jo ikke være let. Min datter blev i øvrigt født få dage senere.”

9

”Vi har amerikanske Tool på plakaten i år. De spiller torsdag aften, og det er kæmpe stort. Tool har været blandt de to-tre mest ønskede bands gennem alle årene, når vi har spurgt vores gæster, men det er også for mig et personligt højdepunkt, for jeg er stor fan af Tool. Vi har forhandlet med bandet i flere år og altid haft en tro på, det ville lykkes. Da det blev bekræftet i januar, var jeg verdens stolteste mand.”

8

”Lad mig være ærlig: Maden på Copenhell var i de første år ikke noget at skrive hjem om, men det er blevet meget bedre, og i år har vi altså et ret vildt udvalg. Du kan selvfølgelig få burger og pølser, rigtig rockmad, men vi har også krebsegilder og gourmetrestaurant. Og så kommer Nomas lillesøster, Restaurant 108, og laver fried chicken. Er du sindssyg, mand! Kan du forestille dig noget mere fedt end kombinationen af fried chicken, øl og rock?”

7

”Da vi i 2012 modtog Ibyen-prisen som Årets Begivenhed, var det et meget stolt øjeblik. Vi fik den også året efter, og vi har senere fået to AOK-priser. Men den første tæller jo altid mest, for den gav os for første gang en anerkendelse, og vi blev blåstemplet som en kulturbegivenhed. Der er stadig nogle, der ser ned på heavy, og derfor er jeg glad for, at også omverdenen er begyndt at se på os som kultur.”

6

”Som sagt er min datter Selma født nogle få dage efter den første Copenhell, så hun fylder også 10 år i år. Det gør hun onsdagen efter festivallen. Hun er vild med popmusik, men kan godt lide at gå rundt med Copenhell-merchandise. En gang var hun i Tivoli og havde en Copenhell-hue på. En konduktør spurgte, hvor hun havde den fra, og hun fortalte, at hendes far var ham, der lavede Copenhell. ’Fortæl din far, at det er en fed festival,’ sagde konduktøren, og det gjorde mig glad, for det fortæller noget om det sammenhold, den passion og den loyalitet, der er hos vores publikum.”

5

”Jeg tror, det var i 2012, at vi havde lejet nogle kampagnebusser, der kørte rundt i København og gjorde reklame for Copenhell. En chauffør parkerede på en bakke ude ved Valby og steg ud, men havde glemt at trække håndbremsen. Bussen trillede ned ad bakken og smadrede gennem et hegn. Heldigvis var der ingen mennesker i bussen, og den ramte heller ikke nogen. Bagefter så jeg billederne i avisen fra ulykken og kunne ikke lade være med at grine. For dødsmetalbussen var trillet ind på Vestre Kirkegård! Det var surrealistisk.”

4

”For os har artwork, æstetik og design altid været ekstremt vigtigt, og det er noget, jeg selv involverer mig dybt i. Vi har haft samarbejder med nogle af de helt store kunstnere inden for vores verden, fx Joe Pentagno, der er kendt for sit arbejde med Motorhead, og Ed Repka, der har tegnet covers for Megadeth. Det gør mig pissestolt, når internationalt anerkendte kunstnere har lyst til at være en del af Copenhell.”

3

”I 2016 spillede Scorpions en koncert på Copenhell i silende regn og under lyn og torden. Det har regnet på hver eneste Copenhell, så vi er vant til det, men det her var helt vildt. De er jo ret gamle, de gode tyskere, men de knoklede, og de fik publikum til at blive der. Året efter mødte jeg bandet lidt uden for Seattle i USA og gav dem nogle fotos fra koncerten. De fortalte, at netop den koncert på Copenhell og publikums vilje til at kæmpe sammen med dem tændte en gnist, der har givet dem lyst til at tage ud og spille noget mere. Og nu kommer de tilbage på lørdag. Igen viser det, at publikum herude altså er noget ud over det sædvanlige.”

2

”Black Sabbath spillede sin sidste koncert og afsluttede sin lange karriere på Copenhell i 2016. Det står for mig som noget ganske særligt, at det band, der om nogen opfandt den genre, jeg elsker, og som Copenhell bygger på, valgte os som sidste stop. Ja, jeg mangler ord til at beskrive den følelse, det giver mig. Jeg er dem uendelig taknemmelig.”

1

”Iron Maiden kom hertil i 2014 som det første, virkeligt store band på plakaten. Jeg husker, at forsangeren Bruce Dickinson efter koncerten sagde til en dansk avis, at Iron Maiden hellere vil spille til en lille metalfestival som Copenhell end på en kæmpestor musikfestival, hvor ingen rigtigt kender til metal. Det var et stort øjeblik, og der er ingen tvivl om, at den koncert for alvor flyttede Copenhell et nyt sted hen. Den blev en milepæl.”