Euroman var inviteret til Paris af Lavazza. Holdningerne i artiklen er skribentens egne.
Troede du, at du vidste meget om kaffe? Så skifter du nok mening, når du begynder at bladre i ’Coffee Sapiens’, der udkom på italiensk sidste år, men nu også kan læses på engelsk. Interesserer du dig for kaffe i en udpræget grad, så er dette bogen, der kan holde dig oppe mange nætter i træk.
Kræfterne bag værket er ingen ringere end El Bullis spanske grundlægger Ferran Adrià og det italienske kaffefirma Lavazza, og med sine godt 700 sider, et rumfang på 24x34x5 centimeter samt en vægt på omkring fire kilo, er ’Coffee Sapiens’ ikke bare en coffee table book. Bogen afdækker også hver eneste afskygning af kaffens fortid, nutid og fremtid, fortalt i nogle meget akademiske rammer, der hidtil aldrig har været offentliggjort.
Mens det grundlæggende er Lavazzas laboratorium i Torino, der står bag dette informationspakkede værk, er det Adriàs El Bulli Foundation, som er iscenesætteren. ’Coffee Sapiens’ er et led i det enorme encyklopædiprojekt på 35 bøger – kaldet ’Bullipedia’– som Adrià kastede sig ud i, efter han lukkede sin 3-stjernede Michelinrestaurant El Bulli i 2011.
Ideen med Adriàs ’Bullipedia’ er, ifølge ham selv, at skabe verdens største og mest detaljerede opslagsværk om gastronomi og alle de ting, der er relateret til den, inddelt i 35 bøger og i alt 17.500 sider. Det første bind, der hed ’Bebidas’ (betyder ”drinks” på spansk, red.), kom på markedet i november 2017, og hele ’Bullipedia’en’ forventes fuldendt i 2021.
Til hver bog samarbejder Adrià med de stærkeste kræfter inden for det pågældende felt, og ’Coffee Sapiens’ er kronen på værket på et bredt samarbejde mellem de to parter, der begyndte i 1998, da Lavazza blev hovedbidragsyderen til El Bulli Foundation.
Ligesom Adrià, der altid er gået forrest i sin udforskning af haute cuisine og i dag betragtes som kongen af det molekylære køkken, har familien Lavazza været i forreste række, siden de i 1895 åbnede deres første kaffebutik i Torino, og Luigi Lavazza opfandt kunsten at blande kaffesorter.
Siden 1998, og dermed en hel del år før han besluttede sig for at lukke El Bulli, har Adrià arbejdet tæt sammen med Lavazza Training Center i Torino på at udvikle fremtidens måde at indtage kaffe på.
Adrià kreerede som noget af det første en espresso, lavet af koldt, molekylært espressoskum og serveret med en sifon. Senere skabte Adrià og laboratoriet i Torino noget så revolutionerende som kaffe-kaviar og viste helt nye måder, hvorpå kaffe kan indtages. Alle disse betragtninger er alt sammen en del af ’Coffee Sapiens’ univers.
Bogen kan købes her.
Euroman var inviteret til Paris af Lavazza. Holdningerne i artiklen er skribentens egne.