Ghosting:“Mange mænd tror syv dages stilhed forklarer alt”
Vi har fået flere flygtige forhold på grund af fx Tinder, og det får flere til at slå op ved blot at bryde al kontakt uden en forklaring. Fænomenet kaldes ghosting.
Efter fire måneder med faste dates, var Anna rimelig sikker på, at hun havde lavet en fin fangst. Hun havde mødt ham på den bar, hvor hun arbejdede. Det var ham, der var kommet op til hende. Han var en flot sushikok, så hun tog chancen en aften.
“Vi snakkede en del og endte hjemme hos mig. I tiden efter udviklede det sig. Vi begyndte at ses. Også i ædru tilstand. Vi var vel sammen to-tre gange i ugen. Han begyndte at efterlade nogle ting. Lidt tøj og sin tandbørste. Og så går redebyggerhjernen altså i gang,” fortæller Anna, hvis efternavn er kendt af redaktionen.
Vi springer frem til slutningen af maj. Den udenlandske sushi-kok skulle til hjemlandet og fejre sin fødselsdag med familien. Anna skrev en besked over Facebook. Han måtte have en god dag, og at han da kunne give lyd, når han engang kom tilbage til København. Det var ikke en besked, som var oplagt at svare på, så hun ventede ikke på svar.
Der gik en uge. Der gik to. Anna havde stadig ikke hørt fra ham. Men hun kunne se, at han havde set hendes besked. Han burde være kommet tilbage til København, så hun skrev igen. Hvordan det gik, og om de snart skulle ses. Stadig intet svar. Også den besked var markeret som læst.
Senere var Anna tilbage på baren. En fælles bekendt af hende og sushi-kokken kommer ind. Han spørger, om hun er ok. Hun undrer sig, lige indtil han forklarer, at kokken nu har fundet sig en ny kæreste. I København.
Sushi-kok havde netop ‘ghostet’ Anna. Formålet med ghosting er, at den ghostende håber, at den ghostede fanger budskabet, og at hvad der end har været mellem de to parter forsvinder. Helst uden at skulle komme med en begrundelse.
Ghosting minder i høj grad om Houdini-manøvren, som mange anvender, når man ikke længere gider være til en fest. Den, man laver, når øllene er blevet for mange, eller vennerne har travlt med at talesmøre nogle kvindfolk, mens man ikke selv er oppe på den store klinge. Man orker ikke at sige farvel og forklare, hvorfor man går. Så man sniger sig ud i friheden.
Men Houdini-manøvren, eller ghosting bliver altså også kendt blandt folk på dating-markedet. Det erfarer vi, da vi laver et hurtigt opslag på Facebook, og lynhurtigt får fyldt inboxen med anekdoter. Naturligvis ikke blandt folk, der har været sammen i 10 år, men gerne hos nye par, der stadig er på dating-niveau. Som i Annas tilfælde, der dog stadig står som en af de grelleste anekdoter.
Amerikanske medier spekulerer i, at manøvren er mere udbredt i dag på grund af dating apps som Tinder, hvor det er langt lettere at møde potentielle koner, kærester og sexpartnere.
I en undersøgelse lavet af analyseinsituttet YouGov fortæller 11 % af 1.000 amerikanere, at de har brugt ghosting som en del af deres taktik til at komme ud af et forhold. Kigger man udelukkende på personer mellem 18-29 stiger det tal til 18 %. Det har aldrig været lettere at fiske, og derfor er det lettere at smide ud i søen igen.