Svend Brinkmann: "Det er en stor lettelse, at der faktisk er noget i vores liv, som ikke er op til os selv hele tiden"
Det begyndte med en ung dansk piges hemmelige affære med en tysk soldat under krigen. Nu, mange år senere, fortæller kvinden sin historie og om konsekvenserne i en ny bog af Svend Brinkmann. I bogen udfordrer han vores forestilling om, at vi mennesker selv bestemmer, hvem vi er, og at vi har frit valg på alle hylder i livets tombola.
Foto: Lisbeth Holten
En dag i sommeren 2018 modtog psykologen og forfatteren Svend Brinkmann et håndskrevet brev fra en kvinde på 90 år.
Hun skrev, at hun med interesse havde læst Brinkmanns bøger og set ham i fjernsynet. Men én ting var hun utilfreds med. Det undrede hende, at Brinkmann aldrig havde forsket i, hvad det vil sige at være et værdigt menneske.
Selv havde hun brugt 33 år i psykoterapi på at finde et svar, og hun var ikke færdig endnu. Brevet blev indledningen på en langvarig korrespondance og en lang række møder mellem Brinkmann og kvinden, som inviterede forfatteren hjem i sit køkken. Brinkmann fornemmede, at noget stak under i kvindens breve og i de digte, der fulgte med i konvolutten. Det viste sig, at kvinden gemte på en hemmelighed.
Hun var vokset op i en by i provinsen. Under besættelsen havde hun forelsket sig i to tyske soldater, og dette havde farvet hendes liv lige siden. Som 14-årig havde hun en sommerferieflirt med en soldat, men det stoppede. Kort tid efter forelskede hun sig i en tysk officer og havde et længerevarende forhold til ham. Forholdet var dog gået i sig selv, da tyskerne kapitulerede.