Heteroer, der elsker homoer: ”Der er en særlig kultur, jeg synes er fed”

Heteroer, der elsker homoer: ”Der er en særlig kultur, jeg synes er fed”
Offentliggjort

Kan du spotte en heteroseksuel mand? Og en homoseksuel?

Sandsynligvis ikke. Alligevel kaster vores hjerne os gerne ud i et forsøg på at afkode folks seksualitet, når vi møder dem. Hvis kassen ikke passer, bliver vi skeptiske. For kan man virkelig være en heteroseksuel mand og samtidig danse til Wake Me Up Before You Go Go på en homobar med alle sine homoseksuelle venner?

Det gør et stigende antal mænd i hvert fald i sådan en grad, at de oven i købet har fået deres egen betegnelse – fag stag.

Fænomenet dækker over heteroseksuelle mænd, der udlever en anden form for maskulinitet i det homoseksuelle miljø. Humoren, åbenheden og musikken passer dem.

LÆS OGSÅ: Anti-homoland elsker bøsseporno

”Min begejstring for den type musik toner jeg ofte lidt ned. Det er ikke alle, der forstår det, og nogen synes, at det er sådan noget som piger og bøsser kan lide. Når jeg er sammen med homoer og andre fag stags, så kan jeg bare give slip,” fortæller 27-årige Sebastian Poulsen, der arbejder som Management Consultant og har en kvindelig kæreste.

Han har svært ved at forstå, hvorfor mange hetero-fyre føler det ubehageligt, hvis de bliver lagt an på af homoseksuelle mænd.

Han har en anden heteroseksuel ven, Hans Christian Pedersen, som også dyrker den homoseksuelle kultur. Han er 27 år, single, arbejder som marketing- og økonomikonsulent og har tre tætte homoseksuelle venner og cirka 15 homoseksuelle bekendte. Han går jævnligt med dem på homo-diskoteker eller til privatfester, hvor hovedparten af gæsterne er homoseksuelle mænd.

Sebastian Poulsen, Hans Christian Pedersen og mange flere vinder en boyband-konkurrence ved årets Skanderborg Festival.

Han ser sig selv som 100 procent heteroseksuel. Sidste år købte han en t-shirt med påskriften Fag Stag, for at have den på til Copenhagen Pride.

”Der bliver ofte stillet spørgsmålstegn ved min maskulinitet, bare fordi jeg sidder her med mine homoseksuelle venner eller hører boyband- musik. Jeg har tit prøvet til fester, at folk troede, jeg var homoseksuel. Enkelte gange har nogen stået fast på, at jeg må være homo og insisteret på, at noget her ikke stemmer. Det er en stor provokation og frustration.”

Bliv ven med Euroman på Facebook

Både Sebastian Poulsen og Hans Christian Pedersen understreger, at de har så mange og så tætte homoseksuelle venner, fordi de ser personlige kvaliteter i dem, og på den måde adskiller det sig ikke fra deres venskaber med hetero-fyre. Men de sætter samtidigt også pris på den kultur, de finder i homomiljøet. Det handler både om en stemning og kulturelle referencer, som de deler med deres homoseksuelle venner.

”Der er en særlig kultur blandt homoer, og den synes, jeg er fed. Den musik, der bliver lyttet til, og den måde man interagerer med hinanden er mere sassy. Det synes jeg er mega sjovt, for jeg er ikke bleg for at slå mig løs. I nogen sammenhænge kan man være mere opmærksom på sig selv, og hvordan man opfører sig – sådan har jeg det aldrig sammen med dem,” forklarer Sebastian Poulsen.

Fag stag-begrebet opstod i USA i 1990´erne til at beskrive heteroseksuelle mænd, som befinder sig godt i selskab med homoseksuelle. Fag stag er den mandlige pendant til det mere kendte fag hag, som bruges humoristisk og nogle gange lettere nedladende om kvinder, som har tætte forhold til deres mandlige homoseksuelle venner.

Begreberne bruges oftest inden for det homoseksuelle miljø, men fag hag er mere mainstream, og er blevet brugt meget i for eksempel den amerikanske TV-serie fra 00´erne Will og Grace, hvor den heteroseksuelle kvinde Grace har et tæt, til tider symbiotisk, forhold til den homoseksuelle Will, hvor hun kan søge trøst og støtte, når hun gang på gang styrter og slår sig i sit eget kærlighedsliv.

LÆS OGSÅ: Morten ejer kun 172 ting: "Jeg føler mig let, når jeg smider noget ud

Fag stag-begrebet er til gengæld ikke særligt kendt uden for homo-kredse. Ifølge Ph.d. hos Interacting Minds Centeret ved Aarhus Universitet, Lea Skewes, skyldes det, at fag stag netop dækker over den tabubelagte relation mellem hetereoseksuelle og homoseksuelle mænd.

”Der er en forståelse af homoseksuelle mænd som værende mindre mænd. Mens den heteroseksuelle mand er på toppen af samfundets hierarki. Det er absurd, men der er et hierarki af maskulinitet. Derfor er det ikke alle heteroseksuelle mænd, der ville turde eller trives med at hænge ud med homoseksuelle eller på en homobar.”

Sebastian Poulsen og hans kæreste Claudia sammen med Hans Christian Pedersen.

Den opfattelse deles af kønsforsker og lektor på Roskilde Universitet, Christian Groes

Den opfattelse deler kønsforskeren Christian Groes.

”Heteroseksuelle mænd risikerer at miste status ved at blive set som homo. Trods mere anerkendelse af homoseksuelle udsættes mange desværre stadig for stigma – og det stigma kan smitte.”

Han understreger dog, at inden for blandt andet kunst, litteratur og mode repræsenterer de homoseksuelle ofte noget, der er cutting egde og dermed eftertragtelsesværdigt. Så fag stag er et humoristisk mærkat eller et outsider-brændemærke, alt afhængig af hvilke kredse du færdes i.

LÆS OGSÅ: Jeg vil godt være din ven - ikke din bøsseven

Selvom om Hans Christian Pedersen kan blive frustreret over, at folk ikke altid vil godtage det, når han fortæller, at han er heteroseksuel, kan han også godt til dels forstå det.

”Hvis jeg er til en fest, hvor der primært at homoer, så kan jeg da godt forstå, at nogen går ud fra, at jeg også er det. Hvis man har et problem med det, så er det svært at være en del af,” siger Hans Christian Pedersen.

Ph.d. hos Interacting Minds Centeret ved Aarhus Universitet, Lea Skewes, mener, at de heteroseksuelle mænd, som er tætte venner med homoseksuelle er meget sikre i det, hun kalder kønspositionering, og forklarer det sådan her:

”Jo mere sikker man er i sin egen selvforståelse, desto mere kan man åbne op for andres måde at være på. En relation med nogen, der er anderledes, kan være spændende, fordi man udvider sit råderum. Men det kan samtidig være farligt, fordi man risikerer, at ens identitet bliver udfordret.”

Men selvom tonen er fri, rå og humoristisk mellem fags stags og deres homoseksuelle venner, så har samfundets kulturer og normer alligevel kilet visse barrierer ned mellem hetero- og homoseksuelle mænd.

”Det var lidt svært i starten at høre om deres sexliv, for jeg ikke kunne lade være med at få nogle billeder oppe i hovedet af mig selv. Det var lidt angstprovokerende,” fortæller Hans Christian Pedersen. Men han sætter pris på den frigjorthed, der i samtalerne om sex og dating med hans homo-venner.

”Det kan godt være sjovt at høre, at én har haft en firkant eller lavet noget tosset i Barcelona, men mere fylder det heller ikke. Jeg føler i større grad, at jeg kan fortælle mine homovenner hvad som helst uden at blive dømt. De er meget åbne, accepterende og tolerante.”

For Hans Christian Pedersen og Sebastian Poulsen er det ikke længere eksotisk at høre om deres homoseksuelle venners sexliv. Det er det tilgengæld for mange andre heteroseksuelle mænd. Rasmus Fonnesbæk er Hans Christian Pedersen og Sebastian Poulsens fælles homoseksuelle ven. Han er 28 år og Ph.d. studerende ved Københavns Universitet.

”Jeg oplever, at mange heteroseksuelle mænd er meget interesserede i sex-aspektet. Ikke på en negativ måde, men det kan alligevel være belastende. De tænker ikke over, at hvis jeg stillede dem de samme spørgsmål, ville de synes, at det var sygt akavet. Men jeg har det lidt dobbelt med det. For man har også et ansvar for at tage det pænt, ellers får de jo heller ikke muligheden for at vænne sig til at interagere med homoseksuelle,” siger Rasmus Fonnesbæk.

LÆS OGSÅ: Lær sexstillinger af ny sjov reklamefilm

Rasmus Fonnesbæk og Hans Christian Pedersen på Roskilde.

At heteroseksuelle mænd gerne vil have et sneak peak ind i homoseksuelles sexliv, forklarer kønsforsker Christian Groes med at ”homoseksuelle har en mere rå seksualitet, som kan være fascinerende for heteroer, som måske endda er lidt misundelige.”

Men den opfattelse har også negative aspekter.

”Jeg laver ikke ting, hvor jeg er nøgen sammen med mine heterovenner. Jeg har altid tænkt, at omklædningsrums-sitationen er super akavet. Jeg skynder mig ind og ud igen, for jeg er bange for, at nogen ville tænke noget, og jeg ville ikke give dem muligheden for at sige ’din klamme homo, som kigger på folk i badet’. Det er en måde at afværge potentiel akavethed,” fortæller Ramus Fonnesbæk.

LÆS OGSÅ: Peter Falktoft i kommentarsporet på Euromans Facebook: "Jeg bliver pinligt berørt på dine vegne"

Fag stag’en Sebastian Poulsen er vild med det, han selv kalder ’helt shameless latterligt popmusik’. For eksempel Nicki Minaj. Men også boyband-musik, ’guilty pleasure-musik’. Altså musik man er vild med, men helst skal holde lidt i det skjulte, fordi det er dårlig smag. Men ikke i homomiljøet. Her får den for fuld pop-skrue.

Det samme gælder for de mange privatfester, hvor de ofte er de eneste to heteroseksuelle mænd. Især det selvironiske passer godt til deres humor, og det finde man i overflod i homomiljøet. Her bliver der også taget pis på netop relationen mellem fags stagsne og deres rolle som enlige heteroer i homomiljøet.

Hans Christian Pedersen fortæller, at han under et udvekslingsophold i Australien boede sammen med to homofyre. Det blev tre måneder med tossede fester og skøre indfald, hvilket fik ham til at overveje, hvorfor han ikke havde nogen homovenner. Da han begyndte at læse på Copenhagen Business School i København mødte han sin første homoseksuelle ven, Rasmus Fonnesbæk.

Hans Christian Pedersen tøver, når han bliver spurgt om det slet ikke er udfordrende at have en tæt ven, som er homoseksuel, når man selv er heteroseksuel.

”Første gang jeg skulle i homo-byen var jeg ærligt talt lidt nervøs for at blive drug-raped,” griner han. ”Men jeg tænkte også, at det ville være sådan noget med drag queens og mænd i små shorts – altså faktisk bare Village People, der var fulde.”

Både Hans Christian Pedersen og Sebastian Poulsen går ud med deres venner på barer eller klubber for homoseksuelle. Det gør de for at være sammen med deres homo-venner, men også på grund af musikken og stemningen.

”Der er en helt anden dynamik, selvironi og glæde i homo-byen. Stemningen er også andeledes. Det er kitchede popballader, udsmykning og glimmer,” siger Hans Christian Pedersen.

En fag stags bekendelser

Fag stag’en Hans Christian Pedersen var til pinsefrokost som eneste heteroseksuelle mand. Han havde skrevet en sang som en kommentar til sin egen status. Melodien er Rasmus Seebachs Olivia.

Homoer, jeg siger ja til kærlighed, men til sex, der må jeg sige nej

Homoer, det har intet med jer at gøre; ak nej det er kun mig

Det er min penis – den søger mod klitoris

Den er rimeligt overbevist

Men I si´r: ”Hey hetero-star, sikker på du ik´er klar? -klar til at udforske livet?”

Og I ta´r et shot til og ta´r en dans mer´

Det er tydeligt I er specielle sammen

Og jeg vil ha´fis, men I er lige der

*Cosy er åben og jeg si´r:

”Skulle jeg ta´helt derud, hvor heterolivet endeligt ender? - med mænd uden tøj på

Jeg har hørt så meget om jeres vilde søvnløse nætter - måske jeg sku´prøv det?”

LÆS OGSÅ: Natklubben Jupiters bagmænd: Vi laver en klub for firstmovers, den yngre creme

LÆS OGSÅ: Morten Vammens guide til Københavns natteliv

LÆS OGSÅ: 9 eksempler på at kontaktannoncer er det bedste