Euroman på ski: Aosta er skiferie for voksne
Den gode skiferie handler ikke kun om sne og gode pister. Nogle skisportssteder har et ekstra gear, når det gælder god mad og underholdning. Aosta-dalen i Norditalien er et af dem. Her er du lovligt undskyldt, hvis du hellere vil gå off-piste i bjergskinke og romerske ruiner end at bruge tid på løjpen.
Foto: PR Breuil-Cervinia garanterer med sin beliggenhed i 2.048 meters højde sikker sne og godt skiløb. Selv om sommeren er der skiløb på gletscheren Plateau Rosa i knap 4.000 meters højde.
Turen var betalt af turistkontoret i Aosta-dalen og Target Tourisme. Holdningerne i artiklen er skribentens egne.
Det er en kættersk tanke, nærmest pinligt at indrømme blandt skisportsentusiaster og mænd i Oakley-goggles. Men for nogle af os er afterski næsten højdepunktet på skiferien. Og nej, det handler ikke om at drikke sig fuld i glühwein på en østrigsk bierstube. Det handler om at udforske de andre oplevelser, kulinariske såvel som kulturhistoriske, som nogle skisportssteder også byder på. Afterski kan mere end sit rygte. Især hvis du vender skiene mod Valle d’Aosta i Norditalien.
Med et areal på størrelse med Fyn er Aosta den mindste region i Italien, men det glemmer man hurtigt i de spektakulære omgivelser: Her er udsigt til Europas højeste tinder i form af Mont Blanc på grænsen til Frankrig, Matterhorn på kanten til Schweiz, samt Italiens største nationalpark, Gran Paradiso.
Kulturelt befinder man sig også i et spændingsfelt mellem italiensk, schweizisk og fransk med udsøgt gastronomi, et pittoresk alpelandskab og nok romerske ruiner til at holde en amatørarkæolog beskæftiget i ugevis.