Sjældne ure og en fælles passion: På besøg hos Danmarks største ur-fællesskab

Sjældne ure og en fælles passion: På besøg hos Danmarks største ur-fællesskab

Det er ikke nemt at være urnørd. Ens hobby møder gerne hovedrysten hos bankrådgiveren og den nærmeste familie: ’Skal du nu have nyt ur igen?’ Den slags spørgsmål stiller de ikke hos RedBar, et urfællesskab, der opstod i New York, men som i dag har afdelinger i 40 lande. Christian Martinez tilbragte en aften i den danske afdeling af klubben, hvis medlemmer har én ting til fælles: Det er ikke sjovt at brænde for noget, hvis man ikke kan dele det med andre.

Offentliggjort

Den første regel i RedBar er ikke, at man ikke taler om RedBar. Tværtimod. Medlemmerne taler gerne op og ned ad stolper om ure og klubben, ikke mindst på Instagram, hvor @redbarcrew har over 48.000 følgere, og hashtagget #redbar har over 126.000 opslag. Nej, den første regel i RedBar er: ’No assholes.’ Der er ikke plads til folk i klubben, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Den anden regel i RedBar er, at man behandler andre folks ure bedre, end man behandler sine egne. Den tredje regel er, at man ikke tolererer fakes, kopi-ure. ”De tre hovedregler fraviger vi aldrig,” siger Jasper Nielsen, ”men ellers er bestemmelserne ret løse.”

Jasper Nielsen er RedBars danske formand og har været interesseret i ure, siden han som ung købte et Casio Protrek til sin værnepligt. Det startede som en fascination af urets tekniske features som kompas og barometer, men udviklede sig til en begejstring for de mekaniske ure. I dag har han en samling limiterede Oris-ure, men han er for beskeden til at kalde sig samler. Han bliver bare aldrig træt af at snakke om ure, hvilket er grunden til, at han i 2019 tog initiativ til at få RedBar til Danmark sammen med vennen og ur-entusiasten Michael Cederqvist. ”Du når et punkt som urnørd, hvor du savner nogen at dele din begejstring med. Medmindre du er så desperat, at du plager din kone og børn med det,” siger Nielsen, der satte sig for at skabe en dansk urgruppe, der ikke var elitær eller lukkede sig om sig selv, som det ellers godt kan ende med, når det handler om dyre ure.

En dag fandt han gruppen RedBar på Instagram og faldt for deres filosofi om, at der skulle være plads til alle i urfællesskabet. ”Det er underordnet, om du kommer med et Rolex til en halv million eller et Seiko til 500 kroner. Det er interessen for urene, der er det bærende,” siger han. Det er også et socialt fællesskab, der passer på sine egne: Da den københavnske urmager Bo Mølbak tidligere i år blev offer for et voldeligt røveri i sin forretning, samlede RedBar Copenhagen og Facebook-gruppen Danske Urtosser næsten 45.000 kroner ind for at hjælpe urmageren med at komme ovenpå.

Redbar er i dag verdens største urfælleskab med over 8.000 medlemmer på verdensplan, og det findes i over 40 lande på fire kontinenter. Idéen til klubben opstod i 2007 i Red Bar, en bar i Korea Town på Manhattan, hvor tekstforfatteren og ur-entusiasten Adam Craniotes en gang om måneden mødtes med en anden ur-entusiast for at tale ure. Det var en ren hobbyvirksomhed, men de to fik snart selskab af andre ur-elskere, der godt kunne lide at holde taffel med ligesindede. RedBar blev en måde at flytte en hobby, som ellers mest fandt sted online, over i et fysisk forum, hvor man kunne sidde ansigt til ansigt og nørde ure og ’se uret med fingrene.’ Ingen fotos eller YouTube-videoer kan nemlig matche følelsen, som når man sidder med uret i hånden.