Sådan laver du den bedste filterkaffe

Filterkaffen er en yndet prygelknabe for de finkulturelle, der for længst har deklareret den som værende for proletariatet og dem uden smag i livet. Men sådan behøver det ikke være længere. Sebastian Quistorff, der er medejer af Prolog Coffee, viser sit yndlingsudstyr frem og guider her i ti skridt til, hvordan man får styr på bryggekunsten, så filterkaffen fremover vækker glæde og begejstring.

Sådan laver du den bedste filterkaffe
Offentliggjort

Den rimer måske mest af alt på institutionskaffe og er for mange forbundet med smagen af hengemt aske, du kører ned i kadaveret på en Monarch i Karlslunde. ”Ej, den er bitter,” udbryder du, mens du ligner en, der har fået citron i øjet. Ja, filterkaffen har mildest talt et blakket ry.

Efter dens opfindelse i Tyskland i 1908 af Melitta Bentz, der kom på idéen ved at bruge et stykke af sin søns klæde som filter, blev filterkaffen hurtigt populær for den simple og tjeppe måde at brygge en kop sort guld på. Cateringindustrien var dog ikke sen til også at opdage dens genialiteter, og filterkaffen blev siden den foretrukne, når der skulle laves store mængder kaffe. Det gik dog ud over både kvaliteten og dens omdømme. Det sorte guld blev hurtigt forvandlet til en slags tjære, og på diverse kaffebarer Danmark over er filterkaffen gennem årene blevet brandet som det billige alternativ til espresso og de mere mælkebaserede kaffetyper.

Men efter mange år i mørket er vinden nu vendt. Takket være den blomstrende kaffescene herhjemme, der har givet filterkaffen den opmærksomhed, den fortjener, er den tilbage i topform. En af de kaffebarer, der gør en dyd ud af at lave en god kop filterkaffe, er Prolog Coffee Bar i Kødbyen i København. Sebastian Quistorff, barista og medejer af Prolog, guider dig her i 10 trin til, hvordan du håndbrygger den perfekte kop filterkaffe, så du, også hjemme hos dig selv, kan få fornøjelsen af den undervurderede kaffetype.

1.”Kaffen kan aldrig nogensinde smage godt, hvis der ikke er den rette stemning omkring den. Stemningen skal være der. Det handler om, at man skal være afslappet og hygge sig med det. Man skal ikke stresse. Det er meget min og Prologs tilgang til tingene.”