Få styr på toppen: Her er den store hårplejeguide for nybegyndere og letøvede

Få styr på toppen: Her er den store hårplejeguide for nybegyndere og letøvede

En god hovedbundspleje er langt mere end en velduftende shampoo og en forfriskende skin-fade hos barbershoppen hver tredje uge.

Offentliggjort

Hårpleje starter fra toppen. Ikke med frisuren, men med hovedbunden, der ligesom din hud i ansigtet kræver personlig pleje.

Hovedbunden ældes seks gange hurtigere end huden på ansigtet, så derfor kan du med fordel opretholde en rutine, der tilgodeser dig selv og din livsstil. Din hud vil nemlig altid være en indikator for, om du har en sund livsstil.

Hermed følger nogle tips til dig, der gerne vil have bedre styr på din hovedbund og hårplejerutine:

Begynd i det små

I dagligdagen er der små initiativer man kan tage, for at sikre sig, at ens hår forbliver sundt.

Hold hovedbunden aktiv ved at redde håret med en børste. Den simple kontakte mellem børste og hovedbund fungerer som en let massage, der øger blodtilførelsen til hårsækkene.

Derudover indeholder mange shampooer til mænd ofte naturlige ingredienser som essentielle olier som Tea Tree eller mynte, der nænsomt kilder i huden, og derved aktiverer hovedbunden ved hårvask.

Med det sagt, er det vigtigt at vaske stylingprodukter ud af håret, så de ikke tilstopper porerne eller fedter hovedpuden til natten over.

Og mens vi taler om renlighed, så giv din kasket en pause I ny og næ. En tilsluttende kasket tillader ikke hovebunden at ånde og øger endvidere risikoen for bakterier og svamp.

Sørg derfor for at din kasket er ren. Vask den og skift mellem forskellige kasketter. Du skifter jo også sokker dagligt.

Desuden kan du drage fordele af at se på din genetik. Hold øje med dine forældre, dine tanter og onklers ældningsprocess. Familien giver nemlig mere end en god indikator for, hvor din hårpragt er på vej hen.

Sådan bruger du din shampoo og balsam rigtigt

Sund hovedbundspleje starter med hovedbunden, og herefter følger hårpleje.

Shampooer er udviklet til at adressere hovedbundens tilstand, og parrer man det med en balsam, hvis formål det er at tage sig af de enkelte hårstrå, har man en dynamisk duo og et godt udgangspunkt for en sund hårplejerutine.

Ved shampooing er det altid bedst, at lade produktet skumme op i håndfladerne. Herefter masseres det ind i hovedbunden med fingerspidserne - fra ørerne op. Og alt efter hvor meget fugt dit hår har behov for, kan man vælge at parre med en balsam.

Når det kommer til hårpleje, så er et arsenal af forskellige produkter ikke en nødvendighed. Mere er ikke altid bedre.

Som tommelfingerregel er det altid en god idé at styre uden om silikone, der lægger sig uden på håret og tilstopper hårsækkene og parfume, der kan medføre allergi.

Brugen af sulfater, der hjælper produktet med at skumme op, er et emne, der ofter er til debat. Sulfater kan være mange ting. Ligesom olie findes der mange afarter; tænk blot på olivenolie og fyringsolie. Begge er olier, men du ville nok ikke hælde sidstnævnte på din pasta.

Kemiske sulfater er kendt for at være hårde mod huden og endda med allergiske reaktioner til følge. Mange moderne hårprodukter benytter derfor naturlige sulfater, der er udvundet af eksempel kokos. Effekten er den samme, blot mere nænsom mod huden.

Her en række produkter, du med fordel kan bruge til din hårplejerutine:

En danske duo

Meishai er en ny, dansk hårplejeserie grundlagt i 2021. Med en less is more-filosofi er produkterne udviklet med henblik på sund og allergi-venlig hårpleje uden silikone, parfume og parabener. Planteekstraktet, pentavitin, i både shampoo og balsam, sikrer en naturlig beroligende effekt mod irriteret hovebund. Ekstraktet tilfører også fugt og forebygger eventuel dehydrering. Alle Meishais produkter bærer Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans.

Shampoo eller conditioner fra Meishai, 500 ml til 400 kr.

Et hårpleje-hattrick

De fleste hårplejebrands anbefaler, at man vasker håret to gange. Derfor har det danske hårplejebrand Clean Up udviklet en serie af to shampooer med formålet først at rense og sidenhen tilføre fugt til hovedbunden. Det lyder måske lidt omstændigt, men Clean Up kunne ikke have gjort det lettere.

Produkterne bærer simplethen numre, så man starter med nr. 1 og så fremdeles. Shampoo 1 giver en tæt skum, der er effektiv overfor eksempelvis genstridige stylingprodukter. Shampoo 2 er mindre astringent og mere plejende overfor selve hårstråene med keratin og panthenol (pro-vitamin B5), der giver fylde og hjælper med at styrke håret.

Fuldend hattricket med Conditioner 3 – en balsam med fugtighedgivende aloeverajuice og økologisk kokosolie. Det gør den velegnet til dagligt brug for både tyndt, skandinavisk såvelsom tykkere, kruset hår. Clean Up fortsætter talrækken med en serie af stylingprodukter hhv. nr. 4, 5, 6, 7 og 8.

Shampoo fra Clean Up, 250 ml til 200 kr.

En let massage til din hovedbund

Paul Mitchells shampoo aktiverer ikke kun sanserne men også hovedbunden. De aktive ingredienser som Tea Tree og mynte mærkes straks i hovedbunden, hvor de kilder let. Det hjælper med at stimulere blodcirkulationen og fungerer som en let massage. Tea Tree-olie er desuden kendt for at være bakterie- og svampebekæmpende og modarbejder mange mænds store fjende: skæl.

Tea Tree Lavender Mint Shampoo fra Paul Mitchell, 300 ml til 168 kr.

Den lurende forbandelse: Hårtab

Med årerne vil mange mænd opleve, at håret udtyndes og at hårgrænsen rykker mod nord. Tindingerne blottes og måske begynder toppen af hovedet også at blive blottet. Hårtab kan være arveligt og genetisk disponeret, men der findes metoder, der kan hjælpe med at håret forbliver på hovedet - eller i hvertfald at hårtabsprocessen sænkes.

Blandt andet har den danske virksomhed Hårklinikken har specialiseret sig i hårtab og skabt et naturligt produkt udfra devisen om, at to plus to er lig tre. Der er altså ikke én aktivt ingrediens, der stimulerer hårvæksten, men samspillet mellem mange komponenter. Og i modsætning til mere kommercielle og kemiske håndkøbsprodukter, der kan lede til allergiske reaktioner, øget hårvækst andre steder end tiltænkt, og endda i sjældne tilfælde erektionskomplikationer, er Hårklinikkens Ekstrakt nænsomt og applikeres direkte, der hvor det er tiltænkt, nemlig på hovedbunden.

Extract fra Hårklinikken, 598 kr.

Hvad med skægget?

Fuldskæg har vist sig at være mere end en tendens, ligesom et Movember-moustache kan bæres året rundt. Men skæg kræver også en pleje, og heldigvis findes der en vifte af skægolier, der kan tilføre skægget nærende fugt og glans.

Lad os gøre det klart fra start: Olien skal ikke bare påføres direkte på skægget med pipetten. Den bedste applikation opnås med en pipettefuld olie i håndfladerne, hvorefter den masseres ind i skægget. Det giver en bedre kontrol og ligevægtig fordeling af olien i skægget, der naturligvis også skal holdes trimmet og fri for krummer og fnug.

Hår- og skægolier er som regel letvægtige olier, der ikke sætter sig tungt i håret, så det bliver fedtet.

Kæmper man med tendens til et mere fedtet hår eller hovedbund, kan et serum være en bedre løsning, der kan adressere uregerbart eller kruset hår.

Vil du være god ved dit skæg, kan du se efter disse produkter:

Fugt, fugt, fugt

Skægolien fra Bull Dog er en blanding af kameliaolie, aloevera og grøn te, der på en mild facon tilfører skægget den nødvendige fugt uden at tynge eller fedte.

Beard Oil fra Bull Dog, 30 ml 58 kr.

En duft af røgelse og træ

Fra værkstedet i hjertet af Vesterbro fremstiller Isangs sine økologiske, fairtrade og veganske hud- og hårplejeprodukter. Skægolien med Frankinsenceolie, der dufter af røgelse og træ, er let, men kraftig nok til et fuldskæg.

Skægolie fra Isangs, 50 ml til 115 kr.

Ansigtscreme til skægget

Diors Sauvage-serie indeholder blandt andet en ansigtscreme, der er tilegnet mænd med skæg. Mens cremen holder sig til duftseriens noter, efterlader den huden vel-hydreret og er endda velegnet til brug efter endt grooming, så både hals og skæg føler sig velplejet.

Sauvage Moisturizer fra Dior, 75 ml til 469 kr.