I folkeskolen ved Rungsted kyst var det fast rutine for Andreas Holm-Hansen at blive kaldt jordbærhjelm og ginger. Klassekammeraterne testede af, hvor hidsig han mon kunne blive. For rødhårede kan jo som bekendt ikke styre deres temperament. Eller, det er hvert fald en af de utallige fordomme, der klæber til folk med rødt hår.
”Jeg er blevet kaldt stort set alle navne, man kan blive kaldt som rødhåret. Jeg er blevet kommenteret rigtig meget på hver eneste dag, så jeg har helt klart oplevet, at man skal høre for at være rødhåret og have fregner,” siger Andreas Holm-Hansen.
Men som de fleste amerikanske rom-coms viser, så er folkeskolen som oftest en jævnt dårlig målestok for fremtidig succes, og det var den også i dette tilfælde. I dag breder Andreas Holm-Hansen sig ud over forsiden til den dugfriske bog ’Red Hot ll’, der i modsætning til de gængse nedsættende bemærkninger er en hyldest til rødt hår, bleg hud og fregner. Og det er stort for den 28-årige model og skuespiller.
”Jeg var lidt overrasket, da jeg fik det at vide. Det er jo et kæmpe projekt, der er gået verden over. Jeg synes, det er helt fantastisk at ramme forsiden som lillebitte dansker og blive repræsentant for hele projektet og være en del af det. Det er en vild følelse, og jeg glæder mig sindssygt meget til at se bogen.
Fotografen bag projektet Thomas Knights overbragte nyheden til Andreas Holm-Hansen i en privat besked på Instagram for halvanden måned siden, og meldingen var klar. Andreas’ billede var uden tvivl det bedste. Det stod ud, var æstetisk smukt, og hans udseende matchede i det hele taget fotografens mission: Bogen er sat i verden for at udfordre vores egne og i særdeleshed modeverdenens skønhedsidealer, hvor den rødhårede aldrig har hovedrollen.
Som rødhåret er man antihelt. I de glitrende modemagasiner er det som oftest solkysset hud og brunt eller blondt hår, der får plads på billedsiderne, og den stereotyp vil Andreas Holm-Hansen gerne være med til at udfordre. For ham er forsiden mere end bare berømmelse og modelarbejde.
”Jeg vil gerne støtte op om projektet og være et forbillede for andre rødhårede, der måske er yngre end mig og har svært ved at finde sin plads i livet. Så jeg vil gerne være et ansigt på, at det skal sgu nok gå alt sammen. Man skal bare være stolt af, hvem man er. Om du er rødhåret, sort, blondine eller kommer fra Asien – det betyder ikke noget. Det handler om at være ’comfortable in your own skin’,” siger han.
Andreas Holm-Hansen har lagt øre til ethvert synonym for at være en fregnet fyr med rødt hår i folkeskolens junglelov, og det gjorde ham ikke akkurat selvsikker.
”Da jeg var yngre havde jeg et ret stort temperament, så jeg kunne godt finde på at blive hidsig. Men jeg har også følt mig såret og meget udenfor. I store dele af mit liv i folkeskolen følte jeg mig meget alene.”
Men hvad der før gav anledning til hån og spot i skolegården har nu transformeret sig til en adgangsbillet ind i den kreative verden til en lang række af jobs. Andreas Holm-Hansen kickstartede sin karriere til Los Angeles Fashion Week i 2012 og har gået på New York Film Academy. På den californiske kyst langt fra Rungsted er rødt hår og bleg hud eksotisk, og han har medvirket i både reklamer og kortfilm fra filmskolen.
”Det hele ændrede sig i 2009, da jeg begyndte at arbejde med skuespil, hvor jeg lige pludseligt blev eftertragtet på grund af mit røde hår. Folk sagde: ”Hold kæft, hvor er dit hår flot,” så nu var det vendt på hovedet. I stedet for de sagde noget nedladende, så kommenterede de, hvor flot mit hår var, og hvor fine mine fregner var. Der skete et eller andet magisk. Den negative periode var ovre. Den hørte til barndommen. Så kom voksenlivet, hvor det var smukt og positivt. Det boostede min selvtillid helt ekstremt og skete nærmest fra den ene dag til den anden.”
Andreas Holm-Hansens forsideportræt til 'Red Hot ll', Fotograf: Thomas Knights
Bogen er en opfølger til succesen ’Red Hot 100’ fra 2014, der portrætterede rødhårede mænd på en azurblå baggrund, som fremhævede deres flammende røde hår. Her optrådte Andreas også inde i bogen. Denne gang har kvinderne også fundet vej ind i bogen, og billederne er anderledes mørke og næsten dystre. Grå toner, sort fløjl og nøgne kroppe, der for det meste vender ansigtet væk fra beskueren. Faktisk leder de tankerne hen på en halvlummer reklame for vampyrfilmene ’Twilight’. Det er imidlertid ikke meningen.
”Fotografen har ændret temaet lidt. Han vil ændre billedet fuldstændigt og sætte endnu mere fokus på den blege hud, fregnerne og det røde hår. Den mørke baggrund skal få figuren til at træde endnu stærkere frem. Han bruger de græske statuer som inspiration. Vi skal ligne statuer og se så maskuline ud som overhovedet muligt. Der skal være fokus på kroppen, figuren og teksturen på rødhårede,” forklarer Andreas Holm-Hansen.
Den fornemme forside har indtil videre ikke bragt en masse damer og lir med sig, til gengæld har den skabt opmærksomhed og givet anledning til diskussion. For er det virkelig så stort et problem at være rødhåret, at der skal udgives bøger om det?
”At være rødhåret bliver set på som en negativ term, men folk kan ikke tage det seriøst. De tænker, er det virkelig så stort et problem? Det har været lidt svært at arbejde med. Det er svært for nogen at forstå, hvad det handler om. De tænker, det er bare en masse rødhårede drenge i en bog som enhver anden modelsamling. Folk er ikke klar over, at det er et problem, som påvirker rigtig mange. Og det overrasker folk, når jeg deler min egen historie og forklarer dem situationen,” siger han.
Flere af bogens modeller er blevet ambassadører for antimobbekampagner i England, hvor de blandt andet holder oplæg på skoler rundt om i landet. I tråd med fotografens Thomas Knights’ mission er de altså mere end bare et ansigt i en bog.
D. 3. september bliver der holdt globalt launch party for 'Red Hot II' og her forventer Andreas at støde på endnu flere indgangsporte til spændende projekter, der mangler en rødhåret hovedrolle.