I 2015 er det ikke længere nødvendigvis far, mor og to børn, der er den gængse familiekonstellation. Med nutidens teknologi er det blevet muligt at få børn på mange forskellige måder - med mange forskellige typer af forældre.
Èn af disse er Krestian Ingemann. Han er 36 år, arbejder som arkitekt og bor i sin egen 3-værelses lejlighed på indre Nørrebro. Krestian er homoseksuel, og til oktober skal han være far.
Selvom det ikke var et fokus i hans 20’ere, vidste Krestian, at han på et tidspunkt gerne ville være far, men det var først, da hans tætteste veninde også blev gravid, at han besluttede sig for at gøre noget ved det.
Annonse
”Min veninde blev kunstig insemineret, og det fik mig til at tænke, at hvis man ville have børn, skulle man nok gøre noget aktivt for at få det til at ske. På det tidspunkt var jeg 34, havde haft fast job de sidste fem år og min egen lejlighed. Den måde jeg valgte at blive aktiv og starte processen på var at starte en profil inde på Regnbuebarn.dk”
Da han oprettede profilen, var han ikke 100 % mentalt klar til rollen som far, men han vidste også, processen var længevarende. Det krævede også, at han fandt det helt perfekte match, før han ville gå videre med. Det fandt han i Pia, som er lesbisk.
”Jeg fandt ud af, at vi delte det samme værdigrundlag. Det vigtigste var, at vi var meget enige omkring vores menneskesyn, og hvilke grundlæggende menneskelige værdier vi gerne vil opdrage vores datter med.”
Porno på telefonen og en tom kop
Selve processen med at blive insemineret klarede Krestian og Pia selv. Ved hjælp af ægløsningstests fandt de ud af, hvornår Pia havde ægløsning. Herefter forklarer Krestian, at han gik på toilettet med en tom kop og sin iPhone.
Annonse
Når Krestian have gjort sin del, brugte Pia en sprøjte til at befrugte sig selv. Denne proces gentog de over fire dage– to dage før, dagen efter og på selve dagen med ægløsning. Efter at have forsøgt i fire måneder lykkedes det dem endelig.
Nyheden var dog ikke noget, han delte med sine nærmeste lige med det samme. Fra han oprettede profilen på regnbuebarn.dk til han og Pia var til deres 12- ugers scanning, var det kun ganske få, der vidste, at Krestian skulle være far.
”Der var stadig masser af ting, der kunne gå galt. Jeg ville ikke kunne overskue, hvis folk stille en masse spørgsmål til en situation, der var ude af mine hænder. Hvad nu, hvis det ikke gik? Derfor var det kun ganske få mennesker, der vidste det.”
Regnbuefamilie
Det, at han skal til at være far, ved Krestian selvfølgelig godt kommer til at ændre hans prioriteringer i fremtiden. Til oktober kommer bleskiftene til at være mere jævnlige end barbesøgene, men det stresser Krestian ikke over. Selvom hele familiekonstellationen ikke er på plads, er begge forældre meget enige.
”Vi er begge enige om, at det ikke skal være et skilsmissebarn, hvor forældrene skal lave en masse strenge aftaler om, hvem der skal have barnet på bestemte tider. Vi har begge været meget enige omkring graden af forældreskabet, og vi snakker meget om det på samme måde,” forklarer Krestian, og siger, at han ikke kun skal være kendt donor eller weekendfar.
”Vi bliver en regnbuefamilie, hvor vi tager hensyn til hinandens liv og hjælpes ad med at opfostre vores datter sammen. Vi er sammen om opgaven, og derfor skal ansvaret ikke ligge tungere på den enes skulder.”
Hvad er en kernefamilie?
Den utraditionelle familie er Krestian selv vant til, da han selv er opvokset i et kollektiv, hvor der var mange ’forældre’. Han er derfor skeptisk omkring den klassiske definition af en kernefamilie, og han er da heller ikke enig med de udtalelser, som Kristen Demokraternes Stig Grenov tidligere på året kom med, om at ’homoseksuelle forældre ikke er nogen positiv indflydelse’.
”At de skal bestemme, hvad et barn har brug for, og hvad en kernefamilie består af, forstår jeg ikke. At der skal sidde nogen og påstå, at en familieform kan give bedre værdier, og mere kærlighed, til et barn, end hvad vi er i stand til, er jeg dybt uenig i"
Det er dog ikke kun Stig Grenov, der trådte i spinaten tidligere på året. Den italienske designduo, Dolce & Gabbana, kom også i mediernes søgelys med deres udtalelser.
”Vi er imod, at homoseksuelle kan adoptere. Den eneste familieform er den traditionelle … Ikke noget kemisk afkom … Syntetiske børn,” udtalte de til det italienske magasin, Panorama.
Udtalelserne fik superstjerner som Madonna og Elton John til at gribe til tasterne for at opfordre folk til at boykotte brandet.
Sådanne kommentarere er Krestian udmærket klar over, at hans datter også vil opleve. Han har forberedt sig på scenariet, når datteren en dag kommer hjem og stiller spørgsmål til sine forældre.
”Vi vil forklare det, som det er. At både far og mor rigtig gerne ville have et barn, og det var hende, vi ønskede os overalt i verden. Vi har elsket og savnet hende, længe inden hun overhoved blev undfanget. Det er sådan, vi vil forklare det.”
Artiklen er lavet i samarbejde med Copenhagen Pride, for at sætte fokus på LGBT relaterede emner i forbindelse med, at vi i denne uge fejrer Copenhagen Pride.