14 vendinger din onkel bruger lidt for ofte

Du hører dem til barnedåb, konfirmationer, kedsommelige firmafester med ham fra content marketing og i Brugsen. Men de der småakavede onkelvendinger skal stoppes nu.

Bill Clinton
Offentliggjort

Du har med garanti prøvet det. Du har stået lidt på det forkerte ben til en firmafest, en familiekomsammen eller måske været i en arbejdssituation, hvor du var nødsaget til at smile, fordi personen foran dig snakker i småakavede vendinger.

Det er næsten ordsprog. Men kun næsten, fordi de er for platte for selv de allermest folkelige. Nogle siger onkelvitser eller far-jokes, men de bliver ikke fortalt som jokes. Jeg vil kalde det ubehagelig small-talk, som man ikke kan komme udenom, hvad enten man arbejder i servicebranchen, møder nye mennesker eller har en bred familie.

På landet:

Vi kender alle de klassiske: ’Jeg bor ude, hvor kragerne vender’ eller ’Jeg bor på Lars Tyndskids mark’, men den findes også i en mindre raffineret form. Måske eksisterer den kun i det sønderjyske, hvor jeg er vokset op, men når man spørger sin kække onkel, om han ikke bor langt ude på landet, så ville han svare:

1. ”Jo, det er, så man ikke kan høre hende skrige.”

Og så ville en mindst lige så kæk fyr i selskabet følge op med:

2. ”Husk at slå med flad hånd, så får hun ikke blå mærker.”

Nært beslægtet er også udtrykket: ”Slår du også konen?” som bruges, hvis man stiller sin øl hårdt ned i bordet eller gør noget lidt voldsomt.

På buffetrestaurant:

Efter tre år som udskærer på Restaurant Flammen har jeg hørt lidt af hvert. Hvis kunderne – eller gæsterne – synes, det er for dyrt, kan de finde på at sige:

3. ”Følger der en luder med?”

Andre nøjes også med den mere mundrette, som bruges i alt for mange prisfornærmede sammenhænge:

4. ”Så er den også betalt.”

Ja. Det er den?

Det smarte ved en buffet er selvsagt: Man kan gå så mange gange, man vil. Alligevel er et bjerg af kød, kartofler og salat mere reglen end undtagelsen, for som de siger:

5. ”Hellere brække ryggen end at gå to gange.”

Spørger man, hvilken vin de kan lide, hører man ikke sjældent:

6. ”Adlibitum.”

Og der skal ikke vand til:

7. ”Jeg drikker ikke vand. Fisk boller i det.”

Eller grøntsager:

8. ”Jeg vil ikke tage kaninernes mad.”

Når de har spist sig mætte i pulled pork og oksespidsbryst er klassikeren:

9. ”Det feder først i morgen, og der er vi ikke hjemme.”

Ved kassen:

Har man siddet ved kassen i Fakta, har man sine helt særegne traumer i mødet med utilfredse kunder. Hver gang skal man spørge, om kunden vil have kvitteringen med:

10. ”Nej, jeg kan alligevel ikke trække det fra.”

Det er et utaknemmeligt job. Og når stregkodescanneren driller, og køen bliver lang, prøver sikkert ganske velmenende kunder ofte at løsne stemningen med:

11. ”Det må jo betyde, den er gratis.”

Til festen:

Er man fanget i en vennegruppe, der er begyndt at få børn, skal konen eller kæresten ofte ikke drikke på grund af amning, graviditet eller diverse spiseregler, der mindsker vand i anklerne. I det tilfælde kan man høre:

12. ”Min kone drikker ikke i dag, så jeg drikker for to.”

Og når øllen er ved at være tom, spørger en kammerat:

13. ”Er den ’Thomas’?”

Altså tom, ligesom vi en gang sagde ’Taxa’ i stedet for tak. Men det har altså ikke været sjovt, siden man måtte ryge, når man fløj med SAS.

Og i den modsatte ende, når ens glas måske burde være tomt, men man fortsætter med at bestille vodka med Sprite:

14. ”Hellere brække sig end at trække sig”