"Vi regner ikke rigtigt værtshuse for noget"

På 40 år er cirka 100 værtshuse lukket på Vesterbro i København. Ifølge Henrik List er det et stykke dansk kulturarv, der er truet. Han har nu skrevet en bog, der forsøger at indkapsle den ånd, der har eksisteret på værtshusene – og hylde de 24, der stadig er tilbage.

Værtshuse
Offentliggjort

Selvfølgelig mødes vi på et værtshus. Helt præcist Freddys Bar på Gasværksvej, hvor hver siddeplads har en lille kobberplade med navnet på en stamgæst eller et af de Vesterbro-koryfæer, som havde sin gang i de små rum med tunge møbler og en endnu tungere dyne af røg.

De seneste fire år har journalisten og forfatteren Henrik List besøgt huler som denne endnu mere, end han normalt gør. Han har interviewet nuværende og tidligere ejere, bartendere og stamgæster, og han har bladret gamle telefonbøger, arkiver og kort igennem for at definere præcist, hvor mange værtshuse der har haft deres adresse på Vesterbro i København. Og hvor mange der er lukket. Arbejdet er blevet til bogen ’Bodega Blues’.

Ifølge Lists optegnelser har omkring 100 værtshuse drejet nøglen om de seneste 40 år. 24 står stadig tilbage. Og det er ikke bare værtshusene, der forsvinder. Det er en særlig stemning, et frirum og mødested, som i stedet bliver udskiftet med eksklusive restauranter, vinbarer eller tøjforretninger, mener Henrik List.

”Værtshusenes mangfoldighed bliver udskiftet med en generisk merkantil storbykultur,” siger han, mens han tænder en cigaret med en lighter med en tegning af en nøgen dame.

En stamgæst ved nabobordet mumler: ”Lige præcis.”

Historien er i overordnede træk velkendt. Henrik Lists opgave har været at præcisere, hvad det egentlig er, byen mister. Både konkret og kulturelt. Den konkrete optegnelse over lukkede værtshuse, som er endt i en lang ’dødsliste’ kaldet ’Bodega-filerne’, har været det, der tog længst tid.

”Det overraskede mig faktisk. Jeg troede, at der ville være nogle optegnelser over det et sted. Men der var ingenting. Når et værtshus lukker, er det væk, og ethvert offentligt minde om det bliver smidt væk. Det er jo egentlig ganske sigende. Vi regner ikke rigtigt værtshuse for noget,” siger han.

’Bodega Blues’ kan læses for sine anekdoter og personskildringer, men det er i høj grad også et opråb om, at hvis vi ikke værner om vores værtshuse, vil byen blive kedeligere og koldere.

”Det var jo ikke bare vest for Valby Bakke, man snakkede. Det plejede man også at gøre her. Man kom hinanden ved, man levede i det offentlige rum. Hele den der offentlige storbykultur bliver i de her år erstattet af en langt mere ekskluderende kultur. Og det er jo ikke kun på Vesterbro. Det er også i Aalborg og i Hvidovre og alle andre steder. Udviklingen er bare mere ekstrem på Vesterbro,” siger Henrik List.