En duft af møl og papir, gulnede sider med æselører og en luft, der står så stille, at man kan se støvpartikler og nullermænd danse dovent gennem eftermiddagssolens lyskegler.
Det eneste, man kan høre, er lyden af bøgernes stregkoder, der indimellem bliver bippet ved bibliotekarens disk. Måske afløst af et sagte host eller et nys. Ellers: stilhed. En kvinde bladrer i en krimi, mens hendes børn har kastet sig over Anders And bladene.
De fleste af os husker nok både duften og stemningen fra folkebiblioteket i vores fødeby og har en klar forestilling om, at det er sådan biblioteker tager sig ud i al almindelighed.
Annonse
Men den 15. august blev folkebiblioteket Dokk1 i Aarhus kåret til intet mindre end verdens bedste af slagsen på den internationale bibliotekskonference IFLA, der blev afholdt i Ohio i USA. Men det er ikke første gang, det nye bibliotek har fået international anerkendelse. Aarhus og Dokk1 er blevet placeret som nummer 13 ud af 52 steder i verden, der er værd at besøge ifølge New York Times.
FOTO: Schmidt Hammer Lassen Architects
Og på Dokk1 finder man da også meget mere end blot slidte bøger. Foruden fagbøger og litterære mesterværker finder man også både en café, projektrum, sale, studieceller, legepladser og scener, der bruges til mindre koncerter. Desuden holder Borgerservice, Stadsarkivet og den interaktive udstilling DokkX også til her inde bag bibliotekets grå betonmure, der elegant blender ind i det rå havnemiljø.
Biblioteket slog dørene op til sine mere end 35.000 kvadratmeter for første gang i juni sidste år, men de har allerede rundet flere end en million gæster. Dokk1, som er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, ligger også lunt placeret i hjertet af smilets by og direkte ud til vandet, og den centrale placering er ikke tilfældig. Hensigten med biblioteket var nemlig, at det skulle være lettilgængeligt, samle aarhusianerne og skabe liv på den ellers temmeligt forladte havefront.
FOTO: Schmidt Hammer Lassen Architects
Dokk1 har blandt andre slået Chicago’s Public Library’s Chinatown og australske Success Public Library i opløbet til titlen. Biblioteket er miljøvenligt og bruger blandt andet energi fra vandet. Man kan komme ind på biblioteket fra alle sider, der hver er prydet med en facade. Og netop tilgængeligheden og den centrale placering bliver biblioteket hyldet for. I den fornemme begrundelse skriver det internationale dommerpanel:
Annonse
”Den høje materialemæssige kvalitet er enkel og rå uden at virke prangende. Biblioteket kan med sine ’rum til forvandling’ det samme som et klassisk bibliotek og dertil meget mere.”
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.