Svedig samling: Jagter sjældne fodboldtrøjer

Svedig samling: Jagter sjældne fodboldtrøjer
Offentliggjort

’Blod, sved og fodboldtrøjer’ er titlen på en ny bog, din kæreste håber, du aldrig nogensinde ser og lader dig inspirere af. I bogen kan du møde 43-årige Jesper Herholt, en flink og fornuftig fyr, der arbejder som kreativ direktør på et reklamebureau og bor med sin kæreste og søn i Aarhus.

I sin sparsomme fritid elsker Jesper Herholt at se fodbold, især er han glad for AGF og Tottenham – sidstnævnte har han fulgt siden drengeårene, da der var Tipslørdag på tv og der hang idolplakater af Kenny Dalglish, Karl-Heinz Rummenigge og Søren Lerby på værelset.

Der er bare den detalje, at Jesper Herholt ikke nøjes med at se fodbold; han vil allerhelst eje de trøjer, hans favoritspillere og favoritklubber har spillet i. Gennem årene har han samlet hundredvis af trøjer, og i bogen, der udkommer i næste måned, fortæller han historien bag.

”Jagten på en sjælden trøje er fantastisk. Når noget er virkelig svært at skaffe, er det en helt speciel fornemmelse, når jeg omsider står med trøjen i hånden. Især hvis den har været med i en stor kamp, som jeg efterfølgende kan studere på video eller fotos,” siger Jesper Herholt.

Hans samling tæller ca. 300 trøjer, som er blevet gennemsvedt af spillere i Premier League, Champions League, Bundesligaen, Superligaen eller i landsholdssammenhæng. Trøjerne skal have været brugt i en kamp, ellers er de ikke interessante for Jesper Herholt.

Verdens dyreste fodboldtrøje er Pelés trøje fra VM-finalen i 1970 mellem Brasilien og Italien. Den blev solgt på en auktion i England for nogle år siden. Auktionshuset Christies havde vurderet den til ca. 450.000 kr., men en velbeslået samler bød den op i 1,3 mio. kr. Andre eftertragtede samlerobjekter er Messi og Ronaldos trøjer.

”Alle samlere drømmer om dem. Selv fodboldspillere drømmer om at bytte trøje med de to. Og så er der Maradonas trøje fra VM-kampen mod England i 1986, hvor han scorer med ’guds hånd’. Det er en trøje med en fantastisk historie.”

Men mindre kan også gøre det. For Jesper Herholt er det er ikke prisen, der er afgørende, men kicket, der kommer, når en sjælden trøje pludselig viser sig at være inden for rækkevidde.

”Så kan jeg godt virke lidt fraværende, vil min kæreste sikkert mene.”

Trøjerne har han købt på auktioner, direkte fra klubber eller hos nogle få gode kontakter, især i England, hvor samlerkulturen trives i højere grad end herhjemme. Og så er der de særlige tilfælde, hvor han har fået kontakt til spillere, som gerne ville sælge eller forære deres trøje væk.

Især er Jesper Herholt på jagt efter trøjer fra Tottenhams kampe. Han fik for alvor øje på klubben i 1978, da de to argentinske verdensmestre Osvaldo Ardiles og Ricardo Villa ankom til White Hart Lane. Og især er det den hvide trøje med hanen på det ene bryst og Admiral-logoet på det andet, der har Jesper Herholts interesse:

”Jeg drømmer om at få en af Tottenhams trøjer fra Europa Cup-finalen mod Anderlecht i 1984. Og fra FA Cup finalen mod Manchester City i 1992.”

Hvilke andre trøjer vil du gerne tilføje til din samling?

”Jeg kunne godt tænke mig en af Flemming Povlsens trøjer fra AGF, Preben Elkjærs landsholdstrøje og Søren Lerbys Bayern München-trøje. Jeg har også en svaghed for trøjer, som har været brugt af danske spillere i Premier League. Men det er svært at fremhæve nogle få trøjer. Alle trøjer, der har været i kamp, er interessante.”

Hvad er dit råd til andre, som gerne vil i gang med at samle trøjer?

”Jeg henvender mig aldrig direkte til en spiller for at købe trøjer. Det er at overskride en grænse. Et godt sted at starte er at holde øje med danske og internationale auktioner, hvor trøjer sættes til salg. Prøv at finde andre samlere, du kan udveksle erfaringer med. Og et godt tip: Hvis du støder på trøjer, som næsten er for gode til at være sande, så er de det sikkert også.”

Hvordan opbevarer du dine trøjer?

”De bor i en bankboks et sted ude i byen, som ville gøre Egon Olsen varm om hjertet. Tanken om, at de skulle blive stjålet eller gå op i røg, kan jeg ikke holde ud. Det ligger mange penge og mange timer bag samlingen. Min søn har dog nogle stykker hængende på skift på sit værelse. Han er den eneste i husstanden, der deler min interesse for fodbold og fodboldtrøjer, så min kone er sikkert godt tilfreds med, at de kan hænge inde hos ham.”

Vasker du trøjerne?

”Nej, det giver en ekstra affektionsværdi til trøjen, hvis den har lidt græs og mudder fra banen på sig. Men det kan være nødvendigt, at de hænger ude et stykke tid, til de er dampet godt af. Jeg har mit eget arkivsystem over trøjerne med kampbilleder, kampfakta og mine egne billeder af hver eneste trøje. Hvis jeg kan finde billeder af trøjen, hvor man kan se græspletterne på trøjen, er det ekstra sjovt, for på den måde kan jeg spore, om trøjen er fra første eller anden halvleg. I moderne fodbold benytter mange spillere jo netop to trøjer pr. kamp.”

’Blod, sved og fodboldtrøjer’ udkommer på forlaget Turbine 23. oktober

5 perler fra Jesper Herholts samling

Brian Laudrup

Fra FCK-Chelsea, hvor Brian Laudrup sendte københavnerne ud af turneringen med sit hovedstødsmål i 1-0 sejren i København.

”Brian Laudrup var en af mine absolutte yndlingsspillere, ualmindelig elegant på en fodboldbane og meget sympatisk,” siger Jesper Herholt.

Michael Laudrup

Fra Danmarks VM-slutrundekamp mod Nigeria i 1998.

”At Michael Laudrup har spillet i den ved et verdensmesterskab, gør den meget speciel. At Danmark kørte Nigeria midt over på et propfyldt stadion, gør det endnu bedre.”

Torben Piechnik

”Det bliver ikke meget større,” siger Jesper Herholt om Piechniks trøje fra EM-finalen mod Tyskland i 1992. ”At det så efter min mening er en af de flotteste danske landsholdstrøjer, der nogensinde er lavet, gør bare det hele endnu bedre.” Piechnik kom efter EM til Liverpool, inden han blev hentet hjem til AGF.

Olaf Thon

Av, av, av. Favoritterne fra Bayern München havde ikke høje tanker om B1903 forud for Europa Cup-kampen på dansk jord i 1991. Men i en af de mest mindeværdige cup-kampe med dansk deltagelse vandt B1903 med Michael Manniche på toppen og Palle Plankeværk på kassen hele 6-2. Trøjen sad på Bayern-slideren Olaf Thon.

Marco van Basten

I EM-semifinalen i 1992 fik Torben Piechnik til opgave at neutralisere en af Europas farligste angribere, van Basten, og det klarede danskeren rigtig godt. Senere snuppede Schmeichel hollænderens straffespark. Efter kampen byttede van Basten og Piechnik trøjer, og i dag er den hollandske trøje en af juvelerne i Jesper Herholts samling.